自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

sillykaka 發表於 17-6-6 23:48
有你明白我真係感恩!
真係針唔吉到肉唔知痛,好多人都話唔緊要無所謂,但當醫生姑娘呢D專業人士同你講有 ...

我當然明白你今時今日嘅心情啦
因為我曾經都有呢個經歷
想當年 (其實只是2年前)
我仔一出世就活在 borderline(母嬰健康院的生長線) 上的BB
期期都在包尾線上
之後 姑娘同醫生 又話 佢 坐 行 爬 等等 都 behind
又話佢唔講嘢 單字 孖字字 等等
又有 唔講 唔指要乜乜乜乜
嗰時 真的灰過灰太狼
日日唸係自己敎得唔好 定點 一個字 慘

我都一博一博 日日將BB掉去姑9家 (3個月)
BB同D表姐一起多咗
BB就學晒
我都唔肯定係咪真的 同歲數 大少小 多D一起 work 唔 work
定真係咁橋 阿B大咗叻咗 定奇積

不過你唔好灰呀 希望在明天
Afford 到 就多上 playgroup
Afford 唔到 可以多去公園
如果屋苑有會所 有兒童房 或 幼兒房 可以多去
或者朋友屋苑有 就問下朋友幫下手 睇下可唔可以帶你同BB入去

子爵府

sillykaka 發表於 17-6-7 00:46
具體邊間健康院就唔講啦,只可以話係九龍!
健康院姑娘真係會同一歲小朋友的父母建議開始學習使用餐具,小 ...

你呢句(你知道啦,政府資源有限,俾得期你的都唔係小問題!)

我仔有 一個兒科醫生嘅期 一個營養師嘅期 一個語言治療師嘅期 一個物理治療師嘅一期 全部都是政府資源嘅期
你話我想當年 我點過呀

男爵府

芝麻哥 發表於 17-6-6 18:13
唔洗灰心,一方面咪排住睇跟進,依家呢個時代,只要早發現都有得治療嘛
但另一方面,照洗腦,多同佢講下書 ...

多謝你啊jm!
非常正能量!

男爵府

micling 發表於 17-6-7 00:52
我當然明白你今時今日嘅心情啦
因為我曾經都有呢個經歷
想當年 (其實只是2年前)

我仔除左細粒D之外,其他都算ok,雖然由出世到依家都係生長線的下游,但總算叫做meet住條線行!
我屋苑有公園有playhouse,之前好天我會帶佢去戶外公園行下,下午午睡之後又會去playhouse玩下,不過之前比較細,佢都係係playhouse的角落爬下、望住D哥哥姐姐玩,都會手舞足蹈咁叫下拍下。我屋苑個playhouse雖然大,但設施都係比較適合3歲以上果D小朋友玩。所以我今日都有出去其他playhouse,希望可以同D同齡小朋友玩下!

男爵府

micling 發表於 17-6-7 00:59
你呢句(你知道啦,政府資源有限,俾得期你的都唔係小問題!)

我仔有 一個兒科醫生嘅期 一個營養師嘅期 一 ...

有時真係唔希望有呢D醫生期,白交稅我都無所謂,只想小朋友健康!

伯爵府

12m 先剛剛1歲,唔識真係唔出奇,練多2個月,再大d ,應該會有進步
bb 已經識企都好正常,未太識行亦都正常,
放鬆d 啦

別墅

sillykaka 發表於 17-6-5 22:31
阿仔已經12m,上星期去診所打一歲針時,醫生check發展,發覺阿仔唔識拜拜,唔識揮手 ...

試下多d出街咩住bb嗰陣同佢傾多d偈,指下呢樣嗰樣,佢有反應嘅時候就俾好大反應讃佢,鼓勵表達及吸引佢好奇心

大宅

回覆樓主

一歲黎講差不多啦,而且男仔普遍再遲少少
過多幾個月分別就會好大
我覺得只要有一直進步,冇停滯不前或者退步就正常啦

首頁

尾頁

跳至