論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人姐姐已幫咗我哋4年多, 工作表現一般,算係無咩大錯,但由於唔想比長服, 亦由於工人姐姐同婆婆不和,所以我哋諗著在工人姐姐未夠5年之前同佢解約.

但其實我哋對佢都係有感情的, 所以都有諗不如早啲同佢講等佢可以有時間㨂份佢自己鍾意的荀工.

點知agent話如果佢轉新僱主佢自己係要比成萬元的. 我哋都係想好來好去, 擔心工人姐姐知道自己轉新僱主要比咁多錢會唔開心.

請問吓大家有無聽過啲agent, 收完約工人轉新僱主係平啲㗎?

如有請比啲相關資料我!

還是有其他方法可以唔經agent嗎?

大宅

有的,可以direct hire,我識得有朋友搵的agent做緊direct hire,工人是不需交任何費用,你可以PM我
有興趣請PM

大宅

shekmeishan 發表於 17-5-24 13:58
有的,可以direct hire,我識得有朋友搵的agent做緊direct hire,工人是不需交任何費用,你可以PM我 ...

真的嗎?
我工人係印印喎!

大宅

回覆 小余 的帖子

pm了你~

有興趣請PM

象牙宮

小余 發表於 17-5-24 13:51
工人姐姐已幫咗我哋4年多, 工作表現一般,算係無咩大錯,但由於唔想比長服, 亦由於工人姐姐同婆婆不和,所以 ...

1。 工人姐姐同婆婆不和, 諗著在工人姐姐未夠5年之前同佢解約,=不續沒問題。
2。點知agent話如果佢轉新僱主佢自己係要比成萬元的???
工人4年可自行轉agent不用費用的。任何雇主請,要交費。你請新工人,要比成萬元的
(媽的衰工人在港4年了,轉新雇主free)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

可以pm 我嘛 Direct hire既方法?thanks

侯爵府

想好來好去, 為什麼要續約?

這兒的人眼中, 斷約無個是好姐姐.姐姐也要付出很貴經紀費(我那個$7500)

提提樓主, 如果不請新姐姐, 妳是要付遣散費的, 和長服差不多$.

總之, 過了四年, 付一筆$ 走不掉.
ps. 樓主的姐姐是4 年完約還是5 年斷約?完約不用agent fee .

子爵府

工人姐姐已幫咗我哋4年多, 工作表現一般,算係無咩大錯,但由於唔想比長服, 亦由於工人姐姐同婆婆不和,所以 ...
現在是agent 求有工人(現貨)可介绍给僱主
不會這麼貴吧!

又不是只有這間agent, 叫工人多去幾間登記,比較費用

不用替工人擔心,她們有很多connection

大宅

hker 發表於 17-5-24 15:40

這兒的人眼中, 斷約無個是好姐姐.姐姐也要付出很貴經紀費(我那個$7500)

工人姐姐現在是第3個contract, 我們本來是打算請工人姐姐做埋第三佪約比埋長服的,但有啲嘢係估唔到的,亦唔係單單一個原因,(上文都提過佢無咩大錯),例如,我無諗過自已中唔到六合彩,無錢搬2000呎屋。。。
(以上部分內容吹水,但我想不是重點吧

另我又唔明,雖然工人姐姐未能完成呢個合約,但我哋都同佢續咗2次啦,咁都算斷約嗎?

大宅

小余 發表於 17-5-24 18:18

工人姐姐現在是第3個contract, 我們本來是打算請工人姐姐做埋 ...

老實講我工人姐姐都唔係差的,但正如小朋友考試70幾分,到底係好定差呢啲真係見人見志。

侯爵府

好/ 不好,續到第三個約便要付長服,不好的姐姐,根本不會續第三個約。

合約兩年為一個單位。總之,妳續了,又履行不到兩年,妳姐姐便叫斷約姐姐。姐姐一定要離境。她在澳門又好/ 回家又好,經紀費一定貴。還有,斷約姐姐很多人覺得一定是衰姐姐(我不同意)。

其實,概然妳們預了俾長服,有什麼問題?總之,妳不是換姐姐的話,一定要付遣散費。大約一萬元(5年計)。(長服/ 遣散 二選一)

過了4 年用同一個姐姐,就要預了這條路!極少數例子,姐姐自己決意回家,無長服也無所謂。我十分佩服之前有個這個case 的jm, 法律上,她可避長服。最後,她過不了良心,全付!一個有福氣的人生,就是要過得自己過得人。

樓主為姐姐心痛/ 擔心,樓主的姐姐應是ok,樓主心地也是好的。所以,別想那麼多了,預了要俾錢,

姐姐的前路?不用擔心!傭主做好自己的一份,姐姐自己大把路數。

琥珀宮

小余 發表於 17-5-24 18:18

「無諗過啲仔長得咁大隻,唔可以再孖舖瞓,要為佢哋各置一個床位」

即你唔打算再請新工人,咁你都要比遣散費(amount 同長服一樣),筆錢夠工人比agent fee搵新雇主

大宅

畀面勳章

hker 發表於 17-5-24 15:40

咁我想問,如果我有兩個工人,有一個仲有一年約,另一個下月四年完約,因小朋友大了,如果我不續聘下月完約的工人,只keep 未完約的工人,要不要給遣散費不續聘的工人呢?

侯爵府

我估也要。 但搏下大家當無件事。

姐姐追便要找數。

男爵府

我同你一樣有尼個煩惱
工人已經就快5年
簽第3張約之前,都打算比長服,換多2年安樂
但今年工人對婆婆態度差左好多
工作亦不太好,冇大錯,但提佢做,會黑面。
以前5係的!
都未拎長服已經咁,怕拎埋之後,一係夠5年,佢炒我魷魚,一係佢黑面做埋第6年,一係一到5年夠資格拎長服,就做衰野博炒,一係乖乖聽話做到完約。我也好兩難!見到jm分享,原來有遣散費,仲令我猶豫

珊瑚宮

奶茶小露寶 發表於 17-5-25 23:22
我同你一樣有尼個煩惱
工人已經就快5年
博炒拿長服呀
玩具萬歲!

子爵府

回覆 小余 的帖子

我都想請工人,照顧行得走得老人家,仲有一个大人同住。可pm傾下,最好11/2017或前到职

男爵府

fitfish 發表於 17-5-26 09:42
博炒拿長服呀

但佢仲有3個月先5年的
未夠5年已經咁,我也怕一到5年,佢炒我,我任何準備也冇,冇人湊

公爵府

shekmeishan 發表於 17-5-24 13:58
有的,可以direct hire,我識得有朋友搵的agent做緊direct hire,工人是不需交任何費用,你可以PM我 ...

請問direct hire 咁傭主要比幾多agency fee. 吾會吾連姐姐個份都要比.
而家direct agency fee已經成萬元

公爵府

奶茶小露寶 發表於 17-5-25 23:22
我同你一樣有尼個煩惱
工人已經就快5年

你有再請工人吾洗比遣散的.
當然吾好同姐姐講以後吾請工人law.

首頁

尾頁

跳至