自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

啱啱發現呀仔門牙蛀左個窿仔,得2歲多D,點算好,平時睇醫生人地掂下都發曬癲,,都唔知帶佢睇牙醫都唔知會癲成點呢
有冇過來人可以分享經驗?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

carol1030 發表於 17-7-1 22:59
啱啱發現呀仔門牙蛀左個窿仔,得2歲多D,點算好,平時睇醫生人地掂下都發曬癲,,都唔知帶佢睇牙醫 ...

唔好俾佢含奶嘴瞓覺

男爵府

blackberry 發表於 17-7-1 23:39
唔好俾佢含奶嘴瞓覺

點解含奶嘴瞓教都會蛀牙?

公爵府

最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 畀面勳章

我都想知
我仔未夠2歲半,
門牙+門牙隔離嗰隻牙都有窿仔
牙醫檢查後,話法瑯質剝落引致蛀牙,
而家門牙隔離嗰隻牙仲要崩埋
無左一半咁滯
約左下星期再睇牙醫,
希望到時俾部電話呀仔睇住YouTube 可以定定地啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

衛英姿 發表於 17-7-1 23:41
點解含奶嘴瞓教都會蛀牙?
奶應該話飲奶時含奶咀, 因奶甜會引致蛀牙乳齒唔駛担心, 可以補, 我仔都試過

大宅

blackberry 發表於 17-7-2 00:04
奶應該話飲奶時含奶咀, 因奶甜會引致蛀牙乳齒唔駛担心, 可以補, 我仔都試過

...

請問補牙時小朋友係咪要全身麻醉?

翡翠宮

Myy4.myy4 發表於 17-7-2 02:05
請問補牙時小朋友係咪要全身麻醉?

不需要。帶佢去兒童牙科。醫生自有佢方法,只係門牙加少少補牙粉.非常簡單的

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

啱啱發現呀仔門牙蛀左個窿仔,得2歲多D,點算好,平時睇醫生人地掂下都發曬癲,,都唔知帶佢睇牙醫 ...

睇兒童齒科
我睇過幾個兒童齒科。劉惠心最有耐性
兩歲如果吾肯補 通常會聞笑氣補
阿女試過兩次
不過做得全麻都係貴嫁 ard10k 一次

伯爵府

回覆樓主:

成因,啜奶樽慢慢嘆,夜晚隊完就瞓覺,我朋友個囡,門牙像括號又黑哂!

最好戒用奶樽,奶後嗽口或刷牙仔

男爵府

係呢,我仔仲未戒奶仲係埋身好難戒

大宅

我小朋友都係2歲,岩岩係金鐘睇兒科牙醫,佢門牙2隻蛀牙同下面有2隻輕微蛀,咁套牙套同補牙+全身麻醉+檢查費成為2萬2(emoji)

blackberry    發表於 17-7-2 12:29

子爵府

2018復活節勳章

carol1030 發表於 17-7-2 10:35
係呢,我仔仲未戒奶仲係埋身好難戒

未戒奶都唔係問題,最緊要飲完奶,臨瞓前一定要刷牙(一定),仲有無論幾時,食完嘢我都要我仔飲啖水,“long ”下口,我仔而家十歲,但一隻蛀牙都未出現過

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

從細培養一個習慣,就係食完野/飲完奶/糖,要飲幾啖水,每次飲酒作樂之前都"浪下個口"先飲,咁會對牙齒保護好D.
其實大人都習慣下.

翡翠宮

amyleung0108 發表於 17-7-2 10:56
我小朋友都係2歲,岩岩係金鐘睇兒科牙醫,佢門牙2隻蛀牙同下面有2隻輕微蛀,咁套牙套同補牙+全身麻醉+檢查 ...
只係乳歯, 又牙套又麻醉咁大陣仗

珍珠宮

blackberry 發表於 17-7-2 12:31
只係乳歯, 又牙套又麻醉咁大陣仗

乳齒護理得唔好會影響恆齒ga,唔好以為會換就唔理佢

翡翠宮

怪獸青BB 發表於 17-7-2 12:39
乳齒護理得唔好會影響恆齒ga,唔好以為會換就唔理佢

我無話唔理喎, 我仔都有補過, 只係覺得又牙套又麻醉大工程啫
另, 其實我覺得牙齒齊唔齊都有遺傳因素, 我家四兄妹D牙全部跟老豆一個模式
2隻大板牙大大隻, 智慧型4隻都夠位出連下排門牙有1隻歪既方式都一樣

大宅

blackberry 發表於 17-7-2 02:16
不需要。帶佢去兒童牙科。醫生自有佢方法,只係門牙加少少補牙粉.非常簡單的
...

你小朋友幾大?

翡翠宮

香寶 發表於 17-7-2 13:06
你小朋友幾大?
你想問我小朋友幾大時補過? 我忘記了, 他們都長大了只記得小學時試過撞崩門牙要套半隻, 在學童牙科做
不經不覺半隻假門牙已用了N年

男爵府

回覆樓主

係咪有食晚奶?飲完要飲水,再刷牙、抹口,我仔牙仔都好黑,勤力刷牙就ok了

男爵府

amyleung0108 發表於 17-7-2 10:56
我小朋友都係2歲,岩岩係金鐘睇兒科牙醫,佢門牙2隻蛀牙同下面有2隻輕微蛀,咁套牙套同補牙+全身麻醉+檢查 ...

唉!我個女又係……
明明已經早晚刷牙, 就係因為用飲管飲奶, 搞到門牙條牙罅蛀咗, 一開始都冇為意 ,因為牙面好靚,原來 蛀咗喺後面, 有個窿。
拿拿林book咗普通牙醫 就係畀個衰牙醫嚇親 ,更硬鑽開牙後面睇! 我個女 一開始好合作, 自己行上去牙醫櫈到坐,擘大個口, 完全聽指示, 但係一開鑽,鑽得深, 就開始痛, 跟住就發癲。
最後都係要去 兒童齒科 執手尾
埋單二萬幾

首頁

尾頁

跳至