自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

子爵府

回覆樓主

命運呢d 事唔係我哋凡人可以預測同理解。當日就算唔選A路,都未必行到去B出口。可能都係同A路嘅結果差不多。有誰知道啊。既然係不能控制同預測,自尋煩惱都冇用啊。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

那位長輩說的話也未必真確亦無法證實,沒法證實的事原本就沒必要說出來,亦不必盡信

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

你點知件事係真?
你點知儊講既係咪事實之全部?
你點知你媽唔知?

有時啲野唔可以道聽途說。
即然唔知,
又點解要嬲呢?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

上一輩既事,你又唔知內情,咪跟埋你父母走囉。

男爵府

回覆樓主:

兩位當事人都不在了,你太庸人自擾吧!成件事最多事係講你知嗰個長輩
與智者為伍 與善者同行

子爵府

回覆樓主

上一代嘅事,你理咁多做乜?人都死埋,你係要夾硬揾野黎煩同嬲,唔明點解咁鐘意虐待自己?

成日都係如果乜乜,就唔會乜乜。。。
如果咁計,不如怪埋祖宗18代吧,如果無祖宗,就唔會生你老豆出來騙你阿媽。。。
你呢啲叫自尋煩惱!

水晶宮

naigai 發表於 17-6-11 00:33
**我純屬想無負擔地搵人傾下,希望各位可以口下留情!!因為我爸媽都已經上天家了**

我媽媽喺我小學時 ...

你情願因爲一件唔知真假既事推翻一直覺得爸爸愛媽媽的印象嗎?相信自己感受吧。
就算係真、無人係一張白紙、你爸又唔係一腳踏兩船、又唔係拖拖拉拉、唔好咩都入你爸數吧。仲有、嫁黎香港當年係算好的、又或者你媽留係大陸仲慘呢。
男人同女人表達感情唔同、你雖然謝自生自滅大,但佢冇再娶仲一直照顧你生活、你咁諗佢太唔公平了。

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

其實人的命運並不完全掌握在自己手中。也許你父親說了,你母親不嫁他,母親的命會好一些,但也有可能會更不好。可以肯定的是,如果你母親沒有嫁給你父親,她就沒有你這個又孝順又貼心的女兒。

珍珠宮

開心吸收勳章

kc_01k 發表於 17-6-11 02:04
反而覺得樓主你嗰位長輩,無啦啦講呢啲做乜? 咩居心? 人都死咗。而且點解為一件未經證實嘅事唔開心呢? ...

同感。

侯爵府

回覆樓主

太多假設了
媽媽知,就唔嫁,就唔黎香港,就唔會早死
呢啲都係假設出來的
既來之則安之
唔好諗咁多過去的事....

子爵府

樓主,你點知你媽媽當年唔知你爸爸的往事?可能只係你唔知佢知者。你有太多假設了。
而且件事你只係聽返黎,當中不確定的地方很多,甚至不知真假。
再說二人都已經不在世了,就算有咩恩恩怨怨,都過去了。

唔開心一陣好喇,同埋真係唔好當件事係真。反正真真假假都已無從稽考了。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

**我純屬想無負擔地搵人傾下,希望各位可以口下留情!!因為我爸媽都已經上天家了**

你呢個長輩,老實說,真係唔化。有d事,真係一世秘密就算,而且幾個當事人都己經離開左,仲要攞黎講?

明白你難消化,但你冇野可以做,而且媽媽唔知亦可能是最好的安排,並唔需要唸得咁負面。
當冇聽過,好好過日子就是了。

男爵府

naigai 發表於 17-6-11 00:40
我肯定媽媽當年唔知,因為媽媽同佢家姐(我姨媽)感情超好,如果知姨媽一定會同我講
...

如果我係你姨媽,我唔會同你講

子爵府

naigai 發表於 17-6-11 00:42
我肯定媽媽當年唔知,因為媽媽同佢家姐(我姨媽)感情超好,如果知姨媽一定會同我講
...

點解肯定姨媽又會話你知?唔好咁多肯定, 你肯唔肯定到下期6合彩開乜

男爵府

如果你爸爸係衰人,應該喺你媽走後不停滾女人,不停搵d 39547既女人番黎逼你叫佢亞e,令到你見親你爸都覺嘔心!

你只係聽個過去式既故仔就嬲成咁?親眼見既反而唔信?

你爸連爛賭你媽都肯嫁,曾經有過女人有個仔根本就係小事黎!你事情既輕重都唔識分!

我估你好細個,分析力20歲左右,成個小朋友咁!

真係好無聊!

男爵府

tester5 發表於 17-6-11 06:39
你呢個長輩,老實說,真係唔化。有d事,真係一世秘密就算,而且幾個當事人都己經離開左,仲要攞 ...

個長輩當喺榕樹頭下想當年而已!

更什者,佢7老80,可以記錯人物都唔定!

當故仔聽咪算囉!

又再講,樓主亞媽唔黎hk留喺大6,生活一定好咩?

樓主既如果好唔合邏輯!

水晶宮

其實你媽媽唔知未嘗唔係一件好事,呢啲又唔係咩風光史,同埋已經過咗去,你爸爸亦冇必要再提丫,你話你爸一直有同佢兩母子聯絡就話應該向老婆坦白啫,每個人總有過去,你爸同咗你媽一齊之後冇出去攪三攪四包二奶就得啦,樓主何需咁執着?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

beautymimi 發表於 17-6-11 07:04
個長輩當喺榕樹頭下想當年而已!

更什者,佢7老80,可以記錯人物都唔定!
其實,沒有建設性的說話,真的不應該說出口
還要是長輩~

水晶宮

LL1999 發表於 17-6-11 00:49
我勸你唔好執著呢件事, 搞到自己唔開心

既然事情已過, 你父母又已過身了

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

兩個都唔喺度,算啦
更何況係同你媽咪結婚前既事

首頁