烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

pt1001 mode5跟機份量好多時都成功,係近排夏天就失敗次數就多o左好多!

已經將原份量190水減到165,因為我有紅豆蓉(濕的)約10g,前日用奶整成功,今日用豆奶整就失敗,發得唔高,切開又濕又有發酵味。

求教!
請問係咪仲要減水份?定要加水份?
我用日清高粉同酵母同雪凍豆奶,不是預設收包~

大宅

回覆樓主

你試下用凍水整。我夏天會用凍水個包先發得起

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

新買面包機,整左5次左右,次次都成功,每次都係凍水/凍奶,okay喎同埋學呢到d jm 教用~62%水量
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

Cheryk 發表於 17-7-24 02:10
你試下用凍水整。我夏天會用凍水個包先發得起

凍水同凍豆奶會唔同?都係水份啫?

沒可能全世界人都遷就自己! 想自己開心,不如自己遷就人、自己改變自己!

大宅

newspaperhang 發表於 17-7-24 17:23
新買面包機,整左5次左右,次次都成功,每次都係凍水/凍奶,okay喎同埋學呢到d jm 教用~62%水量:fu ...

麵粉的62%?
我見好多人話濕度高就要調少d水份,你意思係不論溫度、濕度都用62%?請指教

我研究過懷係d全麥粉變左,因為已經買左幾個月
沒可能全世界人都遷就自己! 想自己開心,不如自己遷就人、自己改變自己!

珍珠宮

Hikouki 發表於 17-7-24 20:32
麵粉的62%?
我見好多人話濕度高就要調少d水份,你意思係不論溫度、濕度都用62%?請指教

yes.. 面粉既62%,但我都唔係好叻因為仲係新手,只係整左5次左右,so far 都好成功
如果係日頭整,我會打開學下睇面團
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

newspaperhang 發表於 17-7-24 23:45
yes.. 面粉既62%,但我都唔係好叻因為仲係新手,只係整左5次左右,so far 都好成功
如果係日頭整, ...

嘩...如果以麵包機基本250g麵粉黎計,咪即係155g水份?少好多喎比起跟機食譜的原水份

珍珠宮

Hikouki 發表於 17-7-24 23:48
嘩...如果以麵包機基本250g麵粉黎計,咪即係155g水份?少好多喎比起跟機食譜的原水份
...

你爬下文,就會發現好多jm 都提過跟機食譜唔可信
我尋日下晝整左牛奶包,用軟包mode,落多左少少奶(代替水),大約係165ml,好成功,個包好高大靚仔

珍珠宮

回覆樓主

同埋豆蓉有水分都會影響,但點樣減水份我唔記得你係度搵下有個post 係專講p仔機,出左好多回,入面有好多高手架

大宅

newspaperhang 發表於 17-7-24 23:52
你爬下文,就會發現好多jm 都提過跟機食譜唔可信
我尋日下晝整左牛奶包,用軟包mode,落多左少 ...

咁我都明白用機真係好死板,份量、力度、時間等等都跟晒程式
我整練乳餐包只用機打麵團同一發,無一次失敗!係用佢焗到尾的麥包失敗,用5號做軟包就發得唔夠以前高,真係r晒頭

珍珠宮

Hikouki 發表於 17-7-24 23:56
咁我都明白用機真係好死板,份量、力度、時間等等都跟晒程式
我整練乳餐包只用機打麵團同一發,無一 ...

呢度有好多個面包達人,希望佢地幫到你啦因為我唔識
或者你試下search 果個post再留言俾果個樓主問下

大宅

newspaperhang 發表於 17-7-24 23:55
同埋豆蓉有水分都會影響,但點樣減水份我唔記得你係度搵下有個post 係專講p仔機,出左好多回,入 ...

我有試過search p仔專post但搵唔到,你有無個topic名可以俾我search
所以我先響麵包版開post問囉

珍珠宮

Hikouki 發表於 17-7-25 00:25
我有試過search p仔專post但搵唔到,你有無個topic名可以俾我search
所以我先響麵包版開post問囉: ...

希望幫到你

大宅

newspaperhang 發表於 17-7-25 08:02
希望幫到你

萬分感謝!

男爵府

Hikouki 發表於 17-7-11 02:08
pt1001 mode5跟機份量好多時都成功,係近排夏天就失敗次數就多o左好多!

已經將原份量190水減到165 ...

我通常用凍水同開住冷氣整

大宅

Lsiufan 發表於 17-7-27 01:30

開住冷氣!個包都好奄尖下

男爵府

Hikouki 發表於 17-7-27 14:47
開住冷氣!個包都好奄尖下

天氣熱部機唔聽話

大宅

Lsiufan 發表於 17-7-27 14:54
天氣熱部機唔聽話

絕對明白

另外pls chk pm,我有焗杯子蛋糕想請教一下

珍珠宮

Lsiufan 發表於 17-7-27 01:30

個包好識嘆喎

珍珠宮

milau 發表於 17-7-28 01:59
個包好識嘆喎

因為佢扭計,所以要對佢好d

我自己夏天會用雪水整,反而喜歡夏天整包多d,易d發起

首頁

尾頁

跳至