興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

用開三叔note機,想轉用iPhone, 諗住入部SE128GB, 好用嗎?

翡翠宮

回覆樓主:

不如買部Oneplus 5 128GB,我同事買咗,Dash charge充電超快,1粒鐘9成;用高通835cpu,8GB RAM DDR4X,Android系統易適應,$4188,性價比好高。

www.oneplus.net/hk

翡翠宮

lyh80115 發表於 17-7-9 21:23
不如買部Oneplus 5 128GB,我同事買咗,Dash charge充電超快,1粒鐘9成;用高通835cpu,8GB RAM DDR4X,And ...

除非你鍾意4寸手機啦

別墅

回覆樓主:

我自己都有用緊SE同V20
主要係貪佢細細部,同埋個Apple security 做ebanking等等

如果計人性化,touch screen 敏感度就係V20

睇你主力咩用途

子爵府

我係一間打電話上下網, 其他iphone都比較貴, 想買部入門版試下

子爵府

lyh80115 發表於 17-7-9 21:23
不如買部Oneplus 5 128GB,我同事買咗,Dash charge充電超快,1粒鐘9成;用高通835cpu,8GB RAM DDR4X,And ...

抄足iPhone 7+,但網站評測影夜景係垃圾級別,重要賣$4188,基本上0吸引力

子爵府

elizatyy 發表於 17-7-9 19:48
用開三叔note機,想轉用iPhone, 諗住入部SE128GB, 好用嗎?

iPhone 封閉系統,所以系統穩定,打機一流,而且安全性比Android機高好多,極適合需要用e banking,或打機的人,唯一壞處係貴,而且重好很贵,7+ 128G賣脱離現實價$7388, 就算減價坊間都賣$6500以上,SE屏幕細得可憐,iphone7其實最合適,不過太貴

翡翠宮

baby668 發表於 17-7-10 16:10
抄足iPhone 7+,但網站評測影夜景係垃圾級別,重要賣$4188,基本上0吸引力

太跨張,抄足只係外形啫,内裏完全唔同;仲有影相係一般,咁就令佢零吸力?

仲有我狂用Android機網購,網上銀行apps、支付平台apps都係咁用,一啲損失都無,乜嘢security好啲都攞嚟講。

翡翠宮

baby668 發表於 17-7-10 16:10

有無試過5V4A快充?市場上只有華為、OPPO、Oneplus有,充半個鐘有6成夠1日用,我試過係接受唔到iphone啲5V1A慢充;仲有可以攞部Oneplus手機當深圳通、嶺南通用,又可以手機充值,我北上好有用。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

https://www.google.com.hk/url?sa=t&source=web&rct=j&url=/amp/s/agirls.aotter.net/amp/50611&ved=0ahUKEwi62cD9tIXVAhXFFJQKHVRAA34QFghGMAo&usg=AFQjCNEsXASMpFfcnsehoeppqOph8sJGpg

珊瑚宮

回覆樓主:

我買xc前,有睇過依篇測評,xc相機wide好多

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我贊成買部入門玩下,始終系統不同很不習慣。本身se 其實夠玩,芒細但袋褲袋很方便,打機一流,可惜ios 開放NFC 功能而se 冇內置nfc 成為了遺憾。

伯爵府

ryan_mami 發表於 17-7-13 15:52
我贊成買部入門玩下,始終系統不同很不習慣。本身se 其實夠玩,芒細但袋褲袋很方便,打機一流,可惜ios 開 ...

吾介意細真系幾正、見好多後生用、年纪大用慣大機
可惜se 冇nfc

子爵府

lyh80115 發表於 17-7-10 22:47
有無試過5V4A快充?市場上只有華為、OPPO、Oneplus有,充半個鐘有6成夠1日用,我試過係接受唔到iphone啲5V ...

大陸日日播洗腦式廣告,充時5分鐘通話半小時, 大家知唔知大陸機經常爆炸

繼小米、蘋果、華為後,Oppo R9 也被曝出電池爆炸事件

https://kknews.cc/digital/6la8pp.html

翡翠宮

baby668 發表於 17-7-14 19:44
大陸日日播洗腦式廣告,充時5分鐘通話半小時, 大家知唔知大陸機經常爆炸

繼小米、蘋果、華為後,Oppo R9 ...

鋰電池係危險架,除非有劃時代唔會爆嘅新物質代替啦。

珊瑚宮

回覆樓主:

充電方面,我咁睇啦,當架車已經可以穩定地行100公里,咁其實再行快30公里,係咪仲有好大既意義,我部xc關機晚上充兩個鐘已經滿,所以就算充電時間多一小時都無所謂,開機緊急充電亦唔算好慢,除非真係臨出門口,三分鐘先發現唔夠電啦

珊瑚宮

回覆樓主:

至於爆炸,如果係個別幾單,可以唔理啦,大鑊到碌七先算,咁當然係香港買大陸機或雜牌機,盡量買大路野啦,好似紅米同樂視,咁緊係買紅米,如果爆咪可以分散中獎,始終基數大左麻

子爵府

lyh80115 發表於 17-7-14 19:52
鋰電池係危險架,除非有劃時代唔會爆嘅新物質代替啦。

唔係鋰電池危險,係大陸機最鍾意胡亂將電池容量加大, 一般電池超過3000 mah,每加大100mah 爆炸機會就會越高 ,大陸5000mah電池其實非常危險

別墅

elizatyy 發表於 17-7-10 14:44
我係一間打電話上下網, 其他iphone都比較貴, 想買部入門版試下

我同你一樣想試下入門。
不過如果你平時用開三叔,應該未必啱用。
因為免費app 同選擇多已經冇得輸
再者搬資料(文件檔)係有啲煩,因為唔可以直接存取(或者我未識)。

因為我成日要e backing買股票,所以出多部SE
如果你唔介意袋兩部,其實都幾好架

子爵府

be_c.workshop 發表於 17-7-15 16:55
我同你一樣想試下入門。
不過如果你平時用開三叔,應該未必啱用。
因為免費app 同選擇多已經冇得輸

其實我部手機平時只係用嚟打電話同上網睇下報紙,我又唔打機又唔睇片架

首頁

尾頁

跳至