夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我同老公結婚7年,拍拖時覺得佢溫柔,好就得人,份人又無咩所謂。結左婚之後第二年我就開始發覺佢好大使,而且佢既無咩所謂原來係嚴重到「咩都唔理,同咩都唔知」。我同自己講,佢有對直昇機父母,造成佢咁唔係佢既錯,所以我一直好努力同佢分享生活所有細節既野,等佢知道發生咩事,有咩係要知道,要去處理。7年後既今天,佢知道,但唔做,因為佢一直同我講佢似佢亞媽咁無記性。所以,屋企大少事務都係我處理。真正既「做仔靠父母,婚後靠老婆」。
我地有個聯名戶口,本來應該每個月各自入指定金額做家庭開銷。結婚第一年開,到第二年年中戶口存到8千蚊,年尾時連唱利是錢都無,我問佢D錢去左邊,佢話用左黎買玩具。之後我發現,不管戶口有幾多錢,最後月底都歸零。甚至我要再入錢入戶口應付月底既自動轉帳。後來我都無錢再入戶口,因為我應付太多開支,自己已經零使用,有時仲要借埋亞媽家用黎應付自己頭家。其實都真係幾不孝,但有咩辦法?!

大宅

畀面勳章

小朋友出世後,佢話會入多D錢入戶口,但佢既平時使費都會係個個戶口到攞,我無言。佢既使費係家庭開支?!
小朋友出左世後,所有小朋友既開支都係我比,工人人工,小朋友讀書,興趣班,工人開支,屋企保險,家居用品,家電,家俬,買送都係我負責。佢就供樓(係供佢同佢老豆層樓),屋企電費,水費,管理費,同佢自己層樓既差餉地租,同周未早餐,午餐出街食就佢比。我同佢講叫佢慳D錢,比D家用我,佢就黑面唔出聲。今年二月,我聲淚俱下同佢講我唔夠錢,要佢比返D家用,佢坦言每個月可以有三千蚊閒錢,最後話「我知我大使,我比三千你儲囉。」,但二月時佢話佢之前買左野要找卡數,所以無得比我,3月都係咁講,4月話佢使大左,每次都無左回事。到上個月,屋企冷氣要換,連機連搭棚工程要4萬,我問佢澳門戶口(因為佢同個仔有澳門藉,每年都有份收錢)有幾錢,可以攞黎換冷氣。佢話無,因為要交倉租 (一年9千),我估刻無出聲,我怕我一出聲我就鬧死佢。澳門每年每人比9千,佢用左9千交倉租,咁另外個9千呢?我只計過去個五年,每年有萬八,比左三每倉租,咁淨低估幾萬蚊呢?!最後,冷氣要買貴既,因為可以月供,搭棚安裝工程兩萬五我要伙亞仔既教育基金攞。我老公出錢買左幾罐氣水比師傅飲。
前幾日,澳門又公佈派錢,我再問佢到底戶口有幾錢,佢話「我上次咪同你講左比左倉租囉」,我再同佢計一次,佢就話「我知我大使」就黑面。我老公覺得佢有左小朋友後買少左玩具就好大付出。
一個女人,結左婚後死慳死抵比家庭開支,一個月扣埋車費得300蚊使,如果中午無帶飯,我中午食飯都只係敢食杯麵。個個月如果小朋友病,工人病,或我病,個個月就一定超支。死捱厚臉皮做埋sales 個份賺獎金比個仔做教育費,怕自己比人炒左個仔無書讀。我一個人養起個家,處理屋企大小事務,小朋友讀書教育,搵學校,興趣班都係我管。我出差超過三日我就一定收到學校電話話欠功課,或欠通告。

大宅

畀面勳章

真心覺得,我同單親媽媽有咩分別?我仲要應酬埋佢D屋企人,咁不如離婚還大家自由?

多謝大家比我係到講下,失眠左好多日。好想搵個地方抖下氣......

大宅

鄧你辛苦。你老公的理財能力好有問題,就算你攤開晒條數計俾佢睇,佢應該都只係會黑面,唔識/唔會點解決。
但係如果分居 ,你一個人負擔得起兩母子的生活嗎?

侯爵府

畀面勳章

好現實問題,如果分居你自己有冇地方住?因為住屋先係大數,現在樓係佢同佢爸爸係佢供佢負責雜費。如果你同小朋友同工人有地方可以落腳,就慢慢諗下分開是不是對大家最好。

翡翠宮

回覆樓主:

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

佢搵幾錢?啲錢去哂邊?
叫佢攤出黎計比你睇,
一齊諗下節流既辦法,
唔係就咁由得佢話「洗多左」、「冇」就算

別墅

雅竹 發表於 17-6-6 05:19
小朋友出世後,佢話會入多D錢入戶口,但佢既平時使費都會係個個戶口到攞,我無言。佢既使費係家庭開支?!
...

其實你老公都有負責左屋企最大的開支,供樓,水,電,管理費和差嚮,而且仲要供埋佢同62層樓……普通一個人一個月剩系供兩層樓,負擔和壓力都唔少。

到睇返你負責的日常開支,工人的人工和買送錢條數系大d,其他都系細數……同埋其實你負責的開支中,有好多地方都可以省錢,例如: 可以的話,炒左個工人(而家你變相一個人養四人:你自己,老公,仔&工人,梗系辛苦啦),炒左工人,慳返的錢可以解決你而家的經濟問題。小朋友而家幾大?四大長老可唔可以幫手湊?

小朋友讀書政府免學費,都系一年先交兩次書簿費(除非系讀國際學校同私立)。至於興趣班,無錢就唔好上囉,唔上的話,個個月可以慳返幾百蚊至一千。教育基金等有閒錢先存啦,而家你連吃飯都成問題,仲理乜嘢基金啊!

大宅

雅竹 發表於 17-6-6 05:20
真心覺得,我同單親媽媽有咩分別?我仲要應酬埋佢D屋企人,咁不如離婚還大家自由?

多謝大家比我係到講下 ...

我明白你好慘,個老公仲係未大透,不過其實佢都唔係完全無付出,佢出既都係大數,你站係佢角度,又可能理解多少少,個個月起碼出兩三萬落兩層樓度,買少少玩具氹自己都唔得?你唔係禁佢買玩具,反而要教佢理財,每月只可用一定金額買玩具,例如兩千,唔夠就儲幾個月,唔可能無限制,我覺得每月兩千唔過份。

同埋,你分左居夠唔夠錢?最大數係住喎,仲要無得慳,你諗掂條數先再諗分居啦。

同埋聯名既錢唔係男人郁架,果D錢應該用黎出定期開銷,例如供樓、水、電、煤、子女學費開支、姐姐人工、買餸錢、月供股票。。。等等,我同老婆由拍拖開到而家十幾年,我一蚊都唔敢郁,成本薄和密碼我唔知。如果男女都可隨便郁個戶口,邊儲到錢?

大宅

畀面勳章

我老公只係供我地而家住緊個到,每月供4千蚊。但層樓係佢同佢老豆名既。我老公有幾分保險,全部受益人係佢亞媽。所以衰D講句,我老公有咩冬瓜豆腐,我唔使供樓,但都無任何保障。

如果分居我可以返去亞媽到住,只係覺得好似對唔住個小朋友。但去亞媽到住,我可以慳返個工人。

唔係唔想小朋友讀政府學校,事實上佢之前都係讀政府學校,但讀到睇兒科心理醫生,後黎發現佢係資優,係政府學校到讀會有心理壓力。死死地氣同佢轉私校。佢要考小一學校,所以比佢讀兩個興趣班,望佢考到屋企附近個間,慳D車費又佢做唔係唔好貴。怕大抽獎會抽到無雷公咁遠。

珍珠宮

開心吸收勳章

雅竹 發表於 17-6-6 05:20

多謝大家比我係到講下 ...

睇完樓主妳嘅遭遇,真係深表同情,妳嫁咗一個完全冇理財觀念嘅老公,或者佢真係靠父蔭長大,自小衣來張手飯來張口,完全不知責任感為何物,呢啲已經深深咁種咗係佢嘅朋子裡。

我唔知妳同老公一個月搵幾多錢?但依妳所講嘅日常開支,真係足襟見肘,如果要解決暫時性嘅困難,可能削減一啲生活上嘅開支嗎?如果佢連幾千蚊都攞唔出,咁仲可以請工人的話,真係奢侈咗啲,不過可能妳同老公都要返工,要工人湊小朋友吧!但係如果照妳所講,未生小朋友之前佢已經係咁樣,咁點解仲要生小朋友呢?

如今妳要先清楚佢有冇欠債,如卡數之類?如果有不妨先同佢債務重組,再同佢傾以後錢銀如何處理吧,否則只會LOOP死,最後都係為錢而嘈,離婚收場!
百花叢裡過,片葉不沾身。

男爵府

樓主, 你好利害, 簡直撐起整片天.

如果覺得他不會改善, 兩人之間沒有轉彎餘地, 那分開可能是唯一的出路.

瑪瑙宮

雅竹 發表於 17-6-6 05:19
我一個人養起個家,處理屋企大小事務,小朋友讀書教育,搵學校,興趣班都係我管。我出差超過三日我就一定收到學校電話話欠功課,或欠通告。
...

你唔算一個人養起個家,因為屋方面的支出係佢比的. 不過, 佢咁理財, 令你冇晒安全感.

但如果分, 你媽幫你湊, 你都要比呀媽, 減去个工人支出, 係同你而家的負担一樣. 唯一係希望小學可以讀番官校, 興趣班睇情況.

大宅

雅竹 發表於 17-6-6 09:45
我老公只係供我地而家住緊個到,每月供4千蚊。但層樓係佢同佢老豆名既。我老公有幾分保險,全部受益人係佢 ...

同老公傾下開支點搞啦,一係佢所有錢(扣除日常使費和買玩具錢,約一萬幾千後)入晒落聯名,你又擺幾千至一萬落聯名,所有開支(包括供樓、工人、子女、食飯。。。等等)由聯名出,但佢唔郁得聯名錢,佢一郁聯名錢就小佢。總之佢比夠聯名,搞得掂生活基本開支,佢額外既零用錢預鬆少少比佢,唔好太呵刻,佢點用你唔好理。

其實我都唔明點解佢可以郁聯名錢,聯名錢係出必要開支,必要開支由你去交或自動轉賬,佢一郁個戶口會有記錄,佢點敢郁?你地當初建立聯名時無講明架?如果乜都可以聯名出,多多錢都唔夠。同埋,聯名錢最好都預鬆少少,每月有幾千淨,一年儲幾萬,換電器唔駛再夾錢,有多可以去旅行。

我係男人都覺得呢個方法好,總之我每個月擺兩三萬係聯名(跟手我得番一萬幾千自己洗),我老婆又擺一萬幾千落聯名,跟住屋企乜都果度出,連儲錢和月供股票都做埋。我唔駛煩,大家又無野拗,淨番既零用錢我老婆又唔會管我,每年有錢淨,旅行都聯名出,好爽!最緊要慣左就得。

咁做既好處係每月固定開支一目了然,大家唔駛估估下,每月如果唔夠洗,就再各自係自己零用錢抽番出黎入聯名,唔使拗,亦唔係老婆管你,叫佢自己睇聯名出入數,唔夠就係唔夠,你點搵多少少入落聯名我唔理,佢一係搵下外快,一係買少D玩具,你唔會理,總之你要見到聯名最起碼要收支平衡,咁你管少好多野,同埋夠晒客觀,唔駛嘈。

你變成家庭理財既獨裁者,但記得做個仁慈既獨裁者。佢唔識管錢就你管,但唔好太呵刻。

兩公婆為錢嘈無謂,諗方法拆掂佢。

男爵府

回覆樓主:

以下係我個人意見,講得唔好聽唔好介意

我覺得你老公太依靠你了,屋企唔掂就有你出手幫補,佢完全無壓力所以唔識慳

翡翠宮

呢個人完全唔可以用聯名戶口呢個方法
佢日常生活所有野都係聯名
咁搞即係自己玩自己

如果仲要一齊, 咁佢出既糧比哂你, 取消聯名戶口, 咭都要cut埋, 由你比固定金額佢.

你要同佢一齊, 就要當多個仔去照顧, 咩都要限死佢. 你OK咁既模式就可以繼續.

呢D情形, 分開唔係因為佢無錢/你要比埋佢O個份; 係因為厭倦呢D永無盡頭既生活....諗下都驚.

男爵府

開心吸收勳章

你老公比我老婆更無理財觀念. 我怕樓主分居, 樓主老公會攪唔掂.

珍珠宮

回覆樓主:

生仔前已要撥亂反正
對住理財不善+天真的男人好攰
自己搞得掂頭家就分開

水晶宮

你老公似係娶隻牛番來幫手耕田咋喎....

錢銀唔講的話, 你仲愛佢, 仲想同佢一齊生活嗎 ?

佢既錢無可能會俾你攪, 要俾一早俾咗啦, 唯一方法係做FTM大家攬住一齊 C , 你睇吓到時佢點挑...層樓你無分供, 就算離婚層樓你一毫子都分唔到 ( 之前有會員講過 )

所以你今時今日對佢既付出可以話係零回報, 到最後又係回歸到基本問題: 還愛嗎 ? 愛就繼續一齊, 不愛就要事事重頭計算過...

男爵府

雅竹 發表於 17-6-6 09:45
我老公只係供我地而家住緊個到,每月供4千蚊。但層樓係佢同佢老豆名既。我老公有幾分保險,全部受益人係佢 ...

讀幼稚園都讀到要睇心裡醫生????
香港地,幼稚園唔谷的多數是津幼喎 ??????

有d野睇送食飯, 佢搵多少先,要供樓,要比父母家的水電煤 ????

我老公有幾分保險,全部受益人係佢亞媽~~~我覺得正常, 唔寫比無搵錢能力的老人家, 唔通比有搵錢能力的後生

你攰啦 ! 放下一陣, 比自己去RELAX一下

首頁

尾頁

跳至