懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

haha748494 發表於 17-7-7 15:29
頭三個月真系好辛苦,堅持下。

我同朋友分享我每日好似發燒好病咁⋯每一日都好難咁過;佢哋雖然有嘔,但多數都好輕鬆咁!我仲要為係我有問題

複式洋房

Aqualulu 發表於 17-7-7 13:54
我未陀BB之前已經開始日日食葉酸同DHA,我發覺每次食完飯,再食呢兩樣野作嘔感覺大左, 唔知係因為食飽左 ...

葉酸,我係食頭3個月
其實睇你需唔需要
醫生話:吸收足夠的營養就可以
要均衡飲食,吸收唔同的營養!
過左3個月後,醫生又開左惠氏個隻多種維他命(粉紅色)藥丸,叫我食!
都是問返醫生專業的意見!
因為每個人身體唔好!
(e.g.我本身有貧血)

葉酸,我係食完飯後
休息半個鐘至1個鐘後先食!

別墅

Aqualulu 發表於 17-7-7 14:48
每一日都要捱!成日睇住280天,幾時可以過咗12週!20w感覺好漫長

只可以安慰自己 有啲人仲慘過我地 嘔到生先唔嘔

複式洋房

我啱啱有第二胎,而家先第5週已經勁作嘔作悶(對我嚟講作嘔但嘔唔出先最辛苦),上一胎又係害喜得好嚴重,由第6-7週捱到第20週先開始好啲。希望呢胎唔駛捱咁耐。我仲係ftm, 阿女歲半,冇工人,辛苦我都算,最驚係我照顧唔到阿女,對佢唔公平 :(
有時(emoji)香口膠會好啲,但維持唔到太耐又開始作嘔

別墅

stewie_griffin 發表於 17-7-9 15:13
我啱啱有第二胎,而家先第5週已經勁作嘔作悶(對我嚟講作嘔但嘔唔出先最辛苦),上一胎又係害喜得好嚴重, ...

我都係由第四、五週開始,你如果要照顧埋小朋友就辛苦啲,加油!就如其他姊妹話齋,同自己講好快捱過啫!你可以試吓煲蓮子桑寄生,飲咗係舒緩左啲,冇咁頭暈,雖然都仲有作嘔。依種辛苦真係令到人好抑鬱,呢段時間情緒上會受荷爾蒙影響,如果妳覺得辛苦要同老公、朋友傾訴呀!有個Apps~280天,你可以用來同老公溝通(可夫妻同步應用程式)俾老公知道妳身體狀況喔,佢仲有其他功能好好用

公爵府

回覆樓主:

我以前勁好胃口,好中意食肉,依家行過食店聞到肉味就想嘔,通常嘔唔出,但每次飲完檸檬水都會即嘔,飲sparkling water,ur左d氣出黎會舒適應d
以前陀兩個仔好舒服冇嘔過又勁食野,今胎唔知係咪年紀大d好辛苦

男爵府

Aqualulu 發表於 17-7-6 16:58
我10week,依然對好多嘢食都無胃口,口味轉左,平時好鍾意食嘅嘢,依家睇到都想嘔。酸辣粉、喇沙勁鍾意食, ...

初期係咁架, 唔食啲濃味野真係好辛苦

別墅

emimi 發表於 17-7-10 01:15
我以前勁好胃口,好中意食肉,依家行過食店聞到肉味就想嘔,通常嘔唔出,但每次飲完檸檬水都會即嘔,飲spar ...

我都係,以前鍾意食嘅變咗唔鍾意食,唔鍾意食嘅又會想食。啲人講話嘔得勁係生仔,原來都唔一定

別墅

candiceb 發表於 17-7-10 01:41
初期係咁架, 唔食啲濃味野真係好辛苦

係呀,食嗰時覺得舒服,但食完又辛苦過!有醫生講葉酸會令到口味變淡冇乜胃口,唔知關唔關事係呢

大宅

ChuBChai 發表於 17-7-6 21:56
係啊,薯條好得

哈哈!我都試過明明覺得好頂唔想食野,但係一食薯條,魚柳包,汽水,雞翼就即刻開胃返晒!真係好work!

複式洋房

Aqualulu 發表於 17-7-7 14:48
每一日都要捱!成日睇住280天,幾時可以過咗12週!20w感覺好漫長

我都係,由知道有咗,4週幾到而家11週,好似過咗好耐咁。
啱啱用280days嗰陣覺得好得意,但唔知係咪我記錄得多唔舒服嘅情況,而家見到280days個bb公仔就有啲作嘔同驚嘅感覺

複式洋房

回覆樓主

我食兩條菜,就食一塊薯片,咁轉下口味,食完無咁想嘔。
平時食多幾條菜都想嘔

大宅

回覆樓主

我飲檸茶,有氣嘢,梳打餅完全無用。
而家通常會食粒糖,飲幾啖水。

侯爵府

Aqualulu 發表於 17-7-6 16:58
我10week,依然對好多嘢食都無胃口,口味轉左,平時好鍾意食嘅嘢,依家睇到都想嘔。酸辣粉、喇沙勁鍾意食, ...

梳打餅+檸檬水

別墅

回覆樓主

樓主依家過15w,終於捱過喇!唔舒服嘅感覺冇咗九成,各位媽媽加油!

大宅

回覆樓主

我食野就會嘔,水又唔想飲,我搵到呢支野,飲完無咁想嘔,個胃都舒服d

首頁

尾頁

跳至