自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

月見草 發表於 17-7-11 02:36
早個星期響旺角食咗呢間「越男X」越南餐館,呢碗垃圾河加杯香茅飲品收咗我$13X,難食到我兩啖已放棄。

哩間我食過啊!
懶係有特色,但其實又冇乜特別,
我寧願食返正常嘅越南河粉囉。
最緊要間鋪又細,坐得勁唔舒服,
真係貼錢買難受

珍珠宮

umama 發表於 17-7-11 00:30
係幾個地方(大學飯堂,XX飽點,茶餐廳)食過雞扒/雞肉,都係'酥'味!!! 難食到

大快x同茶餐廳都食過勁「穌」雞扒,但我老公點都話冇...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

上次去牛排先生食早餐,$3x~$4x一份早餐,啲通粉好似俾病人食,完全無味道,條白色腸唔知係咪烚過才煎,完全冇晒腸味,我同啲朋友一齊食,都話唔掂,又唔平,連鎖快餐店早餐都好過佢

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

umama 發表於 17-7-11 00:30
係幾個地方(大學飯堂,XX飽點,茶餐廳)食過雞扒/雞肉,都係'酥'味!!! 難食到

係啊!非常認同。點解會咁呢我真係好怕果陣味

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

月見草 發表於 17-7-11 02:36
早個星期響旺角食咗呢間「越男X」越南餐館,呢碗垃圾河加杯香茅飲品收咗我$13X,難食到我兩啖已放棄。

呢間唔係講到好掂架咩

公爵府

回覆樓主:

上星期在大阪,有餐去左食杜如風推介嗰間「蟹專門」,真係伏到爆!
(長文)

真係要怪自己固執,因為同行家人上網睇過食評都係差到爆,但心諗食評都有打手,所以都去試下。
去到門口,唔見有人排隊都算,食完出黎既都西口西面都覺得有啲唔對路,當時有衝動上問下佢啲野食得唔得(香港人黎既)不過心諗黎到門口就算啦
啲野食⋯ 一係細分都無倫,一係嚴重圖文不符,最頂癮係啲服務 - 你有冇試過個蟹粥要自己郁手煮?仲要煮煮下冇gas都冇人換,出去搵人又冇,結果家人自己開櫃攞左支gas,好似自己屋企打邊爐咁。等既時間多過乜,我地留意下啲侍應生,似乎全場得兩個中國女侍應- 即呢度係冇本本地人食的。食完既碟冇人收就一定啦,隔離枱埋單起碼10分鐘都冇人執,結果出個似乎係廚房工的(emoji)仔出黎執枱。
成晚我地食左:
幾個人share一兜沙律 - 正常味道,但無論係兩個人定6個人,佢地都係比同一兜沙律,人多就分少啲啦!
一個豉油碟size的 so call 蟹粉蒸蛋
一條蟹腳刺身(手指尾size)
一隻迷你蟹挾天婦羅
3粒放在扇貝殼上的蒸貝柱
蟹煱- 每人都分都半件蟹身既
蟹粥 - 靠呢個食飽,因為勁多飯。至於啲蟹糕⋯ 我唔知正常啲色係噒咁囉
最後係三尖八角紅豆糕 - 見到個樣就唔開胃

以上既野如果係99蚊香港食,我就覺得ok ;但3000円日本食真係又嘥錢嘥時間嘥quota (仲要肯定係香港人開的) - 之前一晚食燒肉放題任飲任食都係咁上下;去蟹道樂係貴啲但我記得服務好好、野食又豐富。

我第一次影晒相,打算上網寫食評。我唔知杜小姐收左人幾多錢做呢個宣傳,但經過今次佢既reputation 已經冇晒。

公爵府

回覆樓主:

旺角尚x大籠包, 又難食,又腥, 個皮又厚, 重要中間只係得一粒好似指甲咁大嘅所謂蟹肉,伏到爆

禁止訪問

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

mimikitty28 發表於 17-7-11 03:31
終於搵到知音人,出面食好多時的雞扒都係一陣酥味,好難食,但我老公同仔佢地食唔出。
...

係一陣羊騷味(因我唔食羊)我唔徙嘢既人食左即lur!!!!!
印象中係巴西肉出事後,就食左幾次都係咁。唔知係咩來源

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

元氣,食2次全家腸胃炎2次

大宅

桃多多 發表於 17-7-11 03:01
元氣!好耐無食,今日食左,難食左勁多,2個人食左80幾蚊就走人啦~~

元氣堂食好唔惦
反而外賣仲新鮮d

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

LekGirl 發表於 17-7-11 07:13
大快x同茶餐廳都食過勁「穌」雞扒,但我老公點都話冇...

依家係屋企都係買有機/無激素個類

王國長老

月見草 發表於 17-7-11 11:26
我都係喺睇飲食雜誌話OK所以行過先去試,估唔到又細間又噏doub,食個湯河飲杯野都要百幾蚊埋單,佢最近仲 ...

我就係知老銅有分店,以為做得好掂至開分店

王國長老

milk323 發表於 17-7-11 08:31
上星期在大阪,有餐去左食杜如風推介嗰間「蟹專門」,真係伏到爆!
(長文)

有無唸過,要做個節目,第一唔會搵出名舖(係人都識有咩好睇),仲有要老闆鐘意上鏡!(先撇開做唔做媒錢唔錢)
間舖好食、受歡迎,唔代表老闆鐘意做呢d訪問
影出黎做show緊係正啦

男爵府

好媽媽勳章

milk323 發表於 17-7-11 08:31
(長文)

呢間堅唔掂, 簡直伏中之伏,我去到佢比個位我坐,勁唔舒服,濕濕立立咁,d 位隔住塊布又好大塵,要求調位勁黑面

大宅

回覆樓主:

大快活早餐,通粉好硬,豬扒啲味又怪怪地。

伯爵府

回覆樓主

而家喺街食d貨源好差,又難食又貴,冇計租金貴,以前小店d野好食好多

大宅

回覆 mimikitty28 的帖子

有同感,好多地方D雞肉雞扒都係怪味,唔知咩雞同邊度入口,以前好LIKE雞扒,而家完全唔敢食

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

人在新加坡,食左間蔡lan話最好食海南雞飯,伏到無得伏!
其實網上都好多好評,台灣人blog個個讚!

我未食過咁難食雞飯!同行有白人有華人,個個都話未食過咁難食
雞勁硬,有強烈雪臭味!勁難食!
飯,又濕又鞋口!
醬自己倒同食具一樣勁污糟!醬都可以唔好味,佩服!
個湯好難飲!
地方勁舊,好臭,勁污糟!
好多飛的蟲!
服務零服務!
收費唔平,相對其他雞飯,又好食過佢勁憶倍!
店叫x群!

伯爵府

2024年龍年勳章

爐端金,又貴又難食,非常失望

首頁

尾頁

跳至