自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

琴日去婚紗展打算結婚 最重要係想搵婚前檢查 佢果個人話有對夫妻生三個 第一第三都有事 第一個就係發展遲緩 好耐先check 到原來佢兩個各自都有咩隱形遺傳病 你應該去檢查一下
te quiero mucho mi amo

男爵府

生已經生左 如果你想分擔下 最好搵個工人幫忙 隔一下 自己無咁差情緒

男爵府

做多d 運動一定有好處

子爵府

我仔14個月大,之前8~9個月見佢仲未識爬好擔心。可能我少放playmat 比佢多d 訓練關係,一歲都唔爬,企又唔係咁叻,健康院仲要佢上trainning 班。但而家14個月,見佢突然爬得叻好多,又不停要練習行,我真的是老懷安慰。所以我覺得每個小朋友時間表都唔同,佢ready 好就自然學得好多ga 嘞!!

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

sillykaka 發表於 17-6-5 22:44
今日健康院俾衛生署類似咁的小冊子我睇,之後我翻到屋企自己上去download落嚟,發覺真係有一半做唔到:sigh ...

agree, 當時媽媽group個個都話好多媽媽話bb未做到,最後結論係課程太深

我女而家6歲都未識拎好把梳黎梳好自己條辮。

我覺得1歲係開始學果d動作就差唔多,剛好12m未識做晒都正常。

樓主唔洗太擔心。

如果你有入同年同月既媽媽會,可以問下其他媽咪佢地d小朋友做到未。
我是一隻喵

大宅

最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主

我個仔就黎兩歲都唔會揮手
佢係識 不過唔做
同埋會做下其他動作
講野都係近兩個月先慢慢多
你個bb得一歲唔洗太擔心啦

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

sillykaka 發表於 17-6-5 22:31
阿仔已經12m,上星期去診所打一歲針時,醫生check發展,發覺阿仔唔識拜拜,唔識揮手 ...

媽媽jm加油。

大宅

我女半年前一歲評估,姑娘又無講及說話同拎餐具方面,只係死要試佢拎嘢。前排歲半檢查先評估講嘢部分,個姑娘又係嫌佢講得唔夠多字,話兩歲再返去 我仔以前講得仲少,兩歲我都無帶佢返去,現4歲几不知几多嘢講,有時想佢靜啲都難。

所以樓主不用太擔心,指引只係做下參考,個個小朋友都係獨立個體,發展快慢不同,唔好比太大壓力自己~

子爵府

sillykaka 發表於 17-6-5 22:48
我仔喂佢就肯食咯,有時出街食果D好味的仲食得幾多下!但俾餐具佢自己食,就幾乎全部攞嚟玩,捉住佢只手教 ...

套餐具對bb太有新鮮感,你試吓買套煑飯仔比佢玩,佢玩厭左,就吾會當餐具係玩具禁玩

珍珠宮

回覆樓主:

健康院有無誇張咗呀
你洗乜上心
我2個仔12m都未識呢d

而家大仔好叻仔喎

男爵府

回覆樓主:

健康院照書讀的,你諗下大隻手指有長短,係唔係每一個小朋友都可以跟到書既進度呢?12個月唔識都唔奇。媽媽放鬆D啦

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

12個月仲細,有啲bb係慢啲
再大個少少先知

已刪除用户

回覆樓主:

伯爵府

我仔8-9m 都只企唔爬 10m先爬
但爬到14m 頭都唔肯自己行,14m尾已放手自己行;
17m 頭仲掉食物,17m中已自己用匙食飯、食粉

咩拜拜,哈囉的揮手都係一歲後先識,健康院果d 指引 只係要留意一下,一個月甚至一兩星期的發展已經可以好大變化,唔洗咁擔心,只要你堅持教佢 總會學識

遠離癲狗Ling.W+小人ssss

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

煮通粉,一條條,俾佢用手攞無問題。先睇下佢鍾意食咩,再選擇煮咩。

大宅

開心吸收勳章

sillykaka 發表於 17-6-5 22:41
無乜親戚有小朋友啊,一係就已經好大個,一係就未生!
平時出街見到D差唔多大的小朋友,佢都會咿咿呀呀咁 ...

我女都係就1歲,如果住得近可以一齊玩

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Playgroup可以上pario 佢都挺專業 在小朋友motor training 果度,不過你要預佢係教你返屋企點同小朋友玩,同埋唔係教小朋友abc

珍珠宮

回覆樓主:

我之前同你經歷過一樣嘅,仔仔2歲前都未識叫媽媽,淨係識”飲奶奶”,爸爸同喊,健康院測試次次都肥佬。2歲零1個月,突然開口叫媽媽,感動到想喊,仲有2個月佢3歲了,而家已經識好多嘢。媽媽,唔好放棄呀

伯爵府

tammy2008 發表於 17-6-5 22:59
一歲小朋友根本不會懂欣賞你什麼手剁肉餅、節瓜粉絲煲、西蘭花三文魚飯......

除咗西蘭花有少少綠色其他 ...

我都係咁話,佢邊識欣賞你嘅苦心,所以我只會將最有營養嘅野蒸埋一碗就比佢食,費事有時佢心情唔好唔食盞自己傷心

伯爵府

sillykaka 發表於 17-6-5 22:31
阿仔已經12m,上星期去診所打一歲針時,醫生check發展,發覺阿仔唔識拜拜,唔識揮手 ...

唔好太擔心,我個仔細個成日自轉,兩歲都未講嘢我夠以為佢自閉。點知一講就成日講。我諗每個人都有唔同嘅發展時間,慢慢觀察下。

首頁
34567...8

尾頁

跳至