自由講場

跳至

首頁
23456...17

尾頁

子爵府

唔好煩我 發表於 17-6-8 08:48
超小器。。。

小朋友生日,唔需要咁大件事攪到要請假

珍珠宮

開心吸收勳章

pizzapark 發表於 17-6-8 08:09
一定要長輩出席你個仔生日會,
人地要返工仲要人請假去?

x2
違規內容

珍珠宮

我唔知你小唔小器,幾年前我都試過一次類似嘅經歷,不過唔係搞生日會請佢地嚟,而係約好咗時間,我買咗生日蛋糕上去切然後請佢地出街食飯,點知我上到去個個都唔喺屋企,又唔一早通知聲,等我撲過空,約嘅時候講明唔得閒我唔會嬲囉。

嗰次我都有個好嬲,從此之後冇再返外家慶生喇,我諗我一世都唔會再返去慶生,嗰次我喊咗好耐,最後無奈地接受咗:緣淺就是緣淺,緣份冇得勉強!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔係個個長輩, 都會覺得小朋友生日重要吧...可能佢地係會諗: 生日年年都有, 真係小事

珍珠宮

sunnymama2 發表於 17-6-8 07:59
黎緊仔仔搞生日會,其實早兩個月通知我媽,佢要番工,叫佢攞定假,但阿媽都係冇攞假,唔想少左日假喎。。。 ...

一點也不介意,你邀請人丶人有權唔去呀,生日年年有,冇乜特別

子爵府

小朋友星期日開生日會,唔知婆婆做盛行,有機會假期真係少,而且有d行業星期日特別忙同請唔到假,應該體諒
同埋生日會主要小朋友同小朋友玩,大人無野做坐係隔離有時都幾悶
想小朋友同婆婆一齊慶祝生日,可以睇下婆婆邊日放假,約婆婆一齊食餐飯、切個小蛋糕都開心丫

伯爵府

黎緊仔仔搞生日會,其實早兩個月通知我媽,佢要番工,叫佢攞定假,但阿媽都係冇攞假,唔想少左日假喎。。。 ...

下!你咁都有得介意呀?
唔好用放大鏡去放大自己啦,要懂得理下人感受,同理心你懂嗎?
小朋友生日好閒,又唔係擺大壽,唔好咁霸道係都要人請假出席。

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

你係小氣,每人都有佢嘅選擇,可能阿媽留返啲假有自己安排。反而你同你個仔有無安排同媽媽慶祝 ?邊個係後輩,邊個係長輩,你分清楚未?

男爵府

回覆樓主:

細路生日姐,not a big day, 吏嘜甘緊張,我細路生日我都未必祝啦!

大宅

回覆樓主:

係小氣

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Sumyeema1 發表於 17-6-8 08:08
恕我直言,係你小器。

你生日會照開,再搵日同婆婆食飯慶祝多一次。

x 2

很多人生活艱難,搵食很重要~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

回覆樓主:

換左係我,如果老公唔出席我就真係堅嬲,但角色係婆婆,來唔來,通知左,佢唔到我又真係無所謂,我小朋友除左一歲,這6年沒有開過生日會,因為我真的好怕麻煩到别人,又要人抽空出席,又要破費買禮物或封利是,我又唔想小朋友太物質,因為一個生日會會收到禮物和玩具是平時N倍,習慣左好難回頭,而且有些大人就算出的,又不是真心enjoy個party。
所以每年也是一家3口靜靜地過,去食大餐陪佢喪玩,小朋友世界好簡單,有爸媽陪過生日己經係最好。
阿婆既未等佢休息再食飯,唔出席沒有甚麼大不了

bebe12hk    發表於 17-6-26 22:10
是是但但    發表於 17-6-8 09:47
emt1314    發表於 17-6-8 09:28

禁止訪問

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小朋友生日, 最緊要父母在小朋友身邊而已...

珍珠宮

回覆樓主:

會唔會婆婆唔想應酬親家,唔出奇嫁,如唔太熟,有壓力,情願返工

侯爵府

2024年龍年勳章

好小事,有時間就出席,無時間就算
我個仔黎緊都有攪生日會,主要邀請自己朋友&BB
無特別提或者邀請男女家人

伯爵府

我唔覺得樓主小氣喎。外孫搞生日,一年一次,做呀婆既話唔想請一日假唔黎?俾我都嬲

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

sunnymama2 發表於 17-6-8 08:25
生日會係星期日搞。

你真係要再教育,唔好成日認為全世界嘅人圍住你個仔或你來轉㗎,人地要返工搵食,好多野在心中明㗎啦!諗埋咁多唔實際野。係小器,但唔make sense!

珍珠宮

站在長輩角度,孫疏一皮隔一截,生日年年有,去唔去都無所謂,況且,果個係外孫。響6299 心中,你果個係內孫,系佢地個孫,點同呢!
睇開D,唔好唔開心

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢覺得細路仔生日好平常,唔駛全部大人就佢囉

首頁
23456...17

尾頁

跳至