自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

別墅

說來話長,講下我個背景先,我有個妹仲讀緊書,而我就18歲就出黎做野由低做起 一直半工讀左個學位,由$5000人工到10年後既今日搵2萬零,不過之前太低人工,一直都係俾$2000家用(我知唔係多,但因為我一路還學費&進修$$) 直到上年因爲結婚買樓,入不敷支 我老公又唔係搵幾萬蚊,所以大概9月開始我無俾家用,但媽咪又無直接追我叫我俾,咁我就以為佢體諒我,所以就一直都無俾,只係過年俾左$5000 & 隔幾個月俾左幾千蚊佢,或者出黎飲茶食飯我請,點知係上個月母親節無啦啦嬲我正日夜晚唔同佢過,其實只不過我約佢下午飲茶,夜晚陪奶奶食飯之嘛,佢知道後就嬲我,我係咁氹佢,佢都話唔慶祝啦,又話: "你咁窮 唔好食啦" 咁佢唔慶祝我都無辦法啦,我就keep住氹佢,點知呢排我個妹上黎我度食飯 話俾我知 ,爸爸媽咪日日loop話"我俾得少家用 又話我乜都無做過就嫁左,禮金又俾得少 (我地俾左$68,000 但佢打左兩對鈪俾我)真係蝕本貨!!!" 呢番說話仲俾我老公聽到,佢即時好唔開心 ,感覺即係話緊佢無用,果刻我真係唔知點安慰佢..不過佢真係已經好好,買樓結婚大部分洗費都係佢俾,不過呢件事我都好唔開心,我本身覺得我好幸福,媽咪好錫我 我只不過真係呢排手頭緊d ,之後我會俾番家用佢 但估唔到佢個心入面係咁諗,我好傷心好失望 我應該點做?點面對佢?

**補充: 之前買樓結婚d 錢全部我老公出哂的,我只係出過幾萬蚊,無俾家用呢排無去過旅行,亦無買過電話,無得個個月俾係因為我呢排報左名讀書,而且每個月供樓太貴,之前個post話之後想買樓投資係因為黎緊我地有筆定期到期會有d錢拎番,所以諗下點投資,我認我無問媽咪同唔同意就停左家用係我唔岩,不過我d 錢真係扎住係定期,無辦法每個月俾**

禁止訪問

回覆樓主

男爵府

畀面勳章

照做返自己能力內的就算,你真係冇,擋埋條褲都冇架啦。
你媽要嬲冇計,等佢自己冷靜下先。

象牙宮

2024年龍年勳章

ckkc0910 發表於 17-6-12 09:36
說來話長 講下我個背景先 我有個妹仲讀緊書 而我就18歲就出黎做野由低做起 一直半工讀左個學位 由$5000人工 ...

成件事,阿妹多口……

阿媽可能只是呻兩句,佢就做傅話員……

邊人    發表於 17-6-12 13:59
happy+    發表於 17-6-12 11:56
APIGMA    發表於 17-6-12 11:18

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

說來話長 講下我個背景先 我有個妹仲讀緊書 而我就18歲就出黎做野由低做起 一直半工讀左個學位 由$5000人工 ...

咩點面對?佢講既係咪事實呢?你係咪比得少呢?又是否咩都冇做就嫁呢?如果係,都冇計,自己真係咁既人,比佢咁講,心甘命抵。
你既所謂幸福,其實係消費緊你父母,佢地一直體諒你,不表示不可講下事實吧。
但「蝕本貨」呢個結論又過份左少少既。

而你都識話自己手緊唔比,之後會比返。盡快按原定計劃比返吧,你做返自已責任,對大家都好。
你妹太細,唔知咩說話唔講得,又唔好太怪責佢。

但你老公又有點玻璃,佢唔需要唔開心呀?!你比錢父母唔關佢事,係你既事,所以佢不應該參隻腳埋黎唔開心埋一份。

禁止訪問

男爵府

咁你冇比家用時父母係靠咩生活呀?

侯爵府

呢個世上大把呢類阿媽啦

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

你亞妹唔應該係你老公面前講

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

先唔好講家用多定小.....老實手緊... 唔比家都同父母講聲.....
唔聲唔聲咁... 鍾意就比小小錢咁, 人地好難估你..... 你諗
住遲啲比又無同父母講..... 你父母真係唔知你想點架喎...

男爵府

問人借都要keep 住比家用,少少都要每月準時比,老人家係好怕今個月有下個月無的心態。我地現在都供樓有小朋友,由每月8000 到5000,最近換樓,所以同呀媽講可否比少d, 佢自己話$2000,咁我地開定12 個月的$2000 票,每月佢自己入票,過時過節再比少少cash, d 老人家就好開心啦

男爵府

回覆樓主:

2000蚊都吾俾,母親節又陪奶奶,生你出黎嘅亞媽一定心淡

B_B100    發表於 17-6-12 10:52

子爵府

回覆樓主:

我會cut 其他開支都唔會減家用。入不敷支就真係要認真檢討有無不必要開支⋯

子爵府

回覆樓主:

咁又真係蝕本左啲既

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

嫁左買樓都唔係唔比家用既籍口
難度你買左樓要供樓
阿媽就唔洗食飯

子爵府

回覆樓主:

家用點到唔cut得,你cut家用去供樓,咪即係你父母幫你手供樓,我覺得照俾家用,嗰啲過年俾錢,得閒無謂去請食飯…………, 無多餘錢咪唔做囉! 父母都要衣食住行,你每個月固定俾錢佢地,就萛只係2千,佢地都有預萛每月收入,可以知道自己每月可使幾多,就等於出糧咁,你都唔會接受老闆遲啲出,儲埋一次過出,或者唔知幾時出咁!

別墅

最後回覆 發表於 17-6-12 09:39
我自己當年點手緊(結婚,買樓 轉工無糧)都有keep住比錢呀媽
你無商量既情況下就cut 左家用又真係唔好
...

咁我又真係無認真坐低傾過 但我有聽佢講過佢話佢都無每個月俾$$ 婆婆 都係過時過節先俾下 所以我都一心以為我都可以咁姐 但都係過渡期 我同佢講過之後會一筆$$俾佢 因為我有個定期可以拎番$$ 到時可以彌補番我呢排無俾既$$

琥珀宮

其實你媽都幾錫你,68000禮金但又比返兩對鈪你,其實一千幾百都要keep住比,買少兩件衫都係返到啦

別墅

dice_hk 發表於 17-6-12 09:54
咁你冇比家用時父母係靠咩生活呀?

我爸爸媽咪都仲後生 50歲到 仲返緊工

子爵府

回覆樓主

如果買了樓就俾唔倒家用,其實即係未有能力負擔倒,可能你坦誠同媽媽解釋番

首頁
12345...19

尾頁

跳至