跳至

首頁

尾頁

洋房

想請問各位媽媽⋯下年1月 bb要出世⋯但係所有親戚都係香港⋯無人可以幫我坐月⋯但家庭環境又唔太好⋯無咩錢請陪月黎⋯想問下邊到有薑醋⋯或者補身既野可以買到???或者⋯有無媽媽可以分享下如果屋企人係香港⋯自己係澳洲生小朋友又自己坐月既經歷??感激各位媽媽!

大宅

snowbabysnow 發表於 17-6-11 23:07
想請問各位媽媽⋯下年1月 bb要出世⋯但係所有親戚都係香港⋯無人可以幫我坐月⋯但家庭環境又唔太好⋯無咩錢 ...

無人可以幫坐月, no one's gonna help it's better deliver your baby in HK and apply Australian Passport for your baby afterwards, it's easy. However if your partner can help you can get those Traditional Chinese herbs/Medicine from the Chinese grocery store or Chinese herbs store. Whereabout to you live ?

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

你是第一胎嗎?如果系,最好有d有經驗的人幫手。你決定在澳洲生,不如叫親人過來幫下。最多可留3個月

洋房

manman1018 發表於 17-6-12 10:54
無人可以幫坐月, no one's gonna help it's better deliver your baby in HK and apply Australian Passpo ...

Thanks man man...The baby is my second child. My parents and my mother in low are just tell me I need to stay at Australia . But they don't want to help me 坐月⋯

洋房

Snow 發表於 17-6-12 11:45
你是第一胎嗎?如果系,最好有d有經驗的人幫手。你決定在澳洲生,不如叫親人過來幫下。最多可留3個月
...

第二胎⋯無人幫我坐月⋯我爸爸媽媽奶奶佢地都係香港有工作 唔容易請假⋯

大宅

我早產,媽媽到澳洲時,我個b都滿月,所以都係自己坐。薑醋我係相熟酒樓訂。價錢當然比自己整貴,如果你識整,華人超市有八珍醋賣,可以早整定。朋友媽媽幫我整定抄米茶,教咗老公煮雞酒,整正薑皮係咁上下咋。無人幫就叫老公幫多啲。我生兩個都無咩話好似香港媽媽咁咩補身,最重要有營養唔好食生冷嘢,老公願意幫多啲,我覺得都ok嘅。晤冼太擔心。

洋房

mrschui 發表於 17-6-12 16:49
我早產,媽媽到澳洲時,我個b都滿月,所以都係自己坐。薑醋我係相熟酒樓訂。價錢當然比自己整貴,如果你識 ...

請問邊一間酒樓???

大宅

snowbabysnow 發表於 17-6-12 20:00
請問邊一間酒樓???

Chatswood 福苑(我喺Syd),因為以前飲茶佢地有豬腳醋食㗎。不過宜家好似唔同management,唔知肯唔肯做。

大宅

snowbabysnow 發表於 17-6-11 23:07
想請問各位媽媽⋯下年1月 bb要出世⋯但係所有親戚都係香港⋯無人可以幫我坐月⋯但家庭環境又唔太好⋯無咩錢 ...

悉尼好似有好多陪月可以請,你看看唐人廣告,或者search呢度,以前好似有人找過。如果系第二胎,仲有個大既要照顧真系好辛苦。可以自己整定d炒米差沖水飲,煲湯的湯料一包包準備好到時連湯料一齊放落去唔使煩,叫老公煲都可以。唔好食生冷野,如果真系無得坐月就食多d高蛋白質野,例如cheese,牛奶,三文魚,多d休息,調理好心情比食多多補品更重要,媽咪加油!

洋房

回覆樓主:

我9月生, 都冇人幫我坐月, 我叫阿媽到12月先黎, 希望自己搞得掂。因為我住山卡啦, 所以薑醋個d都唔駛旨意買到, 老公奶奶鬼佬都唔識依d嘢。我周圍住小鎮嘅台灣朋友都係咁生, 生完自己坐月, 唔洗太擔心。佢地係網上買“月子補”,封好晒1日1包,自己日日燉黎食,見佢地回復得幾好。加油!!

男爵府

arcer 發表於 17-6-25 06:13
我9月生, 都冇人幫我坐月, 我叫阿媽到12月先黎, 希望自己搞得掂。因為我住山卡啦, 所以薑醋個d都唔駛旨意買 ...

我都係出年生,自己坐月,想問月子包邊度買?

大宅

我都係澳洲,無人幫坐月,我仲要住Darwin 請唔到陪月,我朋友介紹我買http://www.newspring.tw/Month/Month 呢間台灣既湯包同月子茶自已坐月,佢話買定d豬肉/雞 切好一包包放定freezer , 然後到時放個湯包同meat 係燉盅...我仲有4個幾星期生啦...我問左價30日既中藥包同月子茶 包運費$200幾aud...
我覺得幾抵
不過我將會開刀所以最少過兩星期先補得...

大宅

manman1018 發表於 17-6-12 10:54
無人可以幫坐月, no one's gonna help it's better deliver your baby in HK and apply Australian Passpo ...

我覺得無需要為左坐月而係香港生,好多外國既媽媽都自己坐月的,而且樓主既老公應該都要返工吧

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我果陣係咁:食肉餅或者食蒸雞加碟菜,肉就放飯煲連飯蒸,菜自己炒。有時會燉雞湯飲。我唔食得薑醋所以無煲,盡量食得清淡d
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

http://buff.ly/2tRoEXQ

Found this on Christine Recipe for 薑醋

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我有99嚟陪坐月,無煲薑醋,只係睇中醫調理。

坐月期間,每日金針黑木耳蒸肉絲,瑤柱蟲草花銀魚仔灼時菜。
一般健脾益腎湯水。

別墅

之前搵到既悉尼坐月餐送餐&台灣坐月中藥包(可寄海外), 希望幫到你~

http://www.sydneyafterbirth.com.au/

http://www.newspring.tw/Month/Month

大宅

你信唔信中醫?我睇開個中醫好好,幾出名的,之前幾十年在唐人街,上年搬左。唔貴,我有bupa仲有得claim,佢有農本方,唔洗煲藥,好方便,我由懷孕到生完都搵佢調理,我睇佢,再煲少少補下就已經足夠,佢會按我身體狀況教我煲。

大宅

Iopiop 發表於 17-6-30 10:35
你信唔信中醫?我睇開個中醫好好,幾出名的,之前幾十年在唐人街,上年搬左。唔貴,我有bupa仲有得claim, ...

可否pm

大宅

mrschui 發表於 17-6-30 11:29
可否pm

Check pm
Btw,有無人請過人上門湊bb?Sydney lower north shore,可否介紹

首頁

尾頁

跳至