夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地c6 會唔會睇唔起你?我c6三十幾歲大學畢業,我就中五畢業,有會計文憑,未做ftm 時係做senior account clerk,果時c6仲係part time 讀緊degree ,當時人工其實只係多我2k,我從來都冇睇佢唔起,覺得佢上進,遲早會搵到錢,依家我做ftm,佢叫做有張沙紙,轉左份工又升職,人工多左,但依家份糧用黎養我地一家三口和供樓叫做勉強可以。但問題就係,依家有時罵交,佢就有意無意咁話我冇本事搵到人工高既工,有時教亞女英文就話我讀音唔正就咪教錯亞女,態度越來越囂張,成日覺得我做ftm好得閒,講到我乜都唔洗做咁,佢話湊亞女有幾忙?
我好唔開心,又唔想跟身邊既人呻,唯有上黎呻,我再唔吐出黎,我怕越黎越諗唔開 (emoji)

男爵府

karen_poohpooh 發表於 17-7-2 20:10
你地c6 會唔會睇唔起你?我c6三十幾歲大學畢業,我就中五畢業,有會計文憑,未做ftm 時係做senior account ...

佢唔識感恩,你都係盡早返出黎揾工啦

瑪瑙宮

咁咪做返野。

大宅

回覆樓主

試過一次吵得好厲害,佢罵到話我冇娘家(我父母已不在,得一個唔生性既細妹),冇本事養亞女

大宅

回覆樓主

當初因爲工作壓力令到精神緊張要睇醫生,又適逢工人姐姐合約到期,佢又話支持我做ftm,又話自己湊返亞女,總比工人姐姐湊好,所以才會辭職回家湊女。事實亞女自理和各方面都有進步,但就犧牲左自己

子爵府

BK Milk勳章

karen_poohpooh 發表於 17-7-2 20:10
你地c6 會唔會睇唔起你?我c6三十幾歲大學畢業,我就中五畢業,有會計文憑,未做ftm 時係做senior account ...

自己有興趣part time進修一下嗎?
以前就算高學歷,但扔低書包咁耐,識乜野乜都打晒折。
反而為了教小朋友,可以隨住小朋友課程,有系統的重溫一次以前學的,或自己先去學再教小朋友,會更有推動力。

加油! 你照顧家庭及小朋友肯定叻過C6, 比d信心

子爵府

老公無(男家有無晤知)我老公家底學歷好我好多好多,但對我好好。
我覺得,可能你老公一個人養家,財政緊,所以先咁。感覺晤好受的話,你返番工比較好。

大宅

回覆樓主

我等亞女上小學,就會再搵份工,為左亞女,為左自己,我知道必須要咁做

公爵府

回覆樓主:

咁叻咁有本事就唔使攞老婆做出氣袋啦!
恭賀新禧,迎春接福!

翡翠宮

回覆樓主:

睇唔起老婆的男人,你更加睇佢唔起囉!!

別墅

我唔會比機會我老公睇唔起,雖然佢都唔會。所以自己一定要進步。

大宅

回覆樓主

讀多個大學就覺得自己好勁真係不要得。。。

但可能係財政壓力搞到佢亂講野既,但點都好,有時女人都係有個錢係身會好啲,依家要湊女睇吓有無part time做吓囉,再唔係學住啲野,如果唔係等女女上小學先搵工都有難度呀

努力加油呀

公爵府

你老公應該係覺得你做ftm,佢手緊好多,想你出返來工作,所以用說話去迫你囉。佢又真係好鬼小家。

伯爵府

如果係甘就早滴出黎返工,辛苦係你自己

大宅

回覆樓主

亞女仲有一年升小學,亞女太痴身,我又冇親戚可以幫我湊,想做兼職都安排唔到,所以焗要頂多一年先可以搵工,我唔想對亞女太大影響

複式洋房

我同你調轉,我大學畢業但佢得證書,佢因為做左10年工程界人工有咁上下,但我剛畢業做文職,做野無耐就有左,個時成人俾佢話人工低又要OT,照顧唔到個仔。最後我要睇精神科。

伯爵府

回覆 karen_poohpooh 的帖子

就當係你老公有壓力吧,
如果想你出返嚟做嘢咩出聲大家商量囉,
咁嘅態度都幾無品.
我學歷都唔及我老公,
亦係佢想我做ftm,
但佢從來無睇唔起我(佢亦唔敢).

大宅

回覆樓主

我覺得你應該搵吓野做囉,直銷又好乜都好。叫做出嚟社會見識下,知道我依家社會發生緊咩事,出面工作啲人又係啲,賺少少錢買花帶都好。

男爵府

開心吸收勳章

我老婆比我更專業 ... 佢做FTM .... 我都無睇唔起佢. 只想佢快D出來返工補幫下家計.

男爵府

其實比我真係唔會理佢,咪解釋比佢聽有幾忙,再平時有意無意打擊佢自信,等佢回歸現實唔好咁自大。如果佢只係單純唔想你做FTM,咁一定要傾,你唔可以一意孤行做。若非,一單還一單,工作係必需,但夫妻關係要分開處理,唔通你搵到錢又可以大聲啲? 做夫妻唔應該係咁囉。

首頁

尾頁

跳至