自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

simpleAA 發表於 17-5-23 23:56
D賤人又點會內疚,一世都唔會,你越做得好,佢越無理,佢哋黐起嚟真係頂唔住㗎 ...

應該點拿捏呢?開心得來又唔好去得太盡,始終行頭好窄

男爵府

cbeyond 發表於 17-5-23 22:01
咪儍啦, 有內疚心就唔會想迫走你。
可以選擇忽視佢, 返工做野, 放工就走人。佢都係想你留意佢言行, 令你唔 ...

有道理哦

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

busimami 發表於 17-5-23 21:39
好多謝各位保貴既意見,我真的獲益良多。

我有同我老公商討這事,他對我説明知有人玩權術,做埋D卑鄙手段 ...

樓主,我都有試過遇着賤人(老 seafood),我新入職佢咩都唔教我,好寸,我係表面好綿羊的人,但佢都迫到我同佢鬧交。最後佢辭職走左,我原本諗住有好日子過,但後尾發覺資金出現問題,老細想炒我,我自己before佢炒之前自己辭職,咁啱封信收到後佢仲叫我第日唔駛番工,仲求番個賤人番公司tim, 個賤人人話要有我的人工才番黎,老細都答應。

我唔係要同人爭,任何人一見都會覺得我係好綿羊好順從的人,我自己後冇做錯野,係個賤人衰,最後我係輸家,個賤人就勝利回歸,我好唔甘心。

之後聽同事講,原來係個賤人做左不法之事,删改文件比銀行呃loan, (我一早懷疑,同GM講左好耐),因為我冇跟個賤人咁做,變左資金短缺,老細知唔關我事。

Anyway,件事過左4年,我個心仲好唔開心,我的抑鬱症亦可能咁得黎,最近呢一年才停藥。我後悔當初為何唔一早走!

而家我喺另一間公司做,所有待遇都比前公司好好多。

樓主,過來人身份提提你,唔開心做假人,小心有情緒病,到時唔係辭職就可解決。

子爵府

減齡達人勳章

sunnymama2 發表於 17-5-24 07:26

樓主,我都有試過遇着賤人(老 seafood),我新入職佢咩 ...
JM,看到你,我都有身同感受,我都糸不㦎同人炒交,善良的人糸容易被人蝦,都4年了,你要把這事狠狠全部放下,我同你都要相信做左不好的事情,一定有報應。

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

busimami 發表於 17-5-23 21:39
好多謝各位保貴既意見,我真的獲益良多。

我有同我老公商討這事,他對我説明知有人玩權術,做埋D卑鄙手段 ...

我鼓起勇氣按章工作,不屈服於嗰倆個老seafood 權威下.同時都做好隨時走的準備

子爵府

減齡達人勳章

yuenloklok1 發表於 17-5-25 23:27
我鼓起勇氣按章工作,不屈服於嗰倆個老seafood 權威下.同時都做好隨時走的準備
...
其實我都有想過自己會隨時走。不過會先同個上司炒大獲,才離職,等公司上下都知道佢用卑鄙手段逼我走。但自己真的一個無用的人, 就算道理在自己這一邊, 但一閙交, 自己會控制唔到自己係咁哭. 呢隻老狐狸實在太狡滑, 除左之前我所講個下屬唔聽我指令係我問題, 佢重陰險到明明講左一D如"好大機會會咁做", 之後佢咁都可以屈我話同我講左, 話我都無上心唔去做!!!
我係另一個POST, 見到有JM話四面神好靈, 我打算去拜, 祈求四面神幫我事業順景, 奸人不會得逞, 不如你都試下, 我祝福你.

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

有冇為自己預備定辭職信, reference letter依類重要文件?
我早兩日預備好晒啦 心態亦改了。做又36唔做又36, 做得幾好賤人都想搵位入, 緊係按本旨辦事,返工放工出糧

水晶宮

佢唔寫 就你寫

打好曬出黎
一個點一個點
有埋圖畫最好

email 俾佢,copy 條team 同老闆啦
寫埋因為佢唔寫note
你寫埋俾佢
條team好忙
無人有多餘時間教第 2 3 4 次

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

kikibebe 發表於 17-5-23 15:52
最憎玩辦公室政治果啲人,大家番工搵錢已經辛苦啦,分分鐘打爛埋人一家大細飯碗。希望鍾意玩呢家嘢嘅人,唔 ...

同意,大打都係打工,已經夠辛苦,何必為難大家?

首頁

尾頁

跳至