自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

**我純屬想無負擔地搵人傾下,希望各位可以口下留情!!因為我爸媽都已經上天家了**

我媽媽喺我小學時因病過身,當時我好細個,印象中爸爸好愛媽媽,最後日子日夜相隨。媽媽過身後,爸爸無乜點理我(原因唔想多講),我可以講係自生自滅地長大,所以同爸爸關係麻麻地,無乜溝通。
爸爸呢1年身體好差,早排過左身,雖然話關係疏離,但始終自己爸爸,我都好難過,好不捨。
今日,同佢一個可以叫知己嘅長輩食飯,期間題起我爸爸,佢竟然話左個好震撼嘅事我知,原來我爸爸喺同我媽結婚之前,同另一女人生左個仔,雖然無結婚,但一齊生活,最後因為某D原因分開,女人帶仔走,斷絕聯絡。
4年後,爸爸就返大陸娶我媽媽,但完全無講佢有個仔。媽媽來港後不久到上天家,佢無過個一日好日子,三十八歲就病死,我媽絕對係一個悲劇人物。
雖然我無法確定長輩講嘅嘢真偽,佢應該唔知我父母幾時結婚,但佢講生仔之後分開再返大陸娶妻時間好吻合,而且佢講大話,對佢一D好處都無,所以我選擇相信。
我個心真係好唔舒服,講白D,係有D嬲我爸爸,點解要去呃我媽媽,可能佢對媽媽坦白,媽媽依舊嫁佢,但至少知道真相。
雖然呢個女人&仔從未喺我父母婚姻出現過,但我覺得一個女人到死為止都被瞞騙,實在好可憐。
又或者,我媽媽如果當年知道真相,佢唔會嫁來香港,就唔會甘淒涼,甘短命。。。
甚至我開始質疑爸爸對媽媽當時嘅負出係因為愛還是內疚。
我唔知呀,我自己好亂,我仍未消化到呢個消息,我唔想同任何人講,因為就算爸爸有幾錯,佢已經走左,唔想佢被千夫所指,但其實我個心又有D嬲佢,我好難過,完全訓唔到,好想搵人傾下,我個人好亂,希望大家睇得明我寫咩。

公爵府

伯母唔知先係好事......

funfun759    發表於 17-6-11 18:04
esmehouse    發表於 17-6-11 17:28
SiuBBee    發表於 17-6-11 09:16

大宅

naigai 發表於 17-6-11 00:33
**我純屬想無負擔地搵人傾下,希望各位可以口下留情!!因為我爸媽都已經上天家了**

我媽媽喺我小學時 ...

人已經不在,不要追究當時爸爸愛你媽媽的動機,最重要是,媽媽當時是開心的,快樂的 已足夠!
另一方面,可能媽媽已經知道事實,但是你當時年紀小,所以沒有對你說。
這樣想 ,是否安心一點?!

男爵府

回覆樓主:

又有可能你媽知,只係你細個唔同你講

大宅

你媽媽唔知呢件事,都係福氣嚟嘅,如果佢結咗婚先知,佢應該會好傷心。而家佢唔知,起碼佢死果一刻,佢都仲係活喺幸福世界入面。
JM 人都死咗,唔好諗咁多啦,咁對你自己身心唔好呀

大宅

茜淇媽媽 發表於 17-6-11 00:38
人已經不在,不要追究當時爸爸愛你媽媽的動機,最重要是,媽媽當時是開心的,快樂的 已足夠!
另一方面,可 ...

我肯定媽媽當年唔知,因為媽媽同佢家姐(我姨媽)感情超好,如果知姨媽一定會同我講

珍珠宮

你點肯定 爸爸沒有告訴你媽媽 個真相?

你媽媽仙遊時 你咁細,你媽媽 當然不會講D 咁複雜的關係你知啦!

你爸爸沒有告訴你事實,不代表沒有 吿訴你媽媽。

大宅

回覆樓主

呢個只是你一廂情願諗法。或者你媽媽一早知,但仍選擇同你爸爸結婚!你爸爸嘅事既然過咗咁耐,人亦已經不在,無需要再探究咁多歷史!我會選擇做好自己做囡嘅本分,對得住良心已好了

大宅

Minnie2010 發表於 17-6-11 00:40
你點肯定 爸爸沒有告訴你媽媽 個真相?

你媽媽仙遊時 你咁細,你媽媽 當然不會講D 咁複雜的關係你知啦!

我肯定媽媽當年唔知,因為媽媽同佢家姐(我姨媽)感情超好,如果知姨媽一定會同我講

大宅

naigai 發表於 17-6-11 00:40
...

咁你有冇諗過可能你媽媽同姨媽太錫你而選擇唔講呢?

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主

嬲一個人係需要好大力量,既然兩老已經係彩虹橋上相聚,你都放下一切啦!祝安好
每日望住佢哋就充滿力量啦!

子爵府

回覆樓主:

既然兩個當時人已經走了,你又何必自尋麻惱呢

mariefish    發表於 17-6-11 04:02
waynewon    發表於 17-6-11 03:57
s.e.happy    發表於 17-6-11 01:37

大宅

完全明白,只好向好個方面諗。
你唔知爸爸有定冇同過媽媽講,呢樣野你永遠都唔會知。可能你媽媽就算唔知,但佢同你爸爸一齊時,佢都開心既。
雖然唔知佢點解要話你知,你就當聽完。知有個同父異母既哥哥就算。
因為你爸唔算不忠。就算佢有呃你媽媽呢樣,亦冇同你講過呢件事都好。咁你爸爸都唔係做錯事,只係佢唔肯講。但你媽死後咁多年,你爸都冇再搵返前妻同個仔。就證明一切只是往事。你先係佢既女,媽媽亦係佢唯一既伴侶。

翡翠宮

回覆樓主

可能你媽媽真係知道Lee 件事啊

翡翠宮

naigai 發表於 17-6-11 00:40
...

就算唔知也不緊要啦

好多時知少D 好過架

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

首先樓主要take care

呢件事我覺得你爸爸唔講比你媽媽或你知,其實我覺得冇咩所謂,你爸爸朋友都話係認識你媽媽之前發生,個女人已經帶個仔走左,亦都冇聯絡,之後先同你媽媽一齊再生埋你,而呢段時間個女人或仔都冇搵過你爸爸,同冇存在過冇分別,如果當時你爸爸有講,你媽媽只係多個選擇跟唔跟呢個男人

子爵府

回覆樓主

其實婚前有咩問題呢?婚後專一咪得咯,而且婚後又唔洗照顧佢兩母子,我個人認為就算你媽媽知唔知都唔緊要!

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我勸你唔好執著呢件事, 搞到自己唔開心

既然事情已過, 你父母又已過身了

誰是誰非, 已告一段落

點解要為咗呢件事, 搞到自己唔開心

坦白講, 有 D 無謂

過咗去既事, 我地無法控制

但未發生既事, 我地可以阻止

如果我係你, 我會設法阻止自己再去想呢件事

因為呢件事已無答案, 亦無得返轉頭

你一味靠估, 只會辛苦係你自己

男爵府

媽媽當年知又好唔知又好,都已經唔重要,兩位當事人已經離開咗,冇必要再追究,繼續唔放手只會令你自己更加痛苦,算喇,Let it go

大宅

tobytang 發表於 17-6-11 00:49
首先樓主要take care

呢件事我覺得你爸爸唔講比你媽媽或你知,其實我覺得冇咩所謂,你爸爸朋友都話係認識 ...

我就係覺得如果當年爸爸坦白講左,外婆一定唔會俾媽媽嫁佢,甘我媽媽應該唔會甘早死

首頁
12345...11

尾頁

跳至