自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

一直以來,對於需要經常往返中國內地工作的 wire 民,都知道如果要在國內上 Facebook 的話,就必需要翻牆或使用香港的漫遊卡服務,對於只是知期出 Trip 的 wire 民或者影響不大,因為各種通訊工具如 WhatsApp 都可如常使用。今日,就發現中國內地突然全面封鎖 WhatsApp,大家若果使用國內網絡的話,將會完全不能透過 WhatsApp 接收相片、錄音或影片!

中國用 WhatsApp = 斷六親?!其實一直以來,中國都經常提出要更有效控制上網的措施,例如禁止個人用戶使用 VPN 等翻牆軟件,但對於 WhatsApp 等「外國」通訊軟件都保持「隻眼開隻眼閉」的政策,對於經常要往來香港和中國的 wire 民就比較方便,因為仍可繼續使用 WhatsApp 與家人、同事或客戶聯絡。今日,中國突然在全無消息的前提下封鎖 WhatsApp 這個舉動,則令不少用家感到相當不便,若果大家仍身處中國而又沒有使用翻牆或漫遊服務的話,則會只能接收或傳送文字的訊息!各位 wire 民日後就算只是 One Day Trip 回中國,買中港數據卡或開啟漫遊服務才是最安全的辦法!

http://www.msn.com/zh-hk/news/world/%e7%aa%81%e7%99%bc%ef%bc%81%e4%b8%ad%e5%9c%8b%e5%85%a8%e9%9d%a2%e5%b0%81%e9%8e%96-whatsapp%ef%bc%81%e7%bf%bb%e7%89%86%e6%88%96%e6%bc%ab%e9%81%8a%e6%88%90%e5%94%af%e4%b8%80%e8%a7%a3%e6%95%91%e6%96%b9%e6%b3%95/ar-BBEFNsW?li=BBqiXNi&ocid=ACERDHP15

補充:因為早兩日有JM話返國內突然用不到WHATAPP, 又咁啱看到這消息才放上來SHARE, 如果是"偽文"請見諒!

大宅

1314625 發表於 17-7-19 22:07
一直以來,對於需要經常往返中國內地工作的 wire 民,都知道如果要在國內上 Facebook 的話,就必需要翻牆 ...

禁止埋蟈人出入境啦

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

咩叫wire民?

珍珠宮

原來呢個世上除咗whatsapp, facebook, 無其他社交平台

珍珠宮

豌豆花 發表於 17-7-19 22:12
我用開中x動,基本用量(頭5gb)係可以係包埋係中國國內用,成日返大陸工幹勁爽
唔只深圳,上海,北京 ...
係4g網絡嗎?

水晶宮

回覆 chemlo0920 的帖子

因為消息來源來自UNWIRE.HK, 我估所以叫WIRE 民掛

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

琥珀宮

回覆樓主:

應該影響不大吧,佢哋主要用wechat

珍珠宮

回覆樓主

係大陸暫時無事

大宅

一直以來,對於需要經常往返中國內地工作的 wire 民,都知道如果要在國內上 Facebook 的話,就必需要翻牆 ...

我呀媽返咗大陸旅行成個星期我哋WhatsApp冇問題喎。佢仲係大陸啱啱test下得唔得,又得喎! 佢用緊張卡係朋友幫佢係大陸買的。我呀媽70幾歲唔識翻牆或用VPN的!

wcpcelia    發表於 17-7-20 15:48

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

yucl_hk 發表於 17-7-19 22:27
用微訊

x 2

我手機一直有用微信同國內供應商聯絡,叫公司員工以後找我用微信~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大陸唔係主要用wechat咩?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

MsBusy 發表於 17-7-19 22:40
大陸唔係主要用wechat咩?

係~

以前全用QQ,近年9成用微信~

明天一早去深圳,就立刻知道真定假~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

佢哋多數用 wechat, 駛乜封 whatsapp, 跟本就冇乜人用

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大力大力 發表於 17-7-19 22:43
係~

以前全用QQ,近年9成用微信~
今日有睇過,出文字無問題,不過出圖,影像唔得

珍珠宮

vitatio 發表於 17-7-19 22:31
我呀媽返咗大陸旅行成個星期我哋WhatsApp冇問題喎。佢仲係大陸啱啱test下得唔得,又得喎! 佢用緊張卡係朋 ...

係咪只send msg ok...但圖片 vedio就唔得?

大宅

回覆樓主:

尋日上大陸, wechat 無問題, what app 就用唔到。
雖然國內同事全部都用wechat, 但外國客有時都要用what app 溝通, 所以用唔到都有d 麻煩。
但聽講今日都已經解返la ~

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

18日晚巳經恢復正常了.

http://hk.on.cc/cn/bkn/cnt/news/20170718/bkncn-20170718145438171-0718_05011_001.html

但我覺得未必關大陸政府事,可能係whatsApp或電訊出問題.

這段講的問題,17日18日用whatsapp時都有出現,直至18日下午先正常返,唔通香港由受到封鎖咩.但係屋企用Wifi用whatsapp由無問題,一轉用數據又出事.用數據唔好話whatsapp連上BK都睇唔到圖.但用Wifi睇BK又睇到圖.

「發訊息一直無回覆。」讀者黃先生向東網記者表示,連WhatsApp的文字訊息可能也限制。他表示,其子近日到上海公幹,但由早上開始,家人多次透過WhatsApp以短訊聯繫兒子,但所有訊息都只有一個「剔」,顯示兒子一直未有讀取,令家人十分擔心。他得悉WhatsApp功能疑在內地受到限制後,表示會改以長途電話與兒子聯絡。

首頁

尾頁

跳至