在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地真係一個就夠?你地小朋友有冇成日嗌悶,成日想搵人同佢玩?

別墅

bbtpp 發表於 17-5-22 09:25
你地真係一個就夠?你地小朋友有冇成日嗌悶,成日想搵人同佢玩?

我想生多個,但同C6傾唔埋,佢有好多顧慮,琴晚先同佢傾完,佢都無話唔生,但更多係顧慮其他,我覺得真係好委屈自己,因為佢既顧慮同我或者個B一D關係都無,例如佢話依家我哋租樓住依家黎生B就無得再「草」錢等第時申請到公屋會無錢裝修。我聽完佢甘講我已經完全唔想再為佢生仔,所以果一刻我已經心淡呢個男人心底話比自己聽我唔會再為呢個男人生仔。

大宅

Linhuiji 發表於 17-5-22 13:34
我想生多個,但同C6傾唔埋,佢有好多顧慮,琴晚先同佢傾完,佢都無話唔生,但更多係顧慮其他,我覺得真係 ...

我就同你相反,一直都係C6要我生,我唔想生,生一個已經老咗好多,成日行出去俾人問我係0米大過老公,一諗到一湊二,就好驚,本身又怕吵,自己年紀又唔細,再生多過,辛苦過宜家十倍都唔止,但見到阿女成日嗌悶,成日叫我生多個bb陪佢,個心就好矛盾,好難做選擇

洋房

一個都咁難搞,我唔敢想象多個會點重點系冇人可以幫到手,真係唔想生

大宅

我都想知,成日聽人講小朋友大大下就會嫌悶會叫媽媽生個細佬妹,但亦有聽過D小朋友話唔想要,自己一個都好開心。所以我諗好睇小朋友性格,同埋有時兄弟姊妹都要講緣份,岩傾就相親相愛,唔岩就...

我自己兩公婆就一致生一個就夠,覺得一個已勞心勞力,好多擔憂,唯有靠佢長大後自己識朋友算。

男爵府

回覆 bbtpp 的帖子

好明白,我自己無勇氣,生第二個

大宅

回覆樓主

我都唔敢再生多個,再生第二個我命都短十年。湊小朋友真係超辛苦,又要買餸煮飯。唉.....

複式洋房

好想生多個,但我怕痛

大宅

lkshan 發表於 17-6-7 17:49
好想生多個,但我怕痛

你呢個籍口好易解決,你可以揀開刀生,我係開刀,一d都唔痛。我覺得最大嘅問題係湊同教,湊兩件真係好辛苦,人都老得快d

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

家庭計劃唔應該受小朋友意見而影響。

男爵府

回覆樓主:

住屋,幫手,教育,社會,年紀,經濟,etc 要考慮。

一個已經搞唔掂咁滯,如果以上全部唔係問題,梗係生多1,2個好啦,可惜自己無條件 。

有時都覺得佢一個好似好孤獨咁,但生多個真係搞唔掂。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我女話唔要弟妹, 只可接受有家姐

大宅

我小朋友仲細, 兩歲半未識講悶或多個伴, 不過我身邊好多親戚朋友既小朋友差唔多年紀又可以成日一齊玩, 我同老公都覺得長遠嚟講生多一個會好D, 可惜我哋經濟上又唔得, 又冇人可幫手睇下, 最終我諗都係一個算喇

別墅

回覆樓主

我同我老公結婚個時都plan 會生兩個
依加生左一個
已經冇勇氣再生多個
真是要諗清楚
都躊躇著生唔生多個好

侯爵府

回覆樓主:

我囡歲半,成日見佢好悶咁樣,已經日日去公園玩,每星期带佢去沙灘,動植物公園玩,有諗過生多個陪佢玩,但係好怕由頭黎過,湊nb真係好攰

男爵府

回覆樓主

我c6都想生多個,我堅持拒絕,生多個要考慮很多因素,夫妻感情、住屋、經濟、有無能力湊,絕對無可能生多個陪大b呢個原因。

子爵府

回覆樓主:

當初我覺得生兩個係最好,但自從生咗一個之後發覺唔係當初想得咁簡單,我因為自己一個人湊,已經好攰加上個仔又唔鍾意食嘢,食少少嘢就唔食,搞到我好容易發脾氣,好勞氣,自己亦都殘咗好多,我c6就唔想再生,因為最主要原因係唔想所有嘢由頭來過,之前已經搞到日日冇覺好訓,所以我哋而家決定唔再生,生一個就算

大宅

chunheilo 發表於 17-6-13 01:13
當初我覺得生兩個係最好,但自從生咗一個之後發覺唔係當初想得咁簡單,我因為自己一個人湊,已經好攰加上個 ...

同你一樣

伯爵府

依家的一個,不過想過多一年計劃二胎

首頁

尾頁

跳至