自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

減齡達人勳章

yuenloklok1 發表於 17-5-23 16:24
我個處境有啲似樓主,俾公司倆個老seafood 夾埋想整走我.,唔講屈死自己一講上司做嘢,倆個佬seafood 又話 ...
樓主,我剛才講留戀是人工,其實呢度返工時間反大假都好好,所以自己好矛盾

男爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

搵份筍工 人工高福利好!活得比佢好,打份工無必要受佢氣

珊瑚宮

busimami 發表於 17-5-23 18:30
我本身就系在人事及行政部

咁咪唔夠強硬囉, 佢地覺得你好哈囉。
我係你, 既然上司話係我問題, 下屬先跳左你直接揾佢。
我會揾埋下屬+上司一齊開會, 當面問下屬點解有問題唔揾我, 你咪睇佢點拆囉。做左咁多年, 間公司你熟過佢啦。
直接指出下屬不是, 等佢知你唔係好恰。呢d下屬, 要俾下馬威佢, 唔係佢就會爬到你頭上來。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

無計,得罪呀頭,唯有走……
你上司夾埋下屬玩你,都算比面,其實只一個上司已經可以玩謝你……

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

侯爵府

busimami 發表於 17-5-23 18:47
樓主,我剛才講留戀是人工,其實呢度返工時間反大假都好好,所以自己好矛盾
...

呢d 玩手段既人天下皆是, 你如果而家give up resign 就中正佢兩個既陰謀。

首先,你要自問以自己既能力可唔可以搵到份俾現在更好既工先? 如果呢份工既福利&人工都俾出面好, 點解為呢d 人妥協?

你現在處於被上下夾攻既情況,下面果個唔聽你支笛,上面果個又挑你管理不善,既然你老細同你做appraisal 話你,你亦可以對你下屬做同一樣既事,日常工作全以email 來交帶,當然要cc 老細, 同樣的事如果做唔到你既要求,你要即時point out 同埋強烈指出佢既問題。

最後,嘗試調節下自己心態,唔好因為呢d 人而唔關心,如果唔係攪到抑鬱都似。

子爵府

回覆樓主:

無論咩原因,我覺得一係你留喺度玩贏個situation , (係贏喎,唔係玩到自己一身蟻嗰種),如果覺得自己overcome 唔到,咁就謀後路 。
我唔贊成為啖氣,因為無論你覺得自己有幾啱,對方必定有佢個版本,令你越辯越激心 。日後山水有相逢都會面左左 。

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

busimami 發表於 17-5-23 18:47
...

我留戀嘅就係時間啱我要照顧小朋友.
其他無嘢要留戀

伯爵府

我覺得要睇自己心理質素
夠唔夠硬淨
我遇過你咁嘅情況,成日唔開心,但係我係有反撃嘅
佢地逼唔到我走,除非我自己走
但係有一日,我突然覺得其實我走咗可以搵份好嘅
何必為難自己
而且自己又唔係佢地咁衰嘅人
結果自己走,將自己之前儲落阿頭處事問題向hr告發
之後咪又搵到份ok嘅
之後又有遇到麻煩人事,不過開始有經驗handle
經驗係血汗中得返嚟
加油

男爵府

Charlotte_mom 發表於 17-5-23 16:25
唔好為啖氣鬥長命。搵到好路數走人絕對唔係輸。加油!

我有同樣問題,已搵到新工,唔知好唔好得過宜家呢到,但叫做有個新開始,我應該以咩姿態離開?唔想賤上司咁得戚,覺得玩走我

珊瑚宮

green_flower 發表於 17-5-23 19:53
我有同樣問題,已搵到新工,唔知好唔好得過宜家呢到,但叫做有個新開始,我應該以咩姿態離開?唔想賤上司 ...

好簡單啫, 一個開心樣。
佢都係想你唔開心走, 咪俾佢睇番現在你係好happy。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

嗱嗱淋改變生活態度

首要:搵工

搵到立刻補水走,果個攞命妹仔教佢叫佢 take notes 就玩野,你一下走咗佢哋就立刻起泡啦,重點係你唔洗幫佢哋善後

琥珀宮

busimami 發表於 17-5-23 15:00
我之前有係呢度講過個新上司和新下屬夾埋來想整走我;個下屬不聽我指令,甚至駡我,都係個新上司教或允許的 ...

一方面搵工,一方面就按章工作。

下屬照教、做錯照鬧。
上司話自己既問題,有則改之,無則聽完就算

男爵府

cbeyond 發表於 17-5-23 20:07
好簡單啫, 一個開心樣。
佢都係想你唔開心走, 咪俾佢睇番現在你係好happy。
...

有朋友就相反,佢話個老細咁賤,逼走人,所以我要做得好d,令佢內疚,佢話☝️一個人最大的懲罰就是令佢一世內疚喔⋯⋯

子爵府

減齡達人勳章

好多謝各位保貴既意見,我真的獲益良多。

我有同我老公商討這事,他對我説明知有人玩權術,做埋D卑鄙手段,行事又不高明,明假我,明知係佢既計謀,點解要中佢計想去離職?他建議我做軟皮蛇,如牠有本事,早就叫高層炒我,使咩攪咁多野。但我無他見這麼多世面,人亦無他看得這麼開,所以上來問問大家意見,我知如我留底一定要改變心態,一是去討好呢個賤上司及下屬,做一個假人,無晒自我,咁我係度做野會易過D,我唔知自己做唔做到 

珊瑚宮

green_flower 發表於 17-5-23 21:26
有朋友就相反,佢話個老細咁賤,逼走人,所以我要做得好d,令佢內疚,佢話☝️一個人最大的懲罰就是令佢一 ...

咪儍啦, 有內疚心就唔會想迫走你。
可以選擇忽視佢, 返工做野, 放工就走人。佢都係想你留意佢言行, 令你唔開心啫, 當佢無到, 佢都無引啦。

珊瑚宮

busimami 發表於 17-5-23 21:39

我有同我老公商討這事,他對我説明知有人玩權術,做埋D卑鄙手段 ...

唔需要刻意去討好邊位, 同事啫, 啱嘴形咪講多2句, 唔啱就公事公辦。
自己小心d, 唔好有手尾俾人有位入, 話晒你做得耐過佢, 無咁易俾人跣到。
仲有, 對下屬用番對下屬態度, 建立番自己威嚴。

子爵府

減齡達人勳章

回覆 cbeyond 的帖子

多謝你意見

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

busimami 發表於 17-5-23 21:39

我有同我老公商討這事,他對我説明知有人玩權術,做埋D卑鄙手段 ...

討好他們?不是會使他們更得戚嗎?

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

green_flower 發表於 17-5-23 21:26
有朋友就相反,佢話個老細咁賤,逼走人,所以我要做得好d,令佢內疚,佢話☝️一個人最大的懲罰就是令佢一 ...
D賤人又點會內疚,一世都唔會,你越做得好,佢越無理,佢哋黐起嚟真係頂唔住㗎

首頁

尾頁

跳至