嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

本身係濕疹底,好多嘢唔敢比佢試比佢試過橙,西瓜、香蕉、同埋米糊,但係唔係好掌握到個稀杰度應該係點

同埋因為怕香蕉太杰,所以加咗奶去開,唔知係咪樣樣食物太杰都可以搵奶開稀少少呢?

請指敎

回覆 lokpy 的帖子

Hello lokpy ,米糊而家一餐食到幾多呢? 剛開始食固體質地會比較稀和幼滑,份量可因為BB 吞嚥同消化能力慢慢增加,果蓉可以就咁俾BB食,或者加落米糊都可以,有些水果加入奶可能味道未必好夾,您可以自行配搭呀~

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

回覆 Yvonne註冊護士@牛欄牌 的帖子

而家如果淨係米糊用奶開就食得好少30ML 左右但果蓉就食到50ML
lokpy 發表於 17-7-21 16:58
回覆 Yvonne註冊護士@牛欄牌 的帖子

而家如果淨係米糊用奶開就食得好少30ML 左右但果蓉就食到50ML

果蓉有天然甜味,加入米糊可以更吸引BB食慾,當BB有一定吞嚥能力媽媽可以嘗試食粥仔,食材和味道會更多變化,試過食粥?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

未吖,因為睇健康院本書見到要好幼滑咁,唔知係咪等於要落好多水煲先會有呢個效果呢?

首頁

尾頁

跳至