懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

Charliefunfun 發表於 17-6-12 09:11
回覆 ys530 的帖子

而家新屋裝修緊,我喺阿媽度暫住。未試過同住,之前同老公租service apartment

係喇,如其他媽媽講,唔好衝動話離婚住,反正而家裝修緊,都無咁快可以入伙,你而家專心養胎先,等裝修好都唔好入去住住,始終剛裝修完甲酫都幾勁,你起碼等一排先好入住
做個開心孕媽媽,好好享受懷孕過程
遲啲先考慮同6299住的問題啦

大宅

係唔係因為同6299唔夾?定係6299好難相處?我反而鐘意同佢哋住埋一齊,可以互相照應,都熱鬧少少。

大宅

係唔係因為同6299唔夾?定係6299好難相處?我反而鐘意同佢哋住埋一齊,可以互相照應,都熱鬧少少。

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

其實頭1.5年好辛苦,俾99湊都好丫,1.5年好快過,況且聽你說6299其實吾係難相處,我覺得你真係應該試下先

大宅

Charliefunfun 發表於 17-6-12 08:52
回覆 leekungtse 的帖子

我已經預左會自己請姐姐同陪月。

至慘係怕佢有一套拎出黎教!

不過冇啦, 你老公堅持一齊住都冇計!

你最好睇定樓, 或者買左先, 跟住租比人, 到時收返黎住,唔係到時搬走又煩一大輪

男爵府

Charliefunfun 發表於 17-6-12 08:32
我自細見住我阿媽同99家嘈屋閉,我好有陰影。

相見好,同住難,我好怕放左工返到屋企都無得放鬆。

你地好好地傾下,千萬唔好講離婚咁衝動,唔想一齊住唔好勉強自己,辛苦果個係你自己。

我就係過來人,講得好好聽一齊住幫手湊,又話等我多d休息,生完之後,基本上無幫過我手,只係得閒就玩下,樣樣野都要理都有意見,我比佢攪到產後抑鬱 .. 我真係好後悔,真係不可一不可再呀。

禁止訪問

禁止訪問

別墅

Charliefunfun 發表於 17-6-12 10:20
我自己問題。
6299同姑奶對我好好,係我覺得同住好大壓力。
始終果個唔係自己阿媽,我唔好意思要佢咁辛苦。 ...

我無覺得係你問題,我反而覺得你好清醒。我就係因為有bb後同6299同住,得罪99。講真,99人不差,沒有bb時候同住一陣都相處的幾好。但有bb後,湊b方面我d唔合拍。依家我就係返工有返工壓力,但放工又唔想返家,又掛住bb。

所以如果一開始我能明白這些道理,死我都唔會同住。我無需要6299幫手我,我有阿媽有工人,放工就自己湊。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Charliefunfun 發表於 17-6-12 10:58
回覆 leekungtse 的帖子

我老公明知我大壓力都夾硬黎,當初比我自己自費租多個單位好以當無講過咁我對佢好 ...

再傾下!
加油, 大不了直接同奶奶講

男爵府

回覆樓主:

我自己都係同6299同住,剛結婚我都係好似咁好反感同6299住,好明白相見好同住難尼個道理,就算6299好相處,自己都係想擁有兩公婆嘅私人空間,有時男人就係唔會明白自己嫁過去同佢地屋企人住,自己要慢慢适應同佢屋企人相處嘅方式,相處過程中肯定多少都會有意見分歧,後來相處咯又冇想像中咁難,就係冇咪私人空間,其他還好,仲有頭一兩年自己湊B真係好辛苦,同住真係減輕好多負擔,自己都輕鬆好多,事情都係兩面睇,同6299住有好有唔好,放寬心睇件事情,唔好太衝動郁D就話離婚,霖下你同C6由相識、拍拖、到有BB幾幸福,遲下BB出世一家人熱熱鬧鬧几開心,認真同C6心平氣和傾下點處理件事

大宅

Charliefunfun 發表於 17-6-12 11:22
其實我知佢地開過家庭會議,商量同住問題。
當時姑奶都講過覺得我唔會想一齊住。
而99都有問我老公我究竟我 ...

你姑奶都會一齊住?
俾我會自己同6299講,講明自己想法。
你可以同老公講話湊B分歧多,實同6299有爭拗,唔想影響大家感情,所以唔想同住

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

試下先囉~同6299住,有好有唔好~
你依加可以懷孕影響,好多時會亂諗,或諗得太多太遠~
我自己成個孕期,都係一到半夜就喊,訓著都會喊醒,真係生完先變番好啲~
如果同住過,真係唔得,就堅決啲搬都未遲,你記得要講明,已經努力過,都係唔得!同埋你經濟獨立,唔怕嘅~有後路行~

禁止訪問

大宅

千祈咪制⋯呢d易請難送的⋯而且人與人之間的關係係冇得試的⋯到時要佢地搬走只有反面⋯咁我寧願一直分開住可以一直客客氣氣過日子⋯
我就係一個例子⋯一結婚係分開住的⋯係婚前c6答應過我唔會同住的⋯但後來c6想慳租趕去年的跌市上車⋯我又衰心軟而同意咗同住咗一年⋯呢一年間我的感覺是我沒有家了⋯每一兩個月就會情緒崩潰一次⋯放工坐喺條街度喊⋯每日幾早放工都好⋯只能在街上留連⋯留c6返到才上樓⋯其他我知道我62一點都不難相處的⋯是係生活習慣不同⋯好多做事方式都唔好⋯仲見到好多在c6身上我唔鐘意的壞習慣⋯原來都係從佢身上學到的⋯就好自然地好憎佢⋯佢仲會喺知道我懷孕之後⋯煮海洋餐⋯開飯的時候同我講呢d呢d你唔好食啦⋯咁嗰餐我就只有菜同白飯食⋯好彩的是我地搬入去時已經講明只是暫住⋯唔使反面走⋯但同住之前我地會一至兩星期返去陪佢一次⋯仲買晒餸煮餐好嘅俾佢食⋯佢都成日讚我乖⋯但同住過之後我地只會做節先返去⋯少咗好多⋯關係有咗隔漠就有咗⋯所以唔好心軟⋯如果可以俾我揀多次⋯我一定唔會心軟⋯有邊個唔想一直做6299眼中的好心抱⋯

禁止訪問

首頁
12345...7

尾頁

跳至