婆媳關係

跳至

首頁
12345...10

尾頁

複式洋房

回覆 hanbb 的帖子

因為外國讀書關係,佢阿媽係比左附屬卡佢用,所以點都會check到 (我都有一張媽咪開比我既,以便不時之需)

複式洋房

利申返先 我同男朋友今年先grad 21歲

大宅

回覆樓主:

唔明, 伯友對你所有評價,同睇法, 全部你都知道?你c6把口想點?如果你話睇c6電話發現,或者伯友同你一樣都係睇到唔應該睇既野,好仔好女兩頭暪,未結婚都要學

複式洋房

Huuu 發表於 17-7-9 17:04
同你個case都差唔多,不過我唔好彩係決定對方係結婚對象 收埋求婚戒,先見呢位99。但,好彩佢阿媽想管束c6 ...
回覆返先。。。1) 未財政獨立,不過大家都儲緊錢。(我地岩岩先係外國大學grad 回流返香港)
2) 以我地將來職業,搵到有餘既。不過都係個句,我地岩岩先grad,十月先開始返工
3) 佢係唔中意佢阿媽煩住曬所以選擇唔出聲

複式洋房

美之選468 發表於 17-7-9 17:19
你男朋友是否邦家族打工?(如果是打家族工就必須要忍氣吞聲)
男朋友將來職業唔會同屋企有關啊

男爵府

回覆樓主

男朋友咁大個人,洗一千蚊都比阿媽鬧半粒鐘,一個正常人一句收左阿媽線啦,一個成年人我洗唔洗做咩都問過阿媽?但你男友似乎甘願做一個樣樣比阿媽管嘅人。
佢對你幾好都無用,咩都聽阿媽講係佢性格,由你寫嘅野,睇唔出佢會為你改呢個性格。佢今日話結婚後搬開住,我睇死佢如果阿媽話唔准,或要比低鎖鑰阿媽24小時隨時黎,佢實照做,你嫁比佢只會有日頂唔順返娘家,去到有日你迫佢揀你定佢阿媽時,佢會先鬧你一輪做咩迫佢,最終都係實揀阿媽。早走早著啦。

複式洋房

嘉德莉澳 發表於 17-7-9 17:31
唔明, 伯友對你所有評價,同睇法, 全部你都知道?你c6把口想點?如果你話睇c6電話發現,或者伯友同你一樣都 ...
佢阿媽話我個d一部份係睇左男朋友電話,不過我有同佢坦白返。其餘既,我都係chok下我男朋友把口咁。有時佢話佢阿媽搵佢傾野,佢都冇瞞住我,會講比我知佢地傾左d咩

複式洋房

KILW 發表於 17-7-9 17:37
男朋友咁大個人,洗一千蚊都比阿媽鬧半粒鐘,一個正常人一句收左阿媽線啦,一個成年人我洗唔洗做咩都問過阿 ...
唉,佢用左佢阿媽比佢d生活費入面拎既,所以佢阿媽咪起曬鋼咁。。。

伯爵府

jasonchi123 發表於 17-7-9 17:40
唉,佢用左佢阿媽比佢d生活費入面拎既,所以佢阿媽咪起曬鋼咁。。。

原來係附屬咭,咁無法啦。現實係你地真係未搵錢,未獨立,佢阿媽睇錢緊張都正常。
咁要睇你男友正式出來工作後,會如何分配佢的人工啦!

男爵府

jasonchi123 發表於 17-7-9 17:40

佢一d part time都無返?會諗結婚又外國讀書都有廿幾歲啦?就算屋企有錢,廿歲都唔試下自己賺錢?無part time,暑假sem break都返過intern掛?就算碌卡係阿媽account, 佢唔識喺自己積蓄度比返,由細到大有儲下錢掛?唔單係錢阿媽比所以任阿媽鬧,係性格有問題先咁大個人都仲好似細路咁比阿媽教訓。
仲有,如果送野比女友要阿媽埋單,咁都係佢廢嘅表現。
我咁講係身邊有朋友嫁著個「媽媽永遠是對的」嘅老公,係真係好慘,而個老公係唔會改變,一般人嘅常理佢扭曲哂,嫁左愈耐,個老婆只會愈變成一個攪事嘅人。
你仲有得揀,要諗清楚睇清楚。

珍珠宮

回覆樓主:

你要唔要繼續接受尼個人做你未來99,我管唔到,不過就咁睇,尼個女人,相信佢個仔娶個大6或鄉下女人,一定癲都似,但娶個有學識一啲嘅,就無樣滿意,人家識啲野,都唔會頂得順尼種99啦,做佢個仔都幾慘,分分鐘成世都要夾係婆媳之間,一係就永遠都俾人騎住無出頭,無自己家庭~

珍珠宮

jasonchi123 發表於 17-7-9 16:18
多謝大家回應,無lum過第一次post會有人覆

update下:男朋友屋企經濟好好,唔知係唔係越有錢越 ...

樓主,我最驚嘅,係佢媽咪雖然唔中意你,不過都唔會阻止你地拍拖,因為佢媽咪需要有人幫佢個仔,同幫佢生bb,等你生完,你嘅利用價值就完了。。。。

男爵府

jasonchi123 發表於 17-7-9 16:11
回覆 fairyfloss 的帖子

所以我已經無再嘗試令佢阿媽鍾意我,做來都無用。。 ...

如果男友連保護你都唔識,就算俾你結到婚,你以後的日子都唔好過,
如果你男友撐你,
我會由得他媽,
問題如果你男友是個媽寶,
你真係要想清楚,你願意繼續委屈嗎?

複式洋房

KILW 發表於 17-7-9 17:58
佢一d part time都無返?會諗結婚又外國讀書都有廿幾歲啦?就算屋企有錢,廿歲都唔試下自己賺錢?無part t ...
佢有返intern嫁,碌卡係阿媽account, 但係account入面係有佢自己既savings, 只係佢阿媽唔gur佢買野送比我

複式洋房

做個靚太 發表於 17-7-9 18:26
你要唔要繼續接受尼個人做你未來99,我管唔到,不過就咁睇,尼個女人,相信佢個仔娶個大6或鄉下女人,一定 ...
我已經退左一步諗住忍下,點知佢仲會咁講野。。佢都做過人地個女,唔明佢呢d心態

複式洋房

做個靚太 發表於 17-7-9 18:34
樓主,我最驚嘅,係佢媽咪雖然唔中意你,不過都唔會阻止你地拍拖,因為佢媽咪需要有人幫佢個仔,同幫佢生b ...
男朋友同我都冇諗住要小朋友,因為將來工作會太忙。。。驚就驚在佢阿媽過多幾年退休,真係有排受

複式洋房

sssssssss 發表於 17-7-9 18:44
如果男友連保護你都唔識,就算俾你結到婚,你以後的日子都唔好過,
如果你男友撐你,
我會由得他媽,
唉,真係嘔血。。岩岩一齊個陣到而家,都有教下佢邊d價值觀唔岩。佢阿媽係唔會教佢待人接物,淨係識教佢錢銀上既野。。。

珍珠宮

jasonchi123 發表於 17-7-9 18:52
男朋友同我都冇諗住要小朋友,因為將來工作會太忙。。。驚就驚在佢阿媽過多幾年退休,真係有排受 ...

你男朋友邊有權自己決定呀~佢阿媽話要,佢敢say no,你都係好好保護自己啦~
好彩你有娘家撐~得閒睇下其他po,有啲jm,俾老公+99恰,仲要無娘家撐,真係好慘架~
我本身就係有個覺得個仔俾我搶左嘅99,真係我連呼吸都係錯,我為尼個癲99,我嘈要離婚架,不過我老公真係對我好好,所以我嘅婚姻、家庭先維持到咋~

複式洋房

hanbb 發表於 17-7-9 17:55

原來係附屬咭,咁無法啦。現實係你地真係未搵錢,未獨立,佢阿 ...
我地都有返intern既,有錢就諗過好唔好開個聯名户口。。至煩就係驚佢阿媽發現左又會話我食佢個仔啲錢

男爵府

jasonchi123 發表於 17-7-9 18:52
男朋友同我都冇諗住要小朋友,因為將來工作會太忙。。。驚就驚在佢阿媽過多幾年退休,真係有排受 ...

既然仲後生,未打算結婚,就盡量唔好同他媽媽有關係,唔好理他太多。
我前度媽媽都係咁,成日覺得我高攀他兒子,明明我們在一起,她就同親戚介紹話我地只係同學關係(我細她兒子11歲)

首頁
12345...10

尾頁

跳至