親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2大1小 (7歲), 全程住新宿.

Day 1 > 新宿 (9點機, 去到新宿應五六點)
Day 2 > 藤子不二雄博物館 + 品川水族館 / 台場 (二選一)
Day 3 > 木更津OUTLET
Day 4 > 築地 + 安徒生公園
Day 5 > 淺草 + 上野亞美橫町 (七點機, 預三點上野搭Skyline 去機場)

行程順嗎? 如第二日唔去品川/ 台場, 有無其他建議呢?

謝謝!

公爵府

回覆樓主:

就咁睇,築地去台場比較方便,築地食完早餐搭兩個站去汐留轉海鷗線,走果時汐留去羽橋睇埋東京鐵塔夜景。

台場好岩小朋友玩,legoland( kkday最近有特價),汽車博物館等,真係一日都唔多夠。

男爵府

回覆樓主

搭單程Nex好似無優惠,以我行程還是搭skyline 好d呢?

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Vicky_F 發表於 17-7-4 21:09
搭單程Nex好似無優惠,以我行程還是搭skyline 好d呢?

住新宿冇咁方便,得上野/ 日暮里轉,Nex 來回好似有優惠

子爵府

Vicky_F 發表於 17-7-4 21:09

nex來回先有優惠。

我上個星期去住東新宿APA,為慳錢搭京成本線,搭到上野轉大江戶線去酒店。回程都係一樣。原本回程係去上野阿美橫町,但行左一陣失望而回,同女人街差唔多,馬上改去成田站,即機場前一個站行參道,睇舊景食饅魚飯,然後先施施然返機場。

我地book唔到多啦A夢館,好可惜。原本都有計劃去安徙生樂園,但天氣唔太好,同埋都幾熱,驚頂唔住,所以都係去台場,legoland阿仔玩到唔願走,好彩爸爸帶住,我去行outlet..

不過新宿好多站,你要睇下邊條線最方便出入。東京地鐵唔係咁簡單,轉一轉線有時真係行死人。如果以地鐵為主就買pass,我地買西瓜咭,都入左幾次錢。

水晶宮

Jameskey 發表於 17-7-4 22:43
nex來回先有優惠。

我上個星期去住東新宿APA,為慳錢搭京成本線,搭到上野轉大江戶線去酒店。回程都係一 ...

請問多啦a夢係邊度訂?

上網咭用邊張?
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

水晶宮

nex來回先有優惠。

我上個星期去住東新宿APA,為慳錢搭京成本線,搭到上野轉大江戶線去酒店。回程都係一 ...

真係,鐵路睇左幾日都唔明.....

子爵府

jenniecatcat 發表於 17-7-4 23:15
請問多啦a夢係邊度訂?

上網咭用邊張?

kkday...有,但好似七月打後好多日都滿。

電話咭係深水埗買左兩張,一張得一張唔得$60,唔肯定係咪我唔識setup...我自己就開漫遊,smartone特選都係$28/日。

子爵府

Google map都幾清楚,用定位打目的地,佢會教你點搭車,提供路線方案。

唔好太緊張就得,去到睇水牌,地圖出站口,我路盲都搞得掂。臨出發前幾日實習下跟Google map行,我都係第一次去東京,搭地鐵比想像中容易。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔需要完全明白,亦唔需要刨曬全個鐵路圖,就好似你由屯門要坐鐵去北角咁,
你唔駛睇曬成個圖,
只需要知道由屯門坐西鐵到尖東,轉地鐵去金鐵再轉地鐵去北角就得,
仲知道有其他方法例如可以坐西鐵係美孚轉咁,
其他什麼九龍灣D線係點,北角打後D線係點都唔需要知,
用呢網上既交通工具去查就係幫你知道你要點轉車,

推介呢個,簡單清楚,
只要輸入頭尾車站名,
就會教你邊到轉車,車資班次車程等等都會有曬,
仲有埋上落車月台 no:

https://transit.yahoo.co.jp/

男爵府

nex來回先有優惠。

謝謝提點.

我全程住歌斯拉, 所以初初諗住搭NEX, 回程諗住行埋上野阿美橫町買手信就走人.

但剛睇到車費都差幾遠, 唔買來回NEX, 一個大人差二千円, 仲未計SKYLINE 條數, 好似好唔抵咁, 睇嚟要再執一執行程先得.

安徒生公園上網見好似好正咁, 見佢夏天有水玩; 到時要視乎天氣, 如真係太熱都可能要改一改.

多拉A夢館已係HOPETRIP 買咗飛, 我仔係多拉A 夢迷, 所以怕去到買唔到飛.......

男爵府

想問下, 如買NEX 來回票, 使唔使同站上落?

機場 > 新宿, 走時可否 池袋 > 機場呢?

THX

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Vicky_F 發表於 17-7-5 10:45
想問下, 如買NEX 來回票, 使唔使同站上落?

機場 > 新宿, 走時可否 池袋 > 機場呢?

可以

參考呢個教學:

https://nicklee.tw/?p=1873

【有效區間】
成田空港往返「東京電車特定區間」
去程票可在黃色區域內任一站下車出站;
使用回程票(往成田空港)時,可在黃色區域內任一站進站上車。

男爵府

shinku 發表於 17-7-5 11:22
可以
THX.

如唔改行程一係就改搭SKYLINE 了~~~

男爵府

shinku 發表於 17-7-5 09:17
唔需要完全明白,亦唔需要刨曬全個鐵路圖,就好似你由屯門要坐鐵去北角咁,
你唔駛睇曬成個圖,
只需要知道 ...

謝謝好有用。
另外知唔知8月尾東京效外仲有冇生果可摘?

珍珠宮

anlywan 發表於 17-7-5 14:55
謝謝好有用。
另外知唔知8月尾東京效外仲有冇生果可摘?

所謂既東京郊外,範圍可以好廣下,你可以參考下呢個網頁:

http://www.kudamononavi.com/picking/search/mid=8/aid=2

或者去 google 試下搵,
日文可以試下用「東京 果物狩り 8月」黎搵

如果你有範圍細D既地方,
會易搵D

珍珠宮

rean_chau 發表於 17-7-4 20:08
就咁睇,築地去台場比較方便,築地食完早餐搭兩個站去汐留轉海鷗線,走果時汐留去羽橋睇埋東京鐵塔夜景。

...
請問有無玩過東京 Kidzania? 我仔4歲, 啱玩嗎?
如有一天可玩, 去台場 定去橫濱 (整杯麵) 好呢? 呢2個地方都好似好遠, 而且車費唔平

珍珠宮

你唔駛睇曬成個圖,
只需要知道 ...
謝謝介紹, 呢個乘webpage 好方便!

水晶宮

Jameskey 發表於 17-7-4 23:30
Google map都幾清楚,用定位打目的地,佢會教你點搭車,提供路線方案。

唔好太緊張就得,去到睇水牌,地 ...

咁我放心了,謝謝

水晶宮

你唔駛睇曬成個圖,
只需要知道 ...

謝謝啊!有這好好多!

首頁

尾頁

跳至