跳至

首頁

尾頁

大宅

媽媽無身份,爸爸citizen。在澳洲生BB會否很貴?如果返香港生,要買產科保險。但BB出世後是否可即刻變澳洲citizen?另外如果買左香港產科保險,生完BB之後就沒必要供香港的保險了。可以點做呢?

大宅

回覆樓主

我同你case一樣,老公係citizen,我未申請partners visa,最後我地決定都係返香港生,因為屋企人係香港方便照顧,同埋想幫bb拎埋香港身分證,bb個citizenship 就等出左世去領士館申請passport 先。依家我17weeks返左黎養胎先。。要暫時同老公分開下

大宅

Sbbxoxo 發表於 17-7-19 21:54
我同你case一樣,老公係citizen,我未申請partners visa,最後我地決定都係返香港生,因為屋企人係香港方便 ...

但在香港你有買產科保險嗎?因為如果返香港生,我唔想去公立醫院。

複式洋房

qc1220 發表於 17-7-19 20:02
媽媽無身份,爸爸citizen。在澳洲生BB會否很貴?如果返香港生,要買產科保險。但BB出世後是否可即刻變澳洲c ...

我岩岩幫我個女申請左特區護照,佢係澳洲出身,入境事務處要求我寫份聲明話我同老公都冇持有澳洲永久居民權及外國國籍,個女先可以拎到身分證同護照。佢話下一個就拎唔到架啦。
不過唔知您呢個case會不會有相同影響呢。

別墅

回覆 qc1220 的帖子

香港唔同澳洲,0係香港買產科保險好貴,同埋唔係間間保險公司有

大宅

aumomabl 發表於 17-7-21 22:03
我岩岩幫我個女申請左特區護照,佢係澳洲出身,入境事務處要求我寫份聲明話我同老公都冇持有澳洲永久居民 ...

你意思是小朋友拿到澳洲身份嗎?

男爵府

aumomabl 發表於 17-7-21 22:03
我岩岩幫我個女申請左特區護照,佢係澳洲出身,入境事務處要求我寫份聲明話我同老公都冇持有澳洲永久居民 ...

我老公係澳洲鬼,係hk住,有hkid,但無3粒星,我係hk人,阿女係hk出世,唔記得有問呢個問題wor,出世紙填國藉寫中國,就有hk passport la,之後再去領事館apply citizen by descent再apply passport, hk同澳洲2套證件齊晒。

複式洋房

kooliestgirl 發表於 17-7-25 17:41
我老公係澳洲鬼,係hk住,有hkid,但無3粒星,我係hk人,阿女係hk出世,唔記得有問呢個問題wor,出世紙填國 ...

因為我個女係澳洲出世,所以要好多手續。

複式洋房

qc1220 發表於 17-7-23 14:18
你意思是小朋友拿到澳洲身份嗎?

我個女係澳洲出世,個時我地仲未有pr,所以佢冇澳洲身分。但係攪香港passport 就煩啦,要成兩三個月。

澳洲Immi 話如果呀女出世前我地有pr,佢出世就有機會直接拎citizen

大宅

回覆樓主:

我係香港公立醫院生, 無買過任何保險呀。
另外只要父母任何一方係citizenship (唔sure pr得唔得), 就可以替海外出生小孩申請 citizenship by descent.

我都有聽過反而係澳洲出世但回港拎戶照比較麻煩
我係2016年9月準媽媽~ 多多指教!

別墅

回覆樓主

其實最理想係父母只係其中一方係澳洲PR/citizen, 咁BB就又可以澳洲籍又可以香港籍喇!(emoji)(emoji)

複式洋房

回覆樓主

我現在十七週,打算在澳洲生,男友是本地人,所以孩子出世後會直接成為citizen.
但我還在考慮要不要帶孩子回香港辦理香港特區護照和身份証......因為我在想擁有兩邊證件除了方便出入境外其實也沒有什麼特別作用!還是仲有其他優點我未有想通呢?

大宅

VivianBrodzy 發表於 17-7-29 13:56
我現在十七週,打算在澳洲生,男友是本地人,所以孩子出世後會直接成為citizen.
但我還在考慮要不要帶孩子 ...

如果想成日返大陸, 有香港身份證就拎到回鄉證
我係2016年9月準媽媽~ 多多指教!

複式洋房

sillywing 發表於 17-7-31 21:10
如果想成日返大陸, 有香港身份證就拎到回鄉證

又係喎!即係一申請就有三張証~嗯!有回鄉証可以免簽證入境少啲麻煩都好

別墅

認識瑞士牛牛第一回

qc1220 發表於 17-7-19 20:02
媽媽無身份,爸爸citizen。在澳洲生BB會否很貴?如果返香港生,要買產科保險。但BB出世後是否可即刻變澳洲c ...

如果現在人在香港,企香港生,羅埋香港身份證同特區護照,回鄉證。先再羅澳洲公民啦。只要父母雙方一方係澳洲公民,一出生就自動有澳洲身份。去灣仔大使館申請,人唔使返澳洲,但係企澳洲生,bb就冇左香港永久,要申請都麻煩,回鄉證又未必羅到

首頁

尾頁

跳至