懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

自閉症&過度活躍係咪產前無得 check?
有無話懷孕時期有d咩飲食習慣會影響到架?

別墅

回覆樓主:

無得check,

自閉症大多數係遺傳,所以睇雙方既家人或自己有無呢方面傾向

過度活躍症,例如產前少食味精好d, 不過早產,由於神經係未發展良好都有機會有。
有另一種說法係過度活躍症係藥廠為左賣多d藥,不斷吹好多小朋友有傾向,個診斷越來越容易話小朋友有。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

暫時冇聽過呢樣產前檢查,陀bb果陣都系要飲食均衡,保持愉快輕鬆心態。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

呢d真係冇架,你咪太擔心喇,最緊要就係休息好

複式洋房

回覆樓主

Thanks (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
本來無諗,但見到好多節目有講,有左之後自己食野又好差,所以有d驚

大宅

我都係外食一族。。食野好唔均衡好差。。。人地話食得多添加劑會加劇過度活躍。。。唯有盡量忍口唔好食零食。。。但介外食就真係冇辦法。。。冇人得閒煮飯。

別墅

jenjen1111 發表於 17-6-13 09:52
我都係外食一族。。食野好唔均衡好差。。。人地話食得多添加劑會加劇過度活躍。。。唯有盡量忍口唔好食零食 ...

我都好擔心.. 因為真係食太多外賣了... bb吸收太多味精...
我根本食唔到屋企飯餸... 食見到白飯就想嘔.....

。I'm Shingo Mama。

男爵府

angilicious 發表於 17-6-13 12:16
我都好擔心.. 因為真係食太多外賣了... bb吸收太多味精...
我根本食唔到屋企飯餸... 食見到白飯就想嘔.... ...

我都好擔心,基本日日都係食㚈賣

洋房

要做aCGH check

珍珠宮

回覆樓主

無得check。不過我聽我奶奶講唔好食太多色素既食物,活躍症同呢樣嘢有關。

複式洋房

我根本食唔到屋企飯餸... 食見到白飯就想嘔.... ...

我都係呀,一來無人煮,二來見到白飯就唔想食
最近新寵係烏冬

複式洋房

mochicat 發表於 17-6-13 13:15
要做aCGH check

咩黎架?

複式洋房

回覆樓主

味精,色素,同可樂都會影響過度活躍症
所以有B後呢d食物都盡量少食

自閉症就係遺傳

洋房

Zimama 發表於 17-6-13 14:25
咩黎架?
由於(aCGH)檢查可以全方位檢測出人體基因的失衡,故此可能會發現一些檢測原因無關的診斷,包括智力障礙、自閉症、癌症、遲發性疾病的傾向。

http://fertilityhongkong.com.hk/html_tc/03_04.html

別墅

唔駛太擔心,就算屋企煮都會落雞粉,鹽同鼓油,嚴格黎講都係味精一種,孕媽媽又口淡,少d味都食唔到根本避無可避

水晶宮

小寶小寶寶 發表於 17-6-13 19:13
唔駛太擔心,就算屋企煮都會落雞粉,鹽同鼓油,嚴格黎講都係味精一種,孕媽媽又口淡,少d味都食唔到根本 ...
鹽就係鹽 (sodium chloride),味精係 MSG( monosodium glutamate),兩樣嘢嚟,鹽點會係味精一種? 定還是你意思係調味品? 鹽落少少,冇問題,太多先唔好啫,尤其孕婦易水腫。當然亦可以加其他調味品,如香草、胡椒、洋蔥、蒜、檸檬汁等,提升味道。

別墅

EstrellaDamm 發表於 17-6-13 19:27
鹽就係鹽 (sodium chloride),味精係 MSG( monosodium glutamate),兩樣嘢嚟,鹽點會係味精一種? 定還 ...

應該大家都知味精叫MSG,
意思係好多雞粉同鼓油都加左味精,而味精又係鈉鹽咁解,而家有好多五花百門0既鹽又會加鈉鹽入去
識煮飯0既都知好難唔落以上調味料

好抱歉,我一開始無諗住去斟酌科學理論,留言目的只係希望各位孕媽媽放鬆,外食唔係一個最0既大問題 加油

伯爵府

有得check,我之前睇余若星,佢俾了個case我睇。有個媽媽做t21,之後話有事,再深入check,點check我唔知,但check到日後係好大機會有自閉,個媽媽冇要到bb。

大宅

Zimama 發表於 17-6-11 22:45
自閉症&過度活躍係咪產前無得 check?
有無話懷孕時期有d咩飲食習慣會影響到架?
...

可做一個叫fragile X 的基因測試睇下,亞媽冇攜帶呢個基因, 因為呢個基因淨係會影響男仔,但系這个基因只是百份之一的基因, 亜媽冇這基因並不代表, 小朋友一定冇事, 因有99% 是Check 不到

男爵府

x2屋企一煮飯我就想嘔

首頁

尾頁

跳至