自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

雖然樓主你冇做錯野,但要諗下點做先對自己最好。你冇錯係可以唔走同佢玩大佢,但我係你就唔會咁做,因為除左只為出返啖氣(成功先係喎),其實冇其他好處。
我自己曾經都遇過呢啲環境,我係選擇走既,因為老闆都做到咁,夾硬留低只係搵玩自己,不如快啲跳槽脫苦海。
我都可以玩殘公司先走,但我信山水有相逢,冇謂為啖氣去增加敵人。所以我每分工走都走得好好睇睇,handover 做到加零一。
以後我見工時講返呢啲衰公司,我都問心無愧,只係佢地對我不仁,我冇對佢地不義。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實作為上司
工作能力同管理能力2樣都一樣重要架
既然你管唔到人,又馬唔住你上司
你都係走把喇

珊瑚宮

回覆樓主:

其實樓主係咪太林, 上司無法啫, 細都玩到你。
係我, 每次叫佢做野出email, 仲要佢reply。 一次錯可以放過, 多2,3次, 直頭cc俾上司 & HR, 到時大條道理明正言順炒佢。

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我個處境有啲似樓主,俾公司倆個老seafood 夾埋想整走我.,唔講屈死自己一講上司做嘢,倆個佬seafood 又話我督背脊最後糟央嘅又係我.揾得唔多唯一好就係時間就到我.所以頂硬上.唔知仲可以頂幾耐

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔好為啖氣鬥長命。搵到好路數走人絕對唔係輸。加油!

珍珠宮

你份人夠唔夠硬淨?夠的話,不妨同佢玩下,拚住最多咪無份工的心態

如果唔係,建議你忍一忍,靜靜地搵過份新工,無謂同佢浪費時間

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

揾工轉

珍珠宮

畀面勳章

好明顯係你阿頭唔妥你, 走左d細又有咩用呢?
一係搞掂你阿頭, 一係試下自己揾工. 講講下都年中了, 陣間年尾先忍唔到, 選擇又少左.

公爵府

busimami 發表於 17-5-23 15:00
我之前有係呢度講過個新上司和新下屬夾埋來想整走我;個下屬不聽我指令,甚至駡我,都係個新上司教或允許的 ...

好明顯你個新上司想揾佢隻馬取代你。你仲唔走,為乜?
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

琥珀宮

回覆樓主:

侯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

每次教完佢。。出email blast k and white 留番個copy...証明佢唔聽教

大宅

tansyneko 發表於 17-5-23 16:32

你一定要搵工了。
如果我係你,我根本冇必要同個下屬重覆第二次。凡係要我第二次講,我只會用e-mail 講,cc俾department head。
佢自己都未過probation, 你要黑面再惡d對佢。佢都會驚

大宅

子爵府

減齡達人勳章

異星人 發表於 17-5-23 15:28
其實你上司係乜嘢理由要迫走你?
應該想建立自己馬房,原本個衰下屬走,有個舊人想反來做,個expect salary重底過而家個新下屬,佢親口同我講如果請個舊人,佢會無頂企

珍珠宮

如果你想留, 不如想下點融入上司下屬間.
窮則變, 變則通.
唔想變就走.

子爵府

減齡達人勳章

panyeung 發表於 17-5-23 15:30
咁有咩值得你留戀呢?
我系呢度做左6年,曾經我舊上司十分賞識我,我系度好有工作滿足感,我估我舊上司有佢本身問題,所以不想拿X上身,我最留戀的就是我的人工,更不憤有人用如此底下手段迫我走.

子爵府

減齡達人勳章

applepanman 發表於 17-5-23 15:36
比我就唔會走
都冇必要唔開心
最好就出內部EMAIL c.c. department head  叫個細做野
呢樣我有做呀~black and white我覺得好重要,但個上司好賤,佢同我講你知唔知呀,你個下屬有問題不會去找你,而是找我!

子爵府

減齡達人勳章

cbeyond 發表於 17-5-23 16:22
其實樓主係咪太林, 上司無法啫, 細都玩到你。
係我, 每次叫佢做野出email, 仲要佢reply。 一次錯可以放過, ...
我本身就系在人事及行政部

男爵府

開心吸收勳章 DHA勳章

回覆樓主:

不要執著啦!轉工啦!

珊瑚宮

busimami 發表於 17-5-23 18:13
我系呢度做左6年,曾經我舊上司十分賞識我,我系度好有工作滿足感,我估我舊上司有佢本身問題,所以不想拿X ...

講得唔好聽, 唔明係JM, 你已經唔係跟舊上司, 佢何必因為你同其他人有牙齒印。
辨公室預左靠自己。

首頁

尾頁

跳至