論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

請問如果姐姐到了港但未入屋,個2-3日住boarding house,責任係咪都係顧主負責?謝謝

大宅

我冇聽過要僱主比, AGENT應該會攪掂, 佢收唔收姐姐就另一回事

象牙宮

工人需要驗身, 辦 ID。
2-3日, 先會通知你接她。個2-3日住boarding house

和你打工一樣, 入公司第一日起。計工資。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

333s 發表於 17-6-7 21:38
工人需要驗身, 辦 ID。
2-3日, 先會通知你接她。個2-3日住boarding house

即係佢落機到香港個下已經係我責任?
如果佢係香港驗身驗到有左!!但仲未入屋還在boarding house⋯責任亦係我地身上??

子爵府

Ho_BB 發表於 17-6-7 21:45
即係佢落機到香港個下已經係我責任?
如果佢係香港驗身驗到有左!!但仲未入屋還在boarding house⋯責任亦 ...
是印印嗎?
印印通常住係印尼學校,agent 話學校會要佢地打避孕針,落機有咗機會唔高,唔使太担心

但工人到港嗰日,要即買傭工保險

計人工,我一向都係由工人到屋企嗰日先開始計,so far, 冇工人詐過我型

珍珠宮

細姐姐 發表於 17-6-7 21:56
是印印嗎?
印印通常住係印尼學校,agent 話學校會要佢地打避孕針,落機有咗機會唔高,唔使太担心

係菲律賓啊

大宅

回覆 Ho_BB 的帖子

菲律賓上機前會驗孕, 冇事先會上機

珍珠宮

peggypk 發表於 17-6-7 22:14
回覆 Ho_BB 的帖子

菲律賓上機前會驗孕, 冇事先會上機

咁我都安心d....

伯爵府

你有無擔心過佢而家暫住緊D屋? 聽聞好多蝨, 有D人教姐姐住過個D屋要佢入屋前攞唒所有衫帶佢去左洗衣店洗過先, 行李箱都要掉, 佢走時買過新比佢, 但無講著緊個件點攪, 我都係聽

大宅

KAKAMAMAKAKA 發表於 17-6-8 00:03
你有無擔心過佢而家暫住緊D屋? 聽聞好多蝨, 有D人教姐姐住過個D屋要佢入屋前攞唒所有衫帶佢去左洗衣店洗過 ...

我都諗緊係唔係要咁做,我上一個工人佢都話boarding house好多野咬,但我上次唔識,冇叫佢掉喼。 新工人就到,唔知點好。

伯爵府

回覆 sarahyou 的帖子

如果係我, 我一定會咁做, 唔怕一萬至怕萬一, 唔係錢嘅問題係有排攪, 不過除左入屋前攞左衫去洗先, 行李箱掉左先, 咁個人係咪要租地方定點比佢沖左涼先? 係咪要即時買過D著上身嘅衫比佢加拖鞋, 咁對鞋點?

大宅

KAKAMAMAKAKA 發表於 17-6-8 00:41
回覆 sarahyou 的帖子

如果係我, 我一定會咁做, 唔怕一萬至怕萬一, 唔係錢嘅問題係有排攪, 不過除左入屋前 ...

一入屋我就俾新衫同毛巾佢沖涼,舊衫即洗,鞋冇入屋
Agent教的,事後姐姐話宿舍真係有蚤,覺得agent要求佢掉喼,喺洗衣舖洗過啲衫好正確

首頁

尾頁

跳至