自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

我出尼個post ,係想大家喺網上買野之前,睇清楚,我第一次買,將會係最後一次。為咗見件幾百蚊嘅玩具,花咗好多時間,追極都冇回覆,無公司電話可以聯絡, 只有不停email + inbox + 等。 收到貨之後明明話台灣直送,原來係大陸製造,好谷氣。

一,6月13日落單,講明6月30日到貨, 7月1號email+ messenger inbox 都無人回覆,最終7月5日先至回覆話48小時內回覆,又叫我留電話,落單嘅時候乜嘢資料都比晒佢,根本上一對藉口拖延時間。

二,之後上網想搵佢公司名同電話,原來係完全冇公司名,冇電話,只係得個入數戶口同一個人名SHXX CHXX.同埋疑似貨倉地址。

三,結果覆我話7月20日先至有貨,我當然唔接受,叫佢退款,又唔回覆。再同佢講廿四小時內唔回覆我就會有進一步行動,之後就話有少量貨會先寄俾上網落單嘅人(根本上全部人都係上網落單,因為佢係網上公司)

四,結果尋晚終於收貨,收貨後發現原來並非台灣製造,根本係大陸貨。再同佢問清楚,佢就答我:「你搞清楚乜嘢叫做台灣直送先。」

五,之前去深水埗睇過,類似玩具只係需要$99 ,佢哋買$160左右, ( 我買咗兩盒),自己蠢,一心諗住佢話台灣直送,以為佢係質量好果隻。

希望大家睇到我個post ,上網買嘢真係要三思。幾百蚊少少錢,但係浪費左好多時間同埋好谷氣。

我唔想為咗幾百蚊浪費時間要走去報海關,部消費者委員會,不過真心唔想其他人受害。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主

但賣家無講錯喎 台灣入口都可以係中國製造,就算去d大公司買既玩具個d 好多都係中國製造架

certainly06    發表於 17-7-25 00:24
wcpcelia    發表於 17-7-10 16:38
mercurycc    發表於 17-7-10 15:14

大宅

回覆樓主:

其實世界各地都會買到中國製造產品,中國好多產品外消的,所以買到中國製產品唔奇。

ha-ppyday    發表於 17-7-24 13:14
mybee0103    發表於 17-7-11 11:44
SiuBBee    發表於 17-7-10 15:53
mercurycc    發表於 17-7-10 15:15
url] [/url]

別墅

回覆樓主

重點係呢間網上公司名聯絡電話都冇。收唔到貨追極都冇回覆。而佢係文字上係有誤導之嫌。

講到底都係我自己蠢嘅,被人誤導,一早喺深水埗買咗,即刻攞咗返屋企玩唔駛等成個月,依家買貴左又谷氣。

別墅

回覆樓主

呢間網店一早已臭名遠播,你無留意啫

ha-ppyday    發表於 17-7-24 13:16
davywm    發表於 17-7-11 09:59

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

真嘅,我朋友澳洲返香港買隻玩具俾我女,搵隻made in aust都搵到傻。90%都係made in China
台灣直送唔等於made in taiwan,技術上佢無呃你。下次唯有自己小心

wcpcelia    發表於 17-7-10 16:39
mercurycc    發表於 17-7-10 15:14

別墅

winkylui822 發表於 17-7-10 14:47
呢間網店一早已臭名遠播,你無留意啫

係呀,我宜家先知,豬左

別墅

Charlotte_mom 發表於 17-7-10 14:55
真嘅,我朋友澳洲返香港買隻玩具俾我女,搵隻made in aust都搵到傻。90%都係made in China
台灣直送唔等於m ...

我明白,不過我講緊佢係服務又唔得,質量又唔得,仲要有誤導嘅嫌疑。

子爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

台灣直送唔係指台灣製造喎

別墅

回覆樓主

完全冇電話可以聯絡, email又唔覆, inbox又唔覆,覆嘅時候就問你攞個電話覆(但係落單嘅時候已經留低左聯絡電話同埋email),結果當然冇打電話俾我,跟住都係inbox覆, 一味拖延時間

公爵府

好媽媽勳章

Davia_Salad 發表於 17-7-10 15:06
我明白,不過我講緊佢係服務又唔得,質量又唔得,仲要有誤導嘅嫌疑。

咁好心你標題就話佢服務態度差啦⋯⋯

好似你誤導人多d囉

大部分野都係mic架啦

利申:唔知喱間乜舖

別墅

siukei17 發表於 17-7-10 15:20
咁好心你標題就話佢服務態度差啦⋯⋯

好似你誤導人多d囉

你啱。而家開電腦改返先,手機改唔到,真係好谷氣咁打出嚟。比佢激到我彈彈下

男爵府

回覆樓主

剛剛同佢買咗個袋

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Davia_Salad 發表於 17-7-10 15:21
你啱。而家開電腦改返先,手機改唔到,真係好谷氣咁打出嚟。比佢激到我彈彈下
...

呢間野之前中過伏,以後唔會幫襯

男爵府

回覆樓主

台灣直送並不等於台灣製造,其實糸你自己理解錯誤。
就算美國/英國買回來的貨物,亦不等於美國/英國製造。但的而且確糸外國直送

大宅

其實我就甘睇店主都唔係無覆你丫,可能係遲左小小姐,同埋其實好多網店都無電話聯絡,大部分都係靠fb msg傾架。

利申 : 我無幫襯過佢架,只係睇完你個po俾D意見咋

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

faichai2001 發表於 17-7-10 23:44
台灣直送並不等於台灣製造,其實糸你自己理解錯誤。
就算美國/英國買回來的貨物,亦不等於美國/英國製造。 ...

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我最近都係網購買衫, 佢講明日本, 台灣貨, 點知比我係淘寶找到同款同MODLE 影既相, 好激氣, 佢件衫仲要係退色, 現要求退貨, 佢答應左, 但一星期都未有消息幾時換. 佢再吾換我就公開佢個名.

大宅

有冇電話可以問,我又訂咗嘢,上星期過數後話今星期有,又係PM facebook / Email都唔覆,係咪真係騙子
Flower

大宅

減齡達人勳章 2018復活節勳章

Flower 發表於 17-7-19 14:57
有冇電話可以問,我又訂咗嘢,上星期過數後話今星期有,又係PM facebook / Email都唔覆,係咪真係騙子 ...

我又好好采,同佢訂左書,佢好快寄左比我

首頁

尾頁

跳至