自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家2歲半教極佢顏色都唔識,淨係識黃色同黑色,唉……有冇jm知道邊度有得做測試?

伯爵府

我仔成日講紅色同灰色, 我都懷疑佢係唔係不過我古要再大d先知, 佢而家未識顏色叫咩都好似好正常,,,btw 我仔3歲+係咪唔正常了

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

你嘗試搵果啲一桶桶賣裏面係好多顏色物件的玩具,例如:一桶裏面有好幾種顏色的 bear bear 熊

叫佢將啲物件分顏色,咁你就知道佢睇唔睇到顏色了

但你必須要肯定知道小朋友係明白你個指令

同埋果啲物件係唔可以根據物件既種類嚟斷定顏色既,最好就係成桶都係一樣既物件只係不同顏色,咁佢只能夠跟顏色嚟分差別

如果唔係個結果就唔可信了

大宅

TRUBIMA 發表於 17-7-6 17:54
我仔成日講紅色同灰色, 我都懷疑佢係唔係不過我古要再大d先知, 佢而家未識顏色叫咩都好似好正常,,, ...

我唔知佢係咪(紅綠色盲),成日將紅色綠色話係黃色……

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

桃花源 發表於 17-7-6 17:57
我唔知佢係咪(紅綠色盲),成日將紅色綠色話係黃色……

叫佢分顏色丫!
放下自在

大宅

回覆樓主

色盲色弱測試

https://kknews.cc/zh-hk/game/jv28vp.html

男爵府

桃花源 發表於 17-7-6 17:48
而家2歲半教極佢顏色都唔識,淨係識黃色同黑色,唉……有冇jm知道邊度有得做測試?
...

我女都係。。但去過健康院,就咁用色分類就分到,但唔會問佢咩色,醫生說不大問題

男爵府

回覆樓主:

同佢玩一個遊戲, 就係將紅豆、同綠豆分開, 不過要睇住佢分, 因為豆咁細粒, 擔心會誤吞危險

洋房

...

唔駛擔心住,我女幾歲時教極都剩係識幾隻色又認唔到好似亂up咁。冇事嘅,佢大啲識多D見多D就知。驚就健康檢查時同姑娘講佢check 下

公爵府

回覆樓主:

2歲半可能只係講野唔叻,你試下俾一堆積木,叫佢將紅色一邊,黃色一邊,綠色一邊,睇佢分唔分到

珍珠宮

回覆樓主

去到4歳健康院check眼有check色盲,我仔去理工睇亦有check,但都係睇圖片講係咩色/睇吾睇到個數字,2歳半咁細可能就未必答到

屋企有冇顏色筆?搵張白紙,剪細,最少兩張油相同顏色(用物件可能有色差),同佢玩顏色配對(吾駛佢講係乜嘢色),如果佢可以成功就啫係無色盲,只係仲未記到每種顏色個名

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

太細了,做左test 都未必準,因小朋友唔一定合作或講得出抽象圖案。我仔果時k3做視光師都話唔一定準。不過都大概心裡有數了

到我仔而家中學,要report交俾學校做考試調適,早兩星期至去完盲人輔導會做test。

題外話,識講「呢個紅色、果個綠色」唔代表無色弱。佢地係睇到顏色嘅。不過佢嘅紅同大家嘅紅唔係好同咁囉。視光師俾我睇,佢地見到嘅顏色大概係咁。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

仲有,所有網上測試都唔會100%準確,因每個顯示屏睇嘅顏色都唔一樣

大宅

...

家人有冇人色盲或者色弱?
冇的話小朋友眼睛可能未發育完全

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我都有懷疑過我女係未色盲,佢又係吾識分顏色,教住佢講咩顏色,之後再問又吾識,又係度亂講

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

咁細過,唔駛驚喎
我細仔都係上左幼稚園先至識晒D顏色

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢個 時間,彩色m&m,或者幫到你。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆 桃花源 的帖子

家族有人有色盲嗎?

琥珀宮

...

帶佢返健康院

伯爵府

回覆樓主

我女又係認唔到紅,其他冇問題

首頁

尾頁

跳至