自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

sillykaka 發表於 17-6-5 22:31
阿仔已經12m,上星期去診所打一歲針時,醫生check發展,發覺阿仔唔識拜拜,唔識揮手 ...

唔使太擔心,小朋友發展個個唔同,你留意吓就好(emoji)

男爵府

大部份男仔發展慢d, 個指引包括男女既發展,依家跟唔到咪慢慢教囉,唔好比較同埋教仔係需要無限耐性同恒心,加油

男爵府

阿仔已經12m,上星期去診所打一歲針時,醫生check發展,發覺阿仔唔識拜拜,唔識揮手 ...

醫院 n 健康院係比較嚴格d...你自己湊已經好好了。慢慢來啦。到佢咩都識你又擔心了。。] 加油~

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

sillykaka 發表於 17-6-5 22:44
今日健康院俾衛生署類似咁的小冊子我睇,之後我翻到屋企自己上去download落嚟,發覺真係有一半做唔到:sigh ...

我無近得咁貼;得1歲學2歲會否有壓力呀,
每個小朋友成長也唔同,無得迫住佢學;
要教但唔係強迫佢做…

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

我仔17個月,都唔識講BABA MAMA,未係好識用SPOON,但我又唔係好擔心。你太緊張,健康院D野參考下好啦。你仔仲細,比D時間佢。

子爵府

反而我識一個女人湊到個仔不知所謂,佢仔2歲半只係岩岩識有動作指示仲要係好弱、行路仲跌下跌下又唔敢望人唔識講野唔識自己食,仲未去介片,出街d人問佢係咪1歲幾,難聽d由佢生存就算咁,真係離哂譜,計反今年讀書係細仔黎所有野都唔識,做過媽媽都知咁既情況唔掂啦。

珍珠宮

根本唔需要blw,唔好人話好就肓目跟!
唔好人地12m得就代自己小朋友都可以12m用到餐具,是媽媽你太急進,邊個話blw開就代表可以用到餐具? 你見到成功例子是不關blw。我小朋友從無blw, 13.5月就可以用餐具自己食,已食了4個月了。根本小朋友到左一定月份小肌肉發展得好,自然就想自己主導用餐具食,只要父母及時發現及比佢發揮就成功!唔需要含住淚咁多個月比小朋友blw,只會令小朋友錯覺食物係用手及可玩可掉! 你都係比耐性等你小朋友自己有一日想主導用餐具先比佢都未遲。如你急,都等到14個月開始用會較好,易掌握好多!

男爵府

我明,我囡都係比人話遲緩
不停諗邊度做得唔好,又playgroup 又帶落公園,成日傻婆咁同佢講野
語言治癒周圍search貴到呢,排政府又驚錯過黃金治癒
佢20個月先識bye bye同爸爸,23個月等一次正確咁叫媽媽,我感動到喊

子爵府

Poo得好勳章

其實我覺得個個小朋友都不同,我個女由細到大都唔鍾意同陌生人打招乎,而家都係咁,食嘢亦唔鍾意自己食,要我餵足5年,而家到我個仔,主動同人打招乎,唔要我餵要自己食,所以我覺得係性格,有D大膽D,有D怕羞D,冇得迫

珍珠宮

tammy2008 發表於 17-6-5 23:09
聽唔少CASE 係三歲前完全唔肯講野, 但之後就正常BILIBALA, 放心啦樓主 ~
...

專家話呢啲部份係資優生

子爵府

回覆 sillykaka 的帖子

樓主,小朋友發展有時快,有時慢,不用擔心,多點和他出去玩,見多點人,有些體育館有兒童場,我不記得叫甚麼,何文田體育館內有,是一間房,內裡的牆和地都有墊,放心給小朋友玩,以前我小朋友細時都時常去.

公爵府

回覆樓主

小朋友跟大人學講野會係困難,因為我地講既句子深又長,帶去playgroup/公園,小朋友同小朋友玩就學得快,佢為左要玩要溝通到,就一定要學。

同埋男仔語言方法發展無女仔咁快

珍珠宮

sillykaka 發表於 17-6-5 23:14
健康院叫我呢個月多留意小朋友,繼續教佢揮手拜拜,有意識講爸爸媽媽,遞嘢攞嘢,表達no,希望佢認知能力 ...

試下拍自己講byebye hello,然後播比佢睇。 爸爸返工,抱佢出去同爸爸講bye, 爸爸返黎又叫佢同爸爸hello, 當然媽媽先做左示範先。 比一啲識bye & hello既小朋友既片比你仔仔睇,可上youtube搵。 落到樓下媽媽先主動同保安hello & bye 。
叫爸爸多啲叫你媽媽, 你又勁在仔仔面前話你叫媽媽。 夕啲在仔仔面前叫爸爸。 教識一樣先教另一樣,唔好一次過教爸爸媽媽。 唔好一次過教bye & hello. 所有野都教識左一樣先教下一個。 其實我覺得係你唔識教多於佢發展遲緩

大宅

各人發展先後會有唔同,
有時可能係健康院D姑娘誇大件事,慢慢教啦,多D出街,同佢講多D野,同小朋友玩多D,唔洗太擔心.....
我女而家2歲多都成日倒瀉食物,小朋友係咁架,唔好氣餒...

伯爵府

cara.mak 發表於 17-6-6 09:33
試下拍自己講byebye hello,然後播比佢睇。 爸爸返工,抱佢出去同爸爸講bye, 爸爸返黎又叫佢同爸爸hello, ...

有時都未必係唔識教或遲緩嘅,仲要睇埋小朋友性格,心情,我地係仔好細時已無限loop hi bye,出街對人,出門口....總之有機會就做,佢曾經做過一排架,去到十幾個月就唔肯hi喇,真係冇佢符

男爵府

乜有理啲標準㗎?

我個仔依家13個月, 重未識行, 一定要扶住野行
未識講野, 但有時會BABABA YIYIYI
食野就亂嚟, 更加唔好話用工具食

不過我又無好擔心喎, 小朋友有快有慢

但係因為兩公婆都做野, 所以通常都係工人陪, 屋企唔開電視好靜
所以有時候, 盡量帶亞仔落遊樂場玩, 等佢同其他小朋友玩,

只要健健康康, 急唔嚟

男爵府

真係吾好太擔心
每個小孩發展都唔同
我仔歲半都剩係識爸爸、媽媽、奶奶、街街、車車依D單音
男仔係慢少少嘅

大宅

我又覺得唔駛太擔心,小朋友發展真係有快慢,我仔和女都係歲半未識講嘢,係要返健康院跟進那種,但結果2歲宇宙大爆發,一講就一句句咁講。醫生和健康院都係依書直說,但人人唔同,你只需多加留意,多同佢玩和教佢,不要自己太擔心,太大壓力。我都明白總會羅羅LUEN,但提自己放鬆吧,真的,所謂問題,可能慢慢又消失了,見好多這種例子

男爵府

2018復活節勳章

明白新手媽媽既擔心~

我仔仔12M都係扶下先行 但一足15M突然自己行~

食野果PART因為我一直係餵粥

佢都會想自己拎餐具 但都係玩多過食

上次我俾佢自己試...... 佢可以自己食左半碗

我覺得小朋友係需要D時間急唔黎~

我試過我仔12M果時~ 我夾硬迫佢拖手仔行

佢唔制狂喊~ 之後成個月都唔肯企

珍珠宮

我仔而家3歲半,
當年12個月大時都係唔識拜拜,唔識揮手,無意識地叫爸爸媽媽,唔識獨立企,嗌佢名又唔係次次應,淨係識認少少物件同手指指表達需要。當時我好擔心佢係咪自閉。

到佢13-14個月大先識拜拜、識獨立行、有意思點頭擰頭示意、玩煮飯仔/學大人打掃,畢飯食,佢15.5個月先識叫媽媽,17個月先叫爸爸,但18個月已經講超過10個單字甚至講組合字。剛2歲會問簡單問題。

我仔番育嬰園,都好多學習對象,老師同健康院亦唔覺佢有咩問題(我有同老師同健康院講我o既擔心)。

畢飯食歲幾先識架(育嬰園1歲先開始教架),其他野如果佢對人有反應就睇定D先,你BB仲係好細,有時有D野係BB學左但唔肯表達出黎。同小朋友社交起碼2歲幾啦,但都係獨立玩多。

我仔而家3歲半,佢都鐘意同小朋友玩,有時講野仲串串地。

首頁

尾頁

跳至