夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
我唔係負責洗碗
因為這句,你反感
我原意是,食完飯,不用馬上收枱,又不是茶餐廳,等食物落左隔我就會收枱(食最尾無計),你还是想做,咁好啦講笑咁講,你收吧,順便洗埋碗吧,反正我唔係負責洗碗!
你馬上起綱,話我,俾說話我聽
唔係我反應慢,係因為有外人係度,我先無出聲,俾面你
返入房,想同你倾一倾,表達返我講個句的原意,但你要嘈,好吧,放馬過來!我認為食最尾負責收枱-無問題,收枱後洗碗-無問題,我自願自動波做哂,但不代表是由我包辦,但是由什麼時候開始,你會認為洗碗是我的工作,是為頭家的付出,這是-錯誤的問題!
生氣令人說話唔經大腦,原來你想娶的人是一個工人,我平時照顧你是自願,開心的,但若然變了質像收錢打工咁,這就是錯,錯哂!想法令我們左右分開走了⋯⋯
生氣令人說話唔經大腦,深藏的話都講埋出嚟,「乜都唔做,做少奶,費柴,費柴x2」,我什麼時候乜都唔??你有請佣工?你瞓緊的房誰清潔收拾;你有請代購?你用緊的日用百貨誰去買超重的拿回家;你有請收拾專家?每次換季收拾去霉大動作誰做;你有聘用心理和財務顧問?你低落有困難的時候,誰又撑又支援;原來這樣的我-是少奶,一把利刃刺入心

複式洋房

我說出來,不是要計較,不是要討債,是不認同,家是我們倆的,係我倆(兩個人),照顧你,我自願開心的,但不是工作不是收錢而做的!

或者我假設,你是被你老母追迫,是她與你的問題,不要算在我頭上,我自問做足娶子的角色,至於母親的角色-合格與否,局外人的我不便評价,你清楚不過!
若因為佢,令你改變了對我的睇法,這太可笑,也太可惡了,若真是這樣,請你遠離這個佢,不要再受影響,這像癌細胞,會破壞我倆的夫妻關係,若然你真是個愚子,這就真是我錯了!
以為結婚是執子之手 與子偕老,不識抬舉,進入了這個:母慈子孝的世界

大宅

吖鳳 發表於 17-6-20 00:29
我說出來,不是要計較,不是要討債,是不認同,家是我們倆的,係我倆(兩個人),照顧你,我自願開心的,但不 ...

好慘。。。我都鄧你唔抵。。。

你既諗法好合理,但你老公好明顯心底唔係好認同,好似你全職係屋企就無付出咁。呢樣角色問題要傾傾,如果佢唔係真心欣賞你全職在家,出番黎做野,家務請姐姐做,無謂啞子吃黃蓮,有苦自己知。

瞓醒冷靜再諗下點傾會好點,好好傾下,鬧交時既晦氣說話盡量唔好擺係心。

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主唔使返工?
如果係, c6可能真係覺得佢返工搵錢, 你就要攪掂屋企d野
每人價值觀唔同, 無咩話邊個岩, 反而係睇夾唔夾吧
男人搵得多錢都好啦, 如果佢唔支持唔欣賞, 咁女人千祈唔好做ftm, 否則注定嘈交多過食飯
你話有外人0係度, 又母慈子孝, 係咪即係同奶奶住?
講真連你c6都唔撐你, 佢阿媽更加唔使俾面你啦(我唔係話佢地岩)
我係你就去返工, 家務咪請鐘點/姐姐做囉, 0係呢種家庭入面, 你只有返工搵錢先可以大返佢, 攞返自己地位

複式洋房

jm你就唔洗睇下點

複式洋房

回覆樓主:

感覺好像有隻手扶我一把咁,多謝你地!

C6講完廢柴x2,之後就零交流!
實在屈係心好痛,文字亦只係我的心底話,佢唔知道,我哩埋喊左成晚,是feel 唔到還是我太叻,成晚無表示

是,我真的真的要工作了,即使當初係佢叫我辭職,過來幫佢和陪佢,但原來時間耐左,竟然會是因為我唔出去打工

男爵府

回覆:我唔係負責洗碗

你叫佢以後食屎飲尿C6?

男爵府

吖鳳 發表於 17-6-20 00:22
(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
我唔係負責洗碗
因為這句,你反感

你地有小朋友未?未既話就出去番工啦,呢個男人唔能夠完全依靠。

瑪瑙宮

叫我廢柴? 比我忍唔到, 点可以忍到比人叫廢柴, 我即刻反枱都似. 我做 WM 做晒所有家務, 都比人話喇, 直頭係搵我笨實.

複式洋房

一個家應該大家都要付出,你c6都幾衰喎

男爵府

吖鳳 發表於 17-6-20 04:16
感覺好像有隻手扶我一把咁,多謝你地!

C6講完廢柴x2,之後就零交流!

佢價值觀上唔認同家庭主婦嘅努力,兼且唔夠錫你,所以忍心用呢件事攻擊你話你廢柴冇用。不過你自己都話有外人在,你個笑話其實唔係個個都覺得好笑,或真係緩和到負面意思,聽落會變咗有啲討厭,覺得你淨係顧自己,話我唔負責乜乜乜,呢類說話其實好難令人認同係幽默,而你仲喺有外人嘅時候講。唔好誤會,我唔係話你好錯,只係覺得你應該係啲付出勞力多過做門面嘅人,老婆有切合老婆身份嘅一套待人接物規則,你唔係工人,亦唔係佢阿媽。我亦唔係話佢冇錯,因為佢嘅負面反應係不成比例的。

忠言逆耳,唔啱聽不用回

翡翠宮

回覆樓主:

咁樣講野的確難聽
似乎係各種不同因素堆積到一個頂點,雙方爆發。

大宅

你哋咩年紀?
通常上一代男人先會有咁既思想, 覺得娶個老婆返嚟做妹仔, 服侍全家, 包括6299.
俾我真係反枱, 咁叻你嚟做吖, 我係廢柴, 你服侍我囉, 廢人先要人服侍架! 佢老母!

男爵府

開心吸收勳章

點解我第一個食完, 執野洗碗都係我包辦埋既, 我仲要係自動波果隻? 我係C6一名 ...

大宅

hunterml 發表於 17-6-20 11:14
點解我第一個食完, 執野洗碗都係我包辦埋既, 我仲要係自動波果隻? 我係C6一名 ... ...

我答你點解。。。

夫妻之道,客觀上邊個做唔係最重要,係點樣大家做得開心。

你做完,你re唔relate到你既付出係和愛老婆有關,要講出口,咁先能夠令對方開心;或佢做完,你又能唔能夠令佢心甘情願開心做。其實好簡單道理,你到今日都未明。。。

搞掂老婆個心,唔止靠你客觀做左乜,仲要將你既付出和你老婆有關連先得,仲要講出口,唔好以為唔駛講佢都必然會明白。兩公婆好忌乜都當對方知,你付出咁多,佢都唔開心,就知你根本好少用口講感激或情愛說話。

記住,每一句感激說話都係增加夫妻感情和信任的種子,係會加分唔會扣分,令對方相信自己的付出非常值得,係一種肯定,人人心底都渴求別人肯定,何況你最親密既另一半?

同埋,你日日呻無非都係想得到老婆肯定,係咪?你想老婆感激你,唔該你日日感激下你老婆既付出先,要開口講。你想要老婆感激肯定,就必自己感激肯定對方先。你唔自己做先,妄想對方有改變,係不切實際,呻係唔會帶來任何改變。

我日日見你話自己參加一百米賽跑,但永遠話我差不多跑完,跑左九十米,無用架,你要壓線,增加溝通能力唔該。你係人,有把口可以講關心和感激說話。

否則,你成日話自己做晒功課,但你無交功課都唔會有分數,用多D把口講感激說話就係交功課,不然你老婆點比分你?可唔可以唔好咁蠢?做完功課要交架,否則都係叫欠交功課,幾唔抵?捉到鹿唔識脫角?

你咪再回我 #已嘗試。。。 半放棄。。。#你係放棄就算啦,唔好呻,繼續沉溺你怨男既角色無用。

複式洋房

~小樹兒~ 發表於 17-6-20 10:34
佢價值觀上唔認同家庭主婦嘅努力,兼且唔夠錫你,所以忍心用呢件事攻擊你話你廢柴冇用。不過你自己都話有 ...

何有忠言逆耳,我心知我不善於說話,所以很多時,會少說少錯,只是想不到,原來對住c6,也應小心說話,處處謹言...冷戰便不會出現

只是想不到,連對住枕边人都要這樣... 可能真的只有回到娘家,才能有真正的自己

複式洋房

Nancy20090615 發表於 17-6-20 09:43
叫我廢柴? 比我忍唔到, 点可以忍到比人叫廢柴, 我即刻反枱都似. 我做 WM 做晒所有家務, 都比人話喇, 直頭 ...

我都忍唔到,今朝一起身,早餐都無食就換衫拎行動提早回娘家,c6知,但無表示,冷戰開始,學歷證書也拎了,我唔想因爲咁而分居或離婚,但我也醒覺了,至少要養活自己

複式洋房

有時我真係吾明
家務邊個做
有乜所謂

大宅

吖鳳 發表於 17-6-20 13:41
何有忠言逆耳,我心知我不善於說話,所以很多時,會少說少錯,只是想不到,原來對住c6,也應小心說話,處 ...

你心痛唔開心,我好明。付出左但無相應回報感激,仲要比人怨一事無成,會好灰好氣頂。。。

不過,諗下老公的好啦,我估你今次咁失望,某程度都反映你老公平時唔係對你咁差,所以你今次先咁大反應。

如果我估得啱,諗下老公的好,唔好將鬧交時晦氣話擺係心。

同佢傾心底話時,你首先讚佢的好,感激佢既付出,然後講正因為咁。。。

我今次好失望,原來我的付出係你眼中咁一文不值(呢部份要超級簡單,一句算數,太長就會好似埋怨佢咁。),我唔開心。但當我冷靜後,我又覺得老公未必真係咁諗,可能只係晦氣話。所以,我希望同你傾角色問題,我唔想我地兩公婆有心病。你希望我出番去做野嗎?如果係,只要我地諗得掂屋企家務問題,我好樂意。如果唔係,不如你講你對我有乜不滿?我地一齊去解決問題,好嗎?

咁講應該受。。。

水晶宮

回覆樓主:

呢個 case, 樓主應該是沒有小朋友吧, 沒小朋友整天呆在家不悶嗎?

首頁

尾頁

跳至