自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

公爵府

到底係咩問題?個心好疼好累!到底那𥚃出了問題?不斷係咁問自己.係亞仔問題定我的問題定我的教育方式失敗?死都比我死明白D呀!我唔知錯響邊?我要點改變?

呢排同C6傾左好多計!我:派得咁差不如比個仔跟細姨去美國讀書(我細妹嫁左美國夏威夷.我同細妹傾過呢個方案可行.不用住寄宿學校.細妹可以照顧日常生活.我淨係比學費.但手續煩復.細妹未有打算生B.所以一定可以照顧到.而另一半即係姨丈也贊成)

但奈何我C6話受不了這種生離.咁細個離開父母到另外一個國家太殘忍了!我也唔使得.個心赤赤痛!

如果用$幾百萬移民又唔同!(早2年50萬美金已經可以全家移民就咁一直拖拖拖.)但土生土長.一定唔會使得.我仔都話唔去要活在香港、話我愛香港!2仔爺對香港好有熱誠!

公爵府

見到同學仔們個個都有學校取錄了.而我一間都冇.真係要讀反原派果間?小二插班談何容易!

公爵府

回憶起呢排面試點點滴滴、發覺仔仔in得唔差(同家長一齊in).冇同家長果D唔知!

公爵府

呢排一聽到電話響個心跳個不停、呢種日子簡直是煎熬!!!

wcpcelia    發表於 17-6-18 11:28

公爵府

只敢在夜闌人靜時偷偷地哭泣!這樣日子太難過了、心情跌到谷底!看不到未來.這種矢望、悲傷、絕望、心如刀割的感覺我之前從來未試過.眼淚止不住越想控制不哭但內心作痛、痛到撕心裂肺不能呼吸!

珍珠宮

castle100 發表於 17-6-16 04:39
只敢在夜闌人靜時偷偷地哭泣!這樣日子太難過了、心情跌到谷底!看不到未來.這種矢望、悲傷、絕望、心如刀 ...

原本果間有咩問題?差在那?

公爵府

我已經唔係燒到埋身先知道緊張果類人了!由K2開始已經個個星期二堂英文了.中文.普通話自己教.珠心算出面學.亦都學埋游水!我唔係想讀一線.我只想個仔入到間校風好嘅學校都咁難!另外出面小一叩門真係好多學校考緊小二程度嘅卷(筆試)!我仔默6個英文單詞(冇填充)(西瓜.狗.提子.獅子.香蕉.蘋果.).衰左提子!另外中文好深要圈出錯別字(寫返正確的出來)!

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

聽啲人話就算到開咗學仍然有機會㗎,希望你好快會有好消息。

唔知道你小朋友派到間學校差成點同邊方面差,有時人哋口中唔好嘅學校,可能偏偏就係啱你小朋友,可能呢間學校適合佢呢,小朋友可以發揮所長,發光發亮都唔頂呀,有時真係好難講㗎,而且6年時間有好多嘢可以改變可以做嘅,唔好太憂慮。

大宅

回覆樓主:

如果真係唔想讀呢間,有能力的話去讀私校,唔就腳都去!加油!

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我當年大仔都扣在14間。考在15個試。更加怒是填111的學校都無俾我考扣門試或任何見面機會。
這事情我覺得真是彩數機會。你應該正面想。
1.還有時間,好多學校9月都還會有位
2.你派那間未必差。
3.就算是小二,小三都還可以去扣其他學校。我地學校

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

亂噏24 發表於 17-6-16 05:03
如果真係唔想讀呢間,有能力的話去讀私校,唔就腳都去!加油!

私校都要一早報

唔係有錢就有得讀

仲之就慘

下年到我

珍珠宮

2018復活節勳章

LedTV 發表於 17-6-16 05:17
私校都要一早報

唔係有錢就有得讀

me too ,頭先不停閃電醒咗瞓唔番,我索性上網睇吓啲學校資料

大宅

castle100 發表於 17-6-16 04:15
見到同學仔們個個都有學校取錄了.而我一間都冇.真係要讀反原派果間?小二插班談何容易! ...

只要唔放棄,機會一定有。

我個小朋友初時都入左一間個個都問點解要去嘅學校,嗰陣我都有唔開心。咁讀落其實都唔係外間D人咁睇,無咁差之餘,老師仲好好。努力左2年,之後插班入左間爭崩頭嘅學校。樓主,你要加油!

子爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章

加油
同意其他JM 甘講私校能負擔到都照叩

子爵府

Poo得好勳章

我上年叩門失敗,之後寫求位信去考過嘅私校,最後私校收咗

大宅

LedTV 發表於 17-6-16 05:17
私校都要一早報

唔係有錢就有得讀

有好多人因津校收咗會放棄讀私校,所以現在去扣私校就係好時機!

男爵府

回覆樓主:

山窮水盡疑無路 柳暗花明又一村 jm不要放棄 會有好結果的 心情不好也很正常 發洩出來明天繼續努力

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

其實入左一間差的學校,可以顯得你的你更outstanding, 更有自信,小學差極校風都唔會差得去邊,諗吓你的小朋友健健康康,每日陪伴你唔係最重要嗎?

一間差極的小學都可以有band 1生,只要你小朋友繼續努力,話唔定比其他學校更輕鬆上band 1 中學呢?

HELRON    發表於 17-6-22 12:29
愚妹妹    發表於 17-6-22 11:02
nieualma    發表於 17-6-16 15:16
quincy00    發表於 17-6-16 14:26
carolizaton    發表於 17-6-16 11:32

子爵府

回覆樓主:

雖然我幫吾到你咩,但係都明白你而家嘅苦況,只能送上支持,祝福!
千萬吾好放棄! 關關難過,關關過

公爵府

回覆樓主:

完全明白你感受 我當初細女都係咁 佢成績畀好多人好, 最後同其他媽媽群組傾過之後 發現輸在怕醜, 人哋嗰啲有問有答, 我嗰個問一句, 未必答一句, 最後 屈服喺電腦派位之下, 而家五年級啦我又覺得冇乜嘢喎

首頁
12345...14

尾頁

跳至