自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

一時睇新聞又話樓價高企,一個二個上車冇望,但一有新樓盤又有幾十倍超额認購,剩係呢個論壇都大把人話有一大舊錢喺銀行預備買樓full pay.

咁其實係唔係代表香港嘅樓其實“好平”呢?

如果個個都覺得貴,咁應該冇人買,但現在係排隊去買,咁其實係唔係大家都覺得價錢好平?

我自己有樓要供,但唔係好明點解有咁多人可以買得起一千萬以上嘅樓,又或者一炮過買層幾百萬嘅樓,究竟大家點樣賺錢㗎?

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

little_chamo 發表於 17-6-27 18:36
一時睇新聞又話樓價高企,一個二個上車冇望,但一有新樓盤又有幾十倍超额認購,剩係呢個論壇都大把人話有一 ...

父蔭

用戶要求終止服務

畀面勳章

回覆樓主

我只係覺得香港人好多有錢人,貧富懸殊

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

貴唔貴..睇你有幾多身家架嘛..

HK地...貧富懸殊丫...
唔駛講好有錢果班...
貧果班都有好多差距啦..
最低工資30幾蚊...
有人真係拎最低工資...
但有人幾百,過千一個鐘丫...

你諗下睇個醫生5分鐘...收你幾多?
一個醫生一小時睇到12個病人..

人地做一個鐘...最低工資要做幾日啦

珍珠宮

回覆樓主:

個人覺得自己住的城市或者國家就會覺得啲樓就好貴了。就好似你覺得大陸樓平,但是大陸當地人同我們香港人一樣覺得好貴,大陸人平均工資得5千蚊,要買個似樣的套房都要70,80萬,對於佢地來當然貴啦。

水晶宮

little_chamo 發表於 17-6-27 18:36
一時睇新聞又話樓價高企,一個二個上車冇望,但一有新樓盤又有幾十倍超额認購,剩係呢個論壇都大把人話有一 ...
貧富懸殊囉。

子爵府

對冇樓人就話貴,
對有樓人就話合理價,
對國内有錢人就話抵買

amalee    發表於 17-6-28 12:48

伯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章

cinda72. 發表於 17-6-27 18:37
因為太多褲袋型經濟分析師
用自己褲袋有幾銀去衡量呢個世界

但仍有好多人信這些分析師

水晶宮

月希 發表於 17-6-27 18:52
貴唔貴..睇你有幾多身家架嘛..

HK地...貧富懸殊丫...

屋企人做醫生十幾年,已婚,配偶都係專業人士,都一樣未買樓,話買唔落手。。。

所謂平貴都唔一定只視乎賺幾多。。。

珍珠宮

呢度大把月入6個位但住公屋,咁梗隨時有大舊丟出嚟

水晶宮

新樓搶購..., 呢d是發展商故意做出來的現象......,

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

話唔貴就假。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

點會吾貴!!
1)不斷湧入"新"香港人!(物以罕為貴)細個讀Econ 已知supply and demand 理論!
2)有$的父母 又話要買定未出身的仔女
3)hk 大把有$人,一窩蜂去買(高官、退休人仕丶生意人、富豪、富豪二代、藝人、專業人士、幾間地鋪鋪主、數之不盡)
4)紅的歌星唱下巡回演唱會,又可以買豪宅(連twixx 都買得起億元獨立屋⋯⋯

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

貴呀

我係80後,同期同學好難買樓。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

香港樓價貴,但有錢人也多。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

市場話:(吾知真定假),連老遠新界區自由買賣的公屋也要400-500萬,那麼市區未要600-800萬,其實遲D新樓普遍1千萬是等閒…

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

EstrellaDamm 發表於 17-6-27 18:57
屋企人做醫生十幾年,已婚,配偶都係專業人士,都一樣未買樓,話買唔落手。。。

所謂平貴都唔一定只視乎 ...
其實..我係講緊貧果GROUP人...收入都有大差距...
我用醫生去比...即係醫生都未係富果GROUP

真係富果D...真係100%唔會覺得樓貴的...
一座座大廈咁收緊租...
或者有N個豪宅(唔係過千萬,而係最少幾千萬過億一個單位果D)收租或空置係度果D

或者富都有差距...
但係差極都有多過一個單位收緊租果D

子爵府

回覆樓主:

老實講算貴。。。但大把有錢人。。我個fd做 private bank,都日日忙到唔停手,佢話仲要其實9成都係香港人

伯爵府

howmuch 發表於 17-6-27 19:06
新樓搶購..., 呢d是發展商故意做出來的現象......,

通常
一個單位預入4-8張票,其中4-6張係地產代理借票。所以實際係無超額咁多倍。

不過,現在d新樓推出來就賣曬都係事實(emoji)

首頁

尾頁

跳至