自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你當件事係一個過去式
當事人已離去
想太多亦另自己唔開心
不如唔好諗仲好
但你爸爸係同之前個個分開左
4年後先再同你媽媽一齊
我估應該都唔算呃你媽媽嘅
可能有講,又可能唔講對大家都好呢?
放開d,不要諗啦!
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

公爵府

誰無過去 ? 再講呀你爸爸無因為另外的兒子而冷落左你媽媽咪得LO ?

伯爵府

回覆樓主:

我覺得你媽媽唔知好過知,而且你爸又不是一腳踏兩船,又唔係拋妻棄仔娶你媽,你媽亦不是小三。況且男人可能面子問題,更唔想俾人知。

除左無同你媽坦白,咁要嬲的應該係你媽唔係你,咁你嬲咩呢?

人都上了天,你只記著他們的好就夠了,他們不想你唔開心的。

大宅

LL1999 發表於 17-6-11 00:49
我勸你唔好執著呢件事, 搞到自己唔開心

既然事情已過, 你父母又已過身了

的確係無答案,而且自己好痛苦,但我放唔低,真係無辦法唔諗,覺得媽媽好慘

禁止訪問

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

naigai 發表於 17-6-11 00:33
**我純屬想無負擔地搵人傾下,希望各位可以口下留情!!因為我爸媽都已經上天家了**

我媽媽喺我小學時 ...

其實媽媽會唔會都知道...

不過每個人都有過去, 既然爸爸同媽媽一齊左, 佢又冇搵EX...其實都OK啦

伯爵府

naigai 發表於 17-6-11 00:52
我就係覺得如果當年爸爸坦白講左,外婆一定唔會俾媽媽嫁佢,甘我媽媽應該唔會甘早死
...

你媽媽係病死,關嫁俾爸爸咩事?

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

**我純屬想無負擔地搵人傾下,希望各位可以口下留情!!因為我爸媽都已經上天家了**

其實2個當時人都走左,嬲來又有咩用? 有可能你媽媽一早知冇同你姨媽講呢。

琥珀宮

就算件事係真,成件事發生在認識你媽之前四年,唔覺得你爸有對唔住你媽,每人感情生活也可以有過去,唔覺得要向伴侶交代所有過去,每人也可以有私隱,唔講唔代表係欺騙。
比人知亦唔會係咩千夫所指的事。

good_pig    發表於 17-6-11 01:07

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

或者你媽媽知,同屋企人傾過,佢地了解而比你爸爸媽媽結婚?而唔話你知可能覺得唔想你諗太多而選擇唔講,兩位當事人已經唔係度,呢件事你唔好咁上心,只會令自己唔開心

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

naigai 發表於 17-6-11 00:52
我就係覺得如果當年爸爸坦白講左,外婆一定唔會俾媽媽嫁佢,甘我媽媽應該唔會甘早死
...

其實個關係響邊度呢?

你媽走果時, 你都應該好細個吧

珍珠宮

回覆樓主:

你都話你爸爸係未識你媽媽前生個仔,咁每個人都有過去,有時唔好咁執著,而且你爸爸最後都只愛你媽媽,佢地都走左,你應該好好放低,展開自己既新生活,你係屬於佢地兩個,係愛既結晶,我相信佢地都想你好好生活落去開開心心

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

你媽媽都唔知,又點會可憐呢?唔好太執著啦,男人係咁啦,又唔係自己十月懷胎,分開左咪當冇生過囉

大宅

good_pig 發表於 17-6-11 01:01
其實個關係響邊度呢?

你媽走果時, 你都應該好細個吧

關鍵係媽媽嫁爸爸以後一直挨苦,你要明白好多病係挨出來

侯爵府

回覆樓主:

向前看吧,兩個當事人都不在了,你媽媽係唔係好慘,都係你估啫,你媽媽過身咁耐,娘家個邊(姨媽, etc)又無講過你爸爸壞話,可能你媽一直都好幸福呢。總之,向前吧

大宅

hanbb 發表於 17-6-11 00:58
你媽媽係病死,關嫁俾爸爸咩事?

理性上係唔關事,但情感上眼見媽媽日挨夜挨,覺得佢當年無揀爸爸,條命應該無甘苦

寶石宮

naigai 發表於 17-6-11 01:04
關鍵係媽媽嫁爸爸以後一直挨苦,你要明白好多病係挨出來

如果佢地唔係盲婚啞嫁, 你媽都係心甘情願吧

伯爵府

回覆樓主

其實佢同前任斷絕來往4年後才娶你媽咪,咁完全無抵觸吖,又無一腳搭兩船,無抵觸吖。有D野如果要瞞,瞞一世是最好的。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

樓主,多謝你無私嘅分享……
你選擇把件事寫出嚟,舒發係嚉你好架,亦代表寫完就對件事完結架啦,比D時間自己去沈澱一下,當你睇完D jm比你嘅留言,咪當埋葬咗件事囉,同自己講成件事完咗架啦,明天開開心心去返工啦……
有日,若這位長輩再提起,就雲清風淡的回應就好了…….

伯爵府

雖然你是純呻

但我好想講,全部都是你以為你唸,未必是真相,是在一少片事實上你諗然後假設, 自己諗埋一邊,然後生爸爸死人的氣,又令自己不開心,好無謂,搵d 精神寄托la, 不要唸咁多了

首頁
12345...11

尾頁

跳至