自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

9月10月出世,算唔算細仔細女?

要留一 年,做大仔

公爵府

畀面勳章

miemiemie 發表於 17-5-31 11:26

要留一 年,做大仔

唔算,12月

公爵府

今朝送侄仔見到有兩個同學好明顯又高又大件,
原來一個就大一年8月出世,一個就大一年9月,
而家興8月開始都算細仔細女

珍珠宮

畀面勳章

我小朋友11月底, 我都冇諗住做細仔.
我自己都係11月底, 我都冇留.

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

唔算太細,但真係好睇個別小朋友......個人覺得無這個需要(我個囝都係呢段時間出世),識人12月出世,都無問題

子爵府

小朋友有能力跟到進度就唔駛理尼點

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔算
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

miemiemie 發表於 17-5-31 11:28
而家興8月開始都算 ...

我同個媽咪講開,佢話佢自己個女係五月出世細女,我嚇親話:吓!五月都叫細女?佢話佢學校全部係一、二月出世,好多打後出世都會選擇遲一年讀書

水晶宮

回覆 miemiemie 的帖子

唔洗, 過咗9 月可以上N, 好快pick up 到.

伯爵府

要留一 年,做大仔
唔算啦,我覺得12月至係

留一年咪好大?

水晶宮

回覆樓主:

做唔做大B 其實唔可以單純睇咩月份出世, 仲要睇埋小朋友本身學習能力。有能力, 12月出世的小朋友跟番同年小朋友上堂都ok.

brindlewin    發表於 17-5-31 11:46

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我認知上唔算

但近年好多人咁做

水晶宮

fatfatlam 發表於 17-5-31 11:36
我同個媽咪講開,佢話佢自己個女係五月出世細女,我嚇親話:吓!五月都叫細女?佢話佢學校全部係一、二月 ...

5月出世, 比年頭出世的, 只係細3-4個月, d家長就當自己小朋友係細B?! 而家d 家長的思維......奇特!!!!

APIGMA    發表於 17-5-31 18:39
lojo11    發表於 17-5-31 14:35

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

幼稚園咪算細仔。。。不過唔會留一年去做超級大仔。。
我最細個仔都9月10出世大仔9月尾出世。。。感覺唔比大b學野慢

子爵府

幼稚園已經要留1年做超大b
萬一唔好彩小學或中學要留班咪大2年
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

birdbird 發表於 17-5-31 11:41
5月出世, 比年頭出世的, 只係細3-4個月, d家長就當自己小朋友係細B?! 而家d 家長的思維......奇特!!!!
...

直頭匪夷所思
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

珍珠宮

要留一 年,做大仔
唔算。

我仔12月, 佢係細仔。但佢考到心儀學校, 到P3以後, 細仔大仔有太大分別, 我冇再擔心過。

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

我覺得11、12月先係

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

miemiemie 發表於 17-5-31 11:28
而家興8月開始都算 ...

唔係而家興,係根本係
我女8月尾當年問一間名幼申請日期。佢一聽8月尾已經答我:機會就無咩架喇不過即管試下啦
果時係 2002年!

8 月細,11、12月更細吧了

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

利申我無揀遲一年入讀,因為都考到心儀
如果咩都考唔到,我非常理解家長遲一年入學決定。事實上近年係多左人選擇考兩次小一(私校直資)

首頁

尾頁

跳至