自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

lovelycats1437 發表於 17-6-18 01:12
我女就讀寶校~ 未入讀前所有什麼人一知我女入左呢間麵說不好~ 但我問有什麼不好??? 又無實質答案...

是, ...

認同!

子爵府

黃二少奶 發表於 17-6-18 09:11
但係我見1線學校真係極少南亞裔,甚至乎冇,其實我都唔太明,不過我唔介意多新移民,但真係好介意多南亞裔 ...

南亞裔嗰啲男仔真係好曵,女仔都仲好啲

琥珀宮

rosieee 發表於 17-6-18 09:09
不好意思~無知一問點先為指村校?

以往村落嘅學校,單層,上水仲有三間,茍然殘存,冇人想去讀,連双非都唔吼。

伯爵府

singwin 發表於 17-6-18 08:46
而且南亞小孩英文比港孩好、新移民又比港孩普通話好,之後他們都入了一線中學,港孩反而多入二、三線中學 ...

南亞小朋友英文好.....
唔一定架....佢地母語唔係英文...點會一定好?

而且有啲學校係設有非華語學生既班,咁非華語學生通常首選呢啲小學。

---
我信咩無論乜國藉,只要上進、屋企肯跟下既學生一定係好學生。

而且我信每間學校都係想教好學生、我心目中無寶校,只有「唔適合我小朋友」既學校」

大宅

而且南亞小孩英文比港孩好、新移民又比港孩普通話好,之後他們都入了一線中學,港孩反而多入二、三線中學 ...

不能認同,南亞孩子英文好,但中文一定唔得,佢地覺得中文好難學。新移民普通話好,但英文唔好,所以呢d升中只會大多數去2.3線中學!一線學校係港孩多。

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

cindygo2011 發表於 17-6-18 09:25
不能認同,南亞孩子英文好,但中文一定唔得,佢地覺得中文好難學。新移民普通話好,但英文唔好,所以呢d升 ...

非常認同,我現時阿仔讀緊一線中學都唔見有南亞裔人士,所以唔認同佢地英文好

珍珠宮

mandy952 發表於 17-6-18 09:17
以往村落嘅學校,單層,上水仲有三間,茍然殘存,冇人想去讀,連双非都唔吼。
...

上水邊三間

男爵府

pigpig_b 發表於 17-6-18 02:28
我個人理解,寶校 即係d人派左入去都想跳返出嚟果d
極端例子就係 伊斯蘭教
40校網好似系 李鄭屋村官立(系 ...

請問伊斯蘭學校(任何區)都係咪全英文教學?冇中文書?

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

寶唔係形容好既嘢㗎咩?點解而家寶會變咗唔好?
講真我真係未聽過,係上嚟bk見到先知原來而家寶先係唔好

水晶宮

畀面勳章

annlee 發表於 17-6-18 09:42
非常認同,我現時阿仔讀緊一線中學都唔見有南亞裔人士,所以唔認同佢地英文好
...

絕對係! 我仔都讀緊一線中學,一個南亞人都冇。大陸人都唔多覺有。

男爵府

點解南亞小孩英文會比港孩好?呢句說話好搞笑,佢哋母語又唔係英文!又點解佢哋會入一線中學?港孩入二、三線?就現在香港嚟睇,南亞童已夠多,但喺一band1中學真係絶少見到佢哋影綜喎!

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

bowling2004 發表於 17-6-18 10:09
講真我真係未聽過,係上嚟bk見到先知原來而家寶先係唔好:su ...
我都係上呢到先知~ 如果講入中學比率, 我女呢間寶校只係比同區一線尾二線頭既小學低3位.
不過 一定要標籤有小數族裔同內地小孩就係唔好既, 都不好分辨....

只係過來人入呢到 search 女入呢間校, 有3-4 個 post 講到好差 事實又不是....

珍珠宮

普通話好其實不等於中文好,香港行繁體,對佢地有一定難度。
就算父母教育背景都好,為此請補習的去適應香港環境的大有人在,而佢地自己都認為會說普通話並非中文能過關的保證。

“寶校”定義一般是指升B1率偏低,或校風(學習氣氛,學生品格)良莠不齊。
那一間學校都有對學生學習程度的評估,所以總有人會名列前茅,從來不是名校專利。反而在名校可能競爭更大,要爭做前茅不容易。
我只能說家長可以無限“愛護”孩子,但返學學習成點,是有責任協助佢得到最好的效果(尤其在小學)。
而另一方面,你沒法阻止客觀的現實競爭就是放在成績上(足球小將也要入球隊吧?),扒逆水就一定是艱難路。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

好多國際學校都有南亞人讀,因為冇左國際兩個字,睇既野會完全唔同,低下,差異,歧視。當間只有南亞/大陸人讀既學校,辦學團體投放金錢轉為國際學校的話,唔知仲有冇人叫做寶校?南亞男仔特別曳?其他國藉既男仔就唔曳?金髮鬼仔就唔曳?曾經有家長話,如果間寶校前面加上保良局、聖公會、國際。。。。等等字眼,就會有家長盲追,十分認同!世上沒有最好既學校,只有適合唔適合。

伯爵府

回覆樓主:

但我見港島聖保6/瑪利曼等…都有南亚学生,瑪利曼仲多D。。~~我谂最紧要系学校教学政策好5好,合5合乎自己小孩吧。

伯爵府

bowling2004 發表於 17-6-18 10:09
講真我真係未聽過,係上嚟bk見到先知原來而家寶先係唔好:su ...

另一個解說係開頭啲家長係講xx區三寶,乜乜區又幾寶黎形容啲冇人想入嘅學校,講講下就變咗寶校

公爵府

回覆樓主

我反而想知咩係二線,「去二線叩門」係二線,乙一都收唔哂嘅又係二線...

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Ytfc 發表於 17-6-18 10:55
另一個解說係開頭啲家長係講xx區三寶,乜乜區又幾寶黎形容啲冇人想入嘅學校,講講下就變咗寶校
...

聽過

水晶宮

回覆樓主:

小學冇分一線二線,一般分傳统,名小,寶校,鄉村,私小等
家長自己分,不如找間識合孩子

男爵府

happylife1210 發表於 17-6-18 10:02
請問伊斯蘭學校(任何區)都係咪全英文教學?冇中文書?

得一課中文,數學也是用英文教

首頁

尾頁

跳至