在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我返緊份工準時5點40即走,有姐姐幫手的。
但因為大既上左小學好多野跟,細既幼稚園已經唔鍾意睇書做功課...又要學野真係好多野跟。
返工又攰返到屋企煮埋飯睇下功課都已經極限。

如果5點幾放工都辭職唔做做FTM(唔要姐姐幫補慳返幾千)係咪好傻?

自己全心全意做FTM小朋友成績上同情緒上係咪會有進步?
麻煩過來人JM幫我破解下迷思.....

大宅

回覆樓主

Yes too waste, unless u earn less than 30k a month.
Off at 5:40 is very good already

複式洋房

susupertomato 發表於 17-7-10 20:25
Yes too waste, unless u earn less than 30k a month.
Off at 5:40 is very good already

我好普通搵20000樓下咋

複式洋房

sum30624700 發表於 17-7-10 21:21
我好普通搵20000樓下咋

同埋我係諗如果每一分鐘都係自己湊係咪可以教得好d呢

公爵府

好媽媽勳章

sum30624700 發表於 17-7-10 21:23
同埋我係諗如果每一分鐘都係自己湊係咪可以教得好d呢

如果到時全職小朋友都拎唔到你理想成果。你就會後悔

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

phoebepanpan 發表於 17-7-10 22:16

會有進步,即使慢,至少盡過力。雖然周不時質疑自己教仔的能力....
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

複式洋房

phoebepanpan 發表於 17-7-10 22:16

我都好驚,但眼見佢地情緒又容易失控唔穩定,又成日發姐姐脾氣,乜都旨意姐姐,令我想自己全天候盡自己能力教好佢地

複式洋房

heidys 發表於 17-7-10 22:21
會有進步,即使慢,至少盡過力。雖然周不時質疑自己教仔的能力....
...

我已經覺得自己好失敗

子爵府

回覆樓主

即走咁即係幾點返到屋企?
返到屋企才算自己時間
另外你覺得分工係咪可長完發展?
先生又會否支持你唔做?

複式洋房

妹豬媽媽 發表於 17-7-10 22:31
即走咁即係幾點返到屋企?
返到屋企才算自己時間
另外你覺得分工係咪可長完發展?

返到屋企大概6點半左右。
我而家份工係可以長做既,
唔會好飽又唔餓親你個種...
老公,一時又話想我做ftm佢辛苦d都唔怕
一時又話繼續請姐姐大家經濟輕鬆d...
都唔知佢想點...

子爵府

sum30624700 發表於 17-7-10 22:35
返到屋企大概6點半左右。
我而家份工係可以長做既,
唔會好飽又唔餓親你個種...

或者又諗下你做ftm, 得先生一個人做野, 經濟負擔會唔會好重、生活質素會唔會大幅下降呢?
我諗你都需要考慮埋呢方面去決定

複式洋房

Fishbbmama 發表於 17-7-10 22:49
或者又諗下你做ftm, 得先生一個人做野, 經濟負擔會唔會好重、生活質素會唔會大幅下降呢?
我諗你都需要考 ...

我計過其實都夠既,而家就叫做鬆動dd..
生活質素差不多啦,係少左儲個舊錢

大宅

回覆樓主

你真係問清楚自己係乜性格先好,如果你唔怕捱,要做家務,湊兩個好"活潑"既小朋友,除睡覺冇私人時間,又肯唔玩手機唔駛hea下既,肯不停陪玩和教,如果你願意,你辭啦。

我做左幾個月ftm, 我姐姐未來時我天天崩潰,我感覺亦教不了他什麼,有久不久陪玩,關係係close 既,但沒有教乖了。姐姐來後,好好多,至少不用做家務,我會有多少少quality 親子時間,心情也因沒有家務,可自由岀街而好多了。

我意見係除非母愛澎湃同有十足信心及系統教好個小朋友,否則辛苦過返工十倍。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

即管俾一年時間試下先. 要預左有時出黎既成績未必似預期, 有d 野唔好太一廂情願. 如果可以, 全天侯可以管教小朋友係好d.

如果你對家務好上心, 或唔鍾意教仔, 咁做ftm 唔代表湊得好左, 因為做家務係忙到可以連飯都冇得食, 親子時間反而少左, 人又會暴燥左等等...

自己覺得值得而家中經濟又支持到就值得考慮.

複式洋房

susupertomato 發表於 17-7-10 23:11
你真係問清楚自己係乜性格先好,如果你唔怕捱,要做家務,湊兩個好"活潑"既小朋友,除睡覺冇私人時間,又肯 ...

其實我試過兩星期一拖二,可能因為佢地兩個都返全日班,佢地返學我就做家務囉。

無錯,其實真係幾崩潰,但少左返工個種壓力無咁多情緒帶返屋企又好似好d...

複式洋房

bosch 發表於 17-7-11 07:14
即管俾一年時間試下先. 要預左有時出黎既成績未必似預期, 有d 野唔好太一廂情願. 如果可以, 全天侯可以管 ...

唔敢期望太高架,只想佢地學習控制情緒同獨立,唔想倚賴姐姐。
自己就趁佢地返學做下家務休息下咁。

大宅

回覆樓主

兩個全日班,咁我未必辭,辭左會多幾多小時陪?日間都係冇時間陪。

你試過兩星期,想像長期係咁會點?如接受到就辭啦。

另外你話工作壓力,咁我同意quit 左情緒係好好多既,身心都好左架。

子爵府

sum30624700 發表於 17-7-10 22:51
我計過其實都夠既,而家就叫做鬆動dd..
生活質素差不多啦,係少左儲個舊錢
...

小朋友愈大駛費愈黎愈多, 你要計下你先生搞唔搞得掂, 如果你做ftm 後屋企變左月月清, 你就真係要好好考慮, 你知啦,有時會有d突如其來既開支架嘛,如果冇儲備點算?
其次, 唔好當自己係superwoman, 以為自己教一定會好d, 有時小朋友恰自己人, 搵人教佢地反而會聽。 好好同你先生傾下攞個共識啦

大宅

回覆樓主

真係,自己教不表示好d, 要睇自己係邊類媽媽

男爵府

回覆樓主:

最perfect 係可以唔洗做都唔影響生活質素,又有長老或工人幫。

首頁

尾頁

跳至