懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問早上空腹血糖4至6 正常嘛? 醫院好似話要5以下 如果超左5。會五會要入院打針呢? (emoji)(emoji)(emoji)

大宅

virjoyhaha 發表於 17-7-17 10:34
我想問早上空腹血糖4至6 正常嘛? 醫院好似話要5以下 如果超左5。會五會要入院打針呢? (emoji)(emoji)(emo ...

好似唔係要打針,系要見營養師注意飲食咋喎!

大宅

C9Ma 發表於 17-7-17 12:13
好似唔係要打針,系要見營養師注意飲食咋喎!

五該曬 。。擔心 唉 產檢時間話五合格會call我 依家介口成日好肚餓。。遲下應call我見營養師

別墅

virjoyhaha 發表於 17-7-17 10:34
我想問早上空腹血糖4至6 正常嘛? 醫院好似話要5以下 如果超左5。會五會要入院打針呢? (emoji)(emoji)(emo ...

空腹其實接近4最理想

大宅

doraying 發表於 17-7-17 12:43
空腹其實接近4最理想

但我每次都5.4 5.5 好驚要入院留醫

珍珠宮

回覆樓主

我記得我係4.9,唔使打針,都係調節一下飲食。

大宅

RubyYu07 發表於 17-7-17 17:09
我記得我係4.9,唔使打針,都係調節一下飲食。

請問食咩多啊? 我覺得自己空腹好高

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

你CHECK左未吖,唔好因為猜測搞到心情緊張。

子爵府

virjoyhaha 發表於 17-7-17 12:18
五該曬 。。擔心 唉 產檢時間話五合格會call我 依家介口成日好肚餓。。遲下應call我見營養師
...

我初初有同姑娘講戒口戒得好辛苦, 日日都好肚餓, 長期情緒好低落, 見左營養師, 之後一日有六餐食, 基本上全日都唔餓, 講少少俾你參考下:
早午晚三餐正常食: 要留意澱粉質份量, 一餐可食2/3-1碗白飯, 意粉通粉可以食1.5碗, 菜同肉(走皮走肥)可以任食。早午晚既茶點(同主餐相隔2小時)仲可以:飲奶(高鈣脫脂)1杯/水果一份(橙, 蘋果1個拳頭大;藍莓一杯etc), /面包一片...
佢地好緊張, 大肚婆要食得飽同埋要定時定量, 隱定血糖。
另外我都有問營養師奇亞籽同亞麻籽可唔可以食, 營養師話其實亞麻籽有毒性,唔可以食過量, 更加唔建議大肚食, 奇亞籽就可以。
我個人經驗就朝早食一碗無糖麥皮加一匙奇亞籽烚蛋同一片多士, 早餐已經好飽, 而嗰日既血糖數字都好似控制得好少少, 你不防問下營養師啦, 加油呀

首頁

尾頁

跳至