自由講場

跳至

首頁
23456...21

尾頁

別墅

狐朦 發表於 17-7-18 01:16
咁耐的事。仲記黎做乜?

我明樓主感受喎,都唔係特登記住既,呢D對樓主黎講應該叫童年陰影,連最親既父母都呃自己,當時仲可以信邊個喎

中一阿媽終於肯買部電腦俾我,我當日半夜瞓瞓下坐起身,望住部電腦係度笑,個心卜卜跳,因為太開心

複式洋房

回覆 ilovegozilia 的帖子

會唔會經濟問題?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我媽都成日呃我,之後仲要答你講下唔得呀

反而我爸唔會要求我做到d咩野先買。

大宅

回覆樓主:

每個人對每件事的感受和反應會跟個人的性格和對該件事的投入程度要有所不同。

樓主明顯是一個會為達到目標而不斷努力的人,而對爭取成績贏電腦的目標上投入了全部心力。這雀躍難免令樓主將事情和身邊的人分享,當事情不能兌現時,壓力加倍。一方面抱怨原來自己信任的父母為何不守信用,而據自己理解,他們是有能力辦到的。另一方面又要隱瞞自己的"不幸"怕被别人將自己這事當作笑柄。 當時的痛苦確令樓主對人失去信心,亦影響樓主做事的動力。從樓主字行間的表達知道你至令仍未釋懷。

想必事情已過去至少五年了,難道要因這陰影延續下去,影響人際關係、情緒,甚至對自己下一代的教育。因你會不知不覺間將自己的思想貫輸給小孩,又或相反過度給予(與父母相反)… 你想將别人的錯誤來懲罰你自己嗎? 要走出陰影,惟有原諒與溝通。

忘記别人的錯很難,只有原諒才是化解的方法。不要去找出當時父母為何爽約的原因,就當是順口開河也好,後悔肉痛也好,這已不再重要,只要你選擇原諒。修補關係令自己的家庭生活空間擴大,多點溝通,你與父母的關係都會看在小孩的眼,為自己為下一代,現在應該放下了。

你看上面有幾個jm都有類似經歷,你並不孤單啊!

del by bk

男爵府

ilovegozilia 發表於 17-7-17 23:22
阿爸阿媽你地應承咗我中四考試考到全班五名內就買部電腦俾我,但點解當我做到成績你地就無兌現承諾,係咪根 ...

咁多年前既事,嘗試放底啦,一路記住,你自己都辛苦,何況佢地係你既父母係一個永遠不能改變既事實,始終有日佢地會永永遠遠離開你,算啦,放底啦!或者當時佢地有某原因先唔買俾你,生得出你,養得你大,相信區區一個電腦唔算係咩啦!唔好做一d會令自己將來會後悔既事

大宅

ilovegozilia 發表於 17-7-17 23:22
阿爸阿媽你地應承咗我中四考試考到全班五名內就買部電腦俾我,但點解當我做到成績你地就無兌現承諾,係咪根 ...

我明白樓主,我都有類似經歷
不過當時屋企生活艱難無兌現,大個後同父母講返起父親都會覺得係小事,歪理一堆。
所以我現在最討厭人信口開河

珍珠宮

Tingchanchan 發表於 17-7-18 02:18
我明樓主感受喎,都唔係特登記住既,呢D對樓主黎講應該叫童年陰影,連最親既父母都呃自己,當時仲可以信邊 ...

子爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我係由6歲至14歲左右先同阿媽同住,印象中也沒什麼好回憶,莫說什麼承諾了!
比較深刻印象是有年我生日,就問問她有什麼生日禮物給我,結果給打了一頓,從此完全不敢再從她身上取什麼承諾、獎勵了!

在我三十多年人生之中,對阿媽最好的回憶大慨是有一年聖誕,她送給了我一塊神奇畫板做聖誕禮物,個記憶真係深得好緊要,由拆花紙一刻起就深深入了我記憶,可能因為甘......我現在送禮比人,會非常非常用心,包到好靚,甚至於早一、二星期已經買定包好,再想像人家收到時會不會很開心!

伯爵府

brindlewin 發表於 17-7-18 00:04
好可惜。
要教仔女讀書為自己而非取悅別人,知識才是最可靠的生活助手,有能力不必靠別人闊綽的奬品,自己 ...

本身打算咁教係無問題。但答應左,仲要件事對樓主黎講係頗高難度(本身第25,都係中下啦,升到第五要下唔少苦工),咁樣失信我覺得唔應該。咩叫估唔到咁貴,承諾之前唔係知道價錢先答應㗎咩?咁即係亂UP吹水。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

個結論即係點?唔買電腦就要生要死呀?
讀好書是學生的職份。。。做好自己職份是份內事。

你父母最錯是,把成績與禮物掛鉤,讓你誤會了以為這不是自己的責任,是他們的責任。。到你當父母時,千萬不要這樣做呀

男爵府

回覆 tester5 的帖子

你根本唔明樓主想講咩,個重點唔喺買唔買電腦啊,
係唔應該呃仔女 , 同佢地開空頭支票,
係唔係因為讀書係仔女本份所以父母可以對佢地任意講過唔算數啊?

複式洋房

回覆樓主:

咁又真係衰住黃埔年年去歐洲扮無錢真係接受唔倒跟本唔捨得洗錢係妳度

大宅

tester5 發表於 17-7-18 05:49
個結論即係點?唔買電腦就要生要死呀?
讀好書是學生的職份。。。做好自己職份是份內事。

勁! Missed the point totally!

公爵府

Jackie_yz 發表於 17-7-18 00:11
問題不可輕視,小朋友由25名考到第5名,最大原動力就係父母既承諾,樓主話唔存在經濟問題,甘樣對個小朋友 ...

永所以我咪話樓主幸福,只有食飽無憂米先有咁在意呢件事嘅空間,如果飯都冇得你食、書都叫你唔好讀,就唔會有呢種層次嘅困擾傷害。唔知你明唔明我講咩?唔明唔緊要,唔明代表你好幸福

hamasaki    發表於 17-7-18 09:18
蘋果mama    發表於 17-7-18 07:33

男爵府

回覆樓主

我覺得童年真係會影響人嘅一生,我同樣有一點經歷,令我至今雖有了家庭,但仍然影響我處事方式

公爵府

apgbs 發表於 17-7-18 06:20
回覆 tester5 的帖子

你根本唔明樓主想講咩,個重點唔喺買唔買電腦啊,

我都get到樓主講緊呢個point

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

當年咁既小事都會諗到去死,我唔覺得有乜咁堅強。以前唔與學童自殺。

男爵府

回覆樓主

其實係咪因為無買電腦,至後來無心機考會考,到上唔到中六,要出黎做野,引致前途無咁好?

男爵府

回覆樓主

你為部電腦付出咁多努力,但最終父母無對現成諾,無論點都係佢地唔啱!比我會講到而家,等佢地同身邊人知道咁對人好傷!
我亦會以此提醒自己。

子爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

20020116 發表於 17-7-18 06:42

永所以我咪話樓主幸福,只有食飽無憂米先有咁在意呢件事嘅 ...

你唔攞第三世界的小朋友來比!?事實唔係果個世界就唔係果個世界,唔可以拿來比!
父母的一言一行同小朋友係非常非常大影響,承諾了給不到,會是很大的傷害!

goat    發表於 17-7-18 10:04

首頁
23456...21

尾頁

跳至