嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題 ,有沒有媽媽沒有使用尿布疹膏 勤換尿布而沒有出尿布疹?
打算換片時連濕紙巾都不打算用 只會用熟水清潔,可行嗎?

大宅

CARRIE8397 發表於 17-5-30 23:42
如題 ,有沒有媽媽沒有使用尿布疹膏 勤換尿布而沒有出尿布疹?
打算換片時連濕紙巾都不打算用 只會用熟水清 ...

我囡冇尿布疹,原因有屎即換少少紅就擦疹高、送架所以照用下預防、除左夜晚吾換;、用h尿片、其實我照用濕紙巾、不過有屎係會清潔得十分乾淨、用洗半包甚至一包、尿尿屁股太濕就用紙巾印乾

子爵府

畀面勳章

所謂嘅尿布疹其實因為bb皮膚太嫩, 所以畀啲便便或者尿尿<業>到紅曬或者爛……所以你就算唔搽尿布疹膏, 你都可以用其他潤膚膏代替, 個作用只不過係有D嘢可以格一格唔使再業住, 另外濕紙巾最好唔好再用因為始終係化學嘢, 會刺激到啲尿布疹…… 再一個問題就係記住每一次清潔完屁股之後一定要印乾 ,唔好濕笠笠 ,要通風! 咁就會好快好返…… 如果做齊曬咁多嘢都唔好返 就可以考慮下會唔第二隻牌子嘅尿片 ,有可能令到bb敏感……

伯爵府

我每次都用水洗pat, 之後用Vaseline . 除非可以一疴即換, 否則點都要塗啲野保護皮膚

大宅

rachel_tim 發表於 17-6-2 14:56
我每次都用水洗pat, 之後用Vaseline . 除非可以一疴即換, 否則點都要塗啲野保護皮膚

...

洗patpat 後查小小凡事林就唔會出疹

複式洋房

回覆樓主:

我勤力換片,有時塗Burt's bees 防疹膏打底,冇尿疹,可能奶粉B少D大小便

首頁

尾頁

跳至