親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

各位jm 好, 攪左好多日, 都未攪掂~ 已經不停google, 迫不得意先上來尋求幫助.
我係幫我弟婦申請的, 她是國內出生, 有特區護照, 有身份證 (HK未住夠7年), 我搵來搵去, 只搵到以下條LINK 係比"旅居海外大陸地區人民申請來臺觀光證" 唔知岩唔岩.
https://coa.immigration.gov.tw/coa-frontend/overseas-foreign-china

有冇同樣經驗既媽媽可以幫幫手解答??

如果線上申請真係攪唔掂, 其實去力寶中心係咪已經唔再有得辦證??

大謝

大宅

回覆樓主:

我交托旅行社幫攪,費用400

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

柳葉 發表於 17-5-24 12:44
我交托旅行社幫攪,費用400
謝謝回覆~ 因為我弟婦是自由行. 佢老公及女女的台證我已經幫佢地攪掂晒, 酒店, 機票都買晒, 就係諗唔到非香港出生辦台證原來唔係咁易.
咁你知唔知, walk in 去旅行社代辦可以嗎?? 費用400 是否已包埋個台證的費用?

佢有中國特區護照, 香港身份證, 係咪提供呢 2 個證件就辦到?

大宅

回覆樓主:

我都係就咁走入旅行社問,有無得幫我辦台証,我在大陸出生,如有的話,佢就會話你聽佢地須要咩資料提供給他們辦証,400元已包台証了,但我已是香港永久性居民,唔知有無分別,你去旅行社查詢吓,我早上申請,晚上已出了台証,正常係話要5個工作日的。

伯爵府

牛年勳章

moonychan 發表於 17-5-24 12:22
各位jm 好, 攪左好多日, 都未攪掂~ 已經不停google, 迫不得意先上來尋求幫助.
我係幫我弟婦申請的, 她是國 ...

係呢個,我幫父母(大陸出生)都係呢到整
但唔知未居住滿7年一唔一樣

你都可以試申請先,如有唔岩佢地會彈番轉頭
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

大宅

我媽係內地出世, 已有香港永久身份證. 3年前, 她係直接去金鐘力寶中心搞台證的.

珍珠宮

謝謝2位媽媽~

我再響果條 LINK 到照申請, 我當佢係 "永久居民"~ 雖然未住夠7年, 但佢已有HKID~ 因為揀其他更加唔WORK (留學生, 工作簽證......) 我駁一駁. 打晒D 資料入去, 問得好DETAILS, 佢接受左個申請, 而家等下睇下有冇野打回頭.

唔該晒~~~~ 真係長智識!!

男爵府

https://coa.immigration.gov.tw/coa-frontend/overseas-honk-macao/apply

呢條link 先至啱,要相,䕶照,身份証及回鄕証,上傳以上四樣嘢加填妥表格。若果無問題就好快有e-mail通知你交TWD600. 交錢後好快有台証。記住要print彩色嘅台証。希望幫到你

男爵府

因為上個月我都有相同問題,媽媽國內出世,但係香港永久居民,經呢條link申請,但一定要回郷証才申請到。希望幫到你!

珍珠宮

summer14 發表於 17-5-24 13:43
https://coa.immigration.gov.tw/coa-frontend/overseas-honk-macao/apply

呢條link 先至啱,要相,䕶照 ...
CHECK 了, 同我頭先APPLY果條LINK 一樣呀~ 唔該你~
但我可能入錯一個資料, 就係"大陸身份證" 我入左弟婦果張大陸身份證號碼, 而唔係回鄉證號碼....@@ 而家唯有睇下有冇打回頭.

謝謝.

珍珠宮

summer14 發表於 17-5-24 13:53
因為上個月我都有相同問題,媽媽國內出世,但係香港永久居民,經呢條link申請,但一定要回郷証才申請到。 ...
SORRY, 再睇清楚, 你條LINK 係香港居民, 但你媽媽係咪已經住滿7年及3粒星永久居民呢??
好亂呀, 因為我弟婦2014年才取得HKID, 未夠7年, 唔知係咪你果條LINK都OK~

但我果條LINK, 係旅居海外大陸地區人民申請來台觀光入境許可申請
而細分裡面就有一項係 [旅居國外或香港、澳門取得當地永久居留權]

而家唔知點好. 或者我再用你條LINK 去試下KEY D 資料睇下有乜唔同先.

ANYWAY, 謝謝

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

moonychan 發表於 17-5-24 14:01
SORRY, 再睇清楚, 你條LINK 係香港居民, 但你媽媽係咪已經住滿7年及3粒星永久居民呢??
好亂呀, 因為我弟婦2 ...
其實做乜唔打去問?你咁想博法,
就算比你申請到,
去到先發覺唔用得打回頭咪仲衰?
不如而家攪清楚,
攪個一定得一定岩既?

人地出左入台証比你,
都唔代表到時人地一定比你入境架。

別墅

其實,你弟婦應該冇特區護照,得身分簽證書,不如你上網穩下身分簽證書如何申請入台證la

珍珠宮

shinku 發表於 17-5-24 14:16
其實做乜唔打去問?你咁想博法,
就算比你申請到,
去到先發覺唔用得打回頭咪仲衰?
打去金鐘力寶中心?? OK, 我明天都照打去問下, 如果可以WALK IN 申請, 情願走一轉.

因為我細老話佢而家轉左ONLINE 辦證....
唔該晒.

珍珠宮

Tina751212 發表於 17-5-24 14:48
其實,你弟婦應該冇特區護照,得身分簽證書,不如你上網穩下身分簽證書如何申請入台證la
...
本護照副本我有呀, 我再對多次, 同我細老果本個HEADING 一樣. 都係中華人民共和國香港特別行政區. 不過, 可能裡面D WORDING 唔到就唔SURE~
TKS

大宅

http://www.teco-hk.org/ct.asp?xI ... Node=7511&mp=10

Please see the above!

It seems to be she needs to stay in Hong Kong for 4 years!

珍珠宮

moniquechoy 發表於 17-5-25 00:44
http://www.teco-hk.org/ct.asp?xItem=111582&CtNode=7511&mp=10

Please see the above!
真係好煩~ 攪來攪去.

我弟婦唔知算唔算住夠4年. 佢2010同我細佬結婚, 2011 生侄女, 如果由結婚果日計,就夠4年.但如果由佢取到單程證由就唔清楚.

ANYWAY, 今日再試, 用佢 ID CARD, PASSPORT, 回鄉CARD 試了. 希望成功, 再唔得, 可能要比錢中旅社代辦.

大宅

moonychan 發表於 17-6-1 11:45
真係好煩~ 攪來攪去.

我弟婦唔知算唔算住夠4年. 佢2010同我細佬結婚, 2011 生侄女, 如果由結婚果日計,就夠 ...

當然係由單程證計啦,有些人從來沒申請來香港,如果結左婚10年,咁佢咪隨便可以落香港住拿香港身分證

大宅

還有你弟婦那本應該是DI 身分證明書,未是特區護照,正常去日本是不批的

男爵府

moonychan 發表於 17-6-1 11:45
真係好煩~ 攪來攪去.

我弟婦唔知算唔算住夠4年. 佢2010同我細佬結婚, 2011 生侄女, 如果由結婚果日計,就夠 ...

要住夠七年先有特區護照,你弟婦嗰本係簽證身份書,DI攪台證麻煩好多

首頁

尾頁

跳至