論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

之所以咁樣問,係因為前一排搵左個海外既,等左兩個半月,又話唔來,WASTE MY TIME!

如果我一路等海外,一路搵本地,會唔會保險D?

大宅

咁樣好似會好浪費時間喎!!
如果海外傭工已入表入境處申請簽證, 咁就算你同一時間搵到個本地都簽佢唔到架喎! 又或你2個都簽住先, 當申請2個工人, 睇下是但一個會唔會唔來, 但萬一2個都無問題, 你點算呢? 2個都要?
同埋, 其實搵本地完約唔容易架!!

原帖由 MandyChau 於 09-1-20 15:48 發表
之所以咁樣問,係因為前一排搵左個海外既,等左兩個半月,又話唔來,WASTE MY TIME!

如果我一路等海外,一路搵本地,會唔會保險D?

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

原則上, 樓主家庭收入係夠support兩個工人的話, 應該係可以喎......
到時邊個到先, 就要邊個?
不過會唔會可能要比2份agent fee呢?

別墅

原帖由 ellawyc 於 09-1-20 16:47 發表
原則上, 樓主家庭收入係夠support兩個工人的話, 應該係可以喎......
到時邊個到先, 就要邊個?
不過會唔會可能要比2份agent fee呢?

係呀,最壞打算係俾兩份agent fee,但搵本地唔駛俾住先,搵到,o岩左,先簽,咁如果好彩,好早搵到,海外果個就可以唔要,但唔知海外agent fee有冇得退番.

好似好衰咁,但真係俾今次海外姐姐嚇驚左,等左佢成兩個半月,依家先話打typhoon,屋爛左,無錢來呀.

好驚又等兩個幾月,又來唔到,點算呀.

侯爵府

醒目開學勳章

agent fee你預左無得退之餘另外好似仲要俾penalty之類的. 我唔知叫mei名目, 但係我舊年9月時申請新工人時問過, 若我唔要個工人, 有無extra既fee要俾, 佢話有的. 你最好問問啦.

原帖由 MandyChau 於 09-1-21 14:38 發表

係呀,最壞打算係俾兩份agent fee,但搵本地唔駛俾住先,搵到,o岩左,先簽,咁如果好彩,好早搵到,海外果個就可以唔要,但唔知海外agent fee有冇得退番.

好似好衰咁,但真係俾今次海外姐姐嚇驚左,等左佢成兩個半月,依家先 ...

首頁

尾頁

跳至