自由報料

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

烏龍茶是否涼性?

子爵府

親子王國15週年勳章

半熟茶

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

kakabee 發表於 17-7-2 22:46
半熟茶

咩叫半熟茶?

男爵府

kakabee 發表於 17-7-2 22:46
半熟茶

想知✖ 2

禁止訪問

大宅

熟唔熟就唔知啦,蛋我就知~
通常D人係話會D茶 ->不發酵茶,半發酵茶同全發酵茶既嗜~

黃茶是經綠茶加工手法演變而來,只是多了「悶黃」這一獨特的工序,其茶性也是偏涼性;
白茶俗稱「懶人茶」,它是經長時間萎凋後直接乾燥而製得,內含物豐富,茶性偏涼。
紅茶,屬於全發酵茶,茶性甘溫,可養陽氣。有豐富的蛋白質和糖,有抗寒和助消化的功能。
黑茶,經渥堆發酵而製成,茶性溫潤,可去油膩,有暖胃,降血脂的作用,茶性偏溫。
青茶又稱烏龍茶,其中,中度和重度發酵的烏龍茶茶性偏中性,主要代表為岩茶類。但是輕度發酵的烏龍茶茶性偏涼,主要代表為清香型鐵觀音等。另外,普洱生茶因年份短,其茶性也是偏涼的。

體質類型 體質特徵和常見表現
平和質 面色紅潤,精力充沛,正常體質
氣虛質 氣不夠,聲音低,易累,易感冒
陽虛質 陽氣不足,畏冷,手腳發冷
陰虛質 內熱,不耐暑熱,易口燥咽干,手腳心發汗,眼睛乾澀
血瘀質 面色偏暗,牙齦出血,易現淤斑,眼睛血絲
痰濕質 體形肥胖,易出汗,面油,嗓子有痰,舌苔較厚
濕熱質 面部和鼻總是油光發亮,臉上易生粉刺,常感口苦,口臭
氣鬱質 體型偏瘦,多愁善感,感情脆弱
特稟質 特異型體質,過敏體質常鼻塞,打噴嚏,易哮喘,易對藥物,食物、花粉、氣味、季節過敏

體質類型 喝茶建議
平和質 各類茶都可以
氣虛質 普洱熟茶、烏龍茶和安吉白茶(綠茶)
陽虛質 紅茶、黑茶和重度發酵的烏龍茶。少喝綠茶,黃茶
陰虛質 多喝綠茶、黃茶,白茶和輕度發酵的烏龍茶。儘量不喝紅茶,黑茶等溫性茶
血瘀質 多喝綠茶、黃茶,白茶和輕度發酵的烏龍茶。儘量不喝紅茶,黑茶等溫性茶
痰濕質 多喝各類茶
濕熱質 多喝綠茶、黃茶,白茶和輕度發酵的烏龍茶。儘量不喝紅茶,黑茶等溫性茶
氣鬱質 多喝安吉白茶(富含胺基酸)等
特稟質 注意不喝濃茶

其實而家網絡世界乜都搵到,要知答案有幾難?而家D人最大問題係-->懶
唔明點解

珍珠宮

Smurfy 發表於 17-7-3 10:45
熟唔熟就唔知啦,蛋我就知~
通常D人係話會D茶 ->不發酵茶,半發酵茶同全發酵茶既嗜~

我上網搵過,無你呢段,謝謝

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 育兒性格勳章

回覆 MRS.KAREN 的帖子

烏龍茶冷後性寒

珍珠宮

shmilu_kio 發表於 17-7-3 12:13
回覆 MRS.KAREN 的帖子

烏龍茶冷後性寒

謝謝

大宅

MRS.KAREN 發表於 17-7-3 11:01
我上網搵過,無你呢段,謝謝

咁網上有咁多資訊,未必會搵到一模一樣既文章既。
其實你唔洗太擔心呀,就算係涼,你唔係持續去飲,飲果一次半次冇野既

首頁

尾頁

跳至