婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

99成日小小事就罵(渴果種罵,我聽過佢點罵,好似癲左甘)我個仔,又叫我個仔拎隻手出黎俾佢,我個仔又真係俾隻手佢打,

細細力既,但我真係好唔鍾意~我睇CAM見到,工人(二五仔,哈哈)都有話我知~

我覺得就算打都係父母打,99可以打番自己仔女,我無意見

同埋我打會打鍋金既,唔係小小事就打下手仔,有意義咩!?

早兩日我個仔扔壞左一個房鍾,係99房扔壞,我估計99掛住玩電話,我個仔又唔生性,平時都有教佢唔好扔野,

但佢一時時記得(小朋友剛2歲)

99又想打我個仔隻手,甘岩C6係度見到,99無打到,只係口講話打

C6呻過,C6唔想同99嘈(我明既,之前已經因好多小事嘈過,依家我同99相敬如賓(同住,但一日講唔到10句野),我好滿足架喇~)

叫我忍下,過多1個半月小朋友都番全日N,會減少見面架喇~

我地都過多3年左右就搬~我同C6反應過接受唔到99小小事就罵同打小朋友,小朋友可以慢慢教,我覺得小朋友

只係得兩歲,好多事都仲係學習緊(唔同我地生活左3X年同6X年)

我比較擔心係小朋友經常俾人打罵,心理發展會唔好,我C6話唔會~雖然同住,但99同我個仔玩大概一星期兩日左右~

99成日煮既野都唔新鮮,可能放左兩星期既肉同菜都話拎去煲湯,99自己飲我無意見,

一般黎講我唔會俾我個仔飲,仔既飲食我分開買,姐姐分開煮俾小朋友,

99早幾日話煲左湯,叫我俾小朋友飲,我問佢咩湯同有無落鹽,佢話無落鹽,跟住話湯料有蘋果,意米,蘿蔔

就甘聽都無咩問題,我話都飲得(雖然我唔想俾小朋友飲,因為佢0的蘋果唔知放左幾耐先拎黎煲,但老人家一番心意,唔想拒絕)

但後尾佢話有落瑤柱,我話瑤柱太鹹,唔想俾小朋友飲住~

但後後尾,我發現99係問我之前已經俾左小朋友飲~係湯呢件事上,我唔係好嬲,只係覺得攪笑,你都俾左佢飲,做咩仲要問我呢!?

99甘有戒心,係因為仲有好多小事我接受唔到,有機會先再呻下~

男爵府

回覆樓主

2歲小朋友仲扔野,打手仔好正常喎。要俾小朋友知道做錯野會被罰。只用口叫「唔好扔唔好扔」係無用的。

煲湯咁大煲,如果只落少量瑤柱都唔會太咸嘅,唔駛咁著緊

子爵府

回覆樓主

兩歲小朋友好難教得聽,你都識講係細細力,唔通明知小朋友唔岩都唔可以鬧要等你,如果只可以父母鬧,小朋友就越來越放肆架啦,因為佢知自己如果比人鬧父母會代出頭

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 bubu7123 的帖子

佢話落左十幾粒瑤柱~

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 金三珣 的帖子

唔係父母代出頭,我唔想令小朋友覺得暴力係可以解決問題
罵可以,但打係我心目中只可以父母做
公公婆婆,6299都唔得,難道小朋友係學校扔野,老師可以打佢?
甘係學校,小朋友覺得另外一個小朋友做錯,都可以用打呢個方式解決?

子爵府

回覆樓主

就咁睇,其實你99都唔算過分,
在我心中,如果小朋友真的做錯事,小懲大戒我覺得無所謂!
小朋友做錯事果刻你唔教,事後佢就無嘢啦⋯⋯邊記得咁多
而且打手板果些,其實(emoji)️咩嘢,又唔係甚麼傷害
我小朋友唔聽話,我都叫我家人打手板仔!

Miulo    發表於 17-7-20 13:52

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 nanananana 的帖子

甘可能係我接受唔到,用打呢個方式~因為我唔想令佢覺得,打就可以解決問題~
打我只會用係大事上,如,偷錢
同埋佢只有兩歲,我覺得係慢慢教既年紀~

侯爵府

2024年龍年勳章

同埋我個仔只係99面前扔野,已經好耐無係我面前甘做
同埋我個仔只會係99面前頑皮,我陪佢時係好正常,我覺得叫乖,唔會扔野,唔會9計

侯爵府

2024年龍年勳章

我成日都甘諗,如果我打小朋友,
甘我又點同小朋友講打人係唔岩!?
真心請教~

子爵府

hkgra 發表於 17-7-20 11:30

同埋我個仔只係99面前扔野,已經好耐無係我面前甘做

小朋友會睇人嚟「蝦」!平時佢在我面前都好乖,係婆婆面前就特別頑皮!
我唔係覺得「打」可以解決所有問題,但對一個2歲的小朋友,「打手板仔」之類可以視作一種懲戒,做錯事就會有懲罰!

侯爵府

2024年龍年勳章

多謝分享~

公爵府

hkgra 發表於 17-7-20 11:20
回覆 金三珣 的帖子

唔係父母代出頭,我唔想令小朋友覺得暴力係可以解決問題
我認為適當體罰,真係無問題,如果你呢種諗法,外人唔掂得你小孩,咁你自己湊返比較好。以前個代有體罰小孩,我反而覺得小孩比較乖,知道做錯了,就會得到應得懲罰,令佢下次不敢再犯,反之e家小孩太保護了,呵護備至,簡直寵壞了,做錯就跟他講道理,試問一個2歲小孩聽得懂你講道理嗎。佢哋根本唔怕,唔聽,下次一樣再犯。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 Miulo 的帖子

我無叫99湊,我個仔係工人湊,就算湊都唔代表可以打小朋友~
唔通老師又可以打頑皮既小朋友咩~?
不過,多謝你既分享,始終人人湊小朋友方法唔一樣

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 Miulo 的帖子

同埋我都無反對體罰小朋友,但我覺得只有父母可以體罰小朋友(只限嚴重事情)~
始終打人都係唔岩既

男爵府

nanananana 發表於 17-7-20 11:24
就咁睇,其實你99都唔算過分,
在我心中,如果小朋友真的做錯事,小懲大戒我覺得無所謂!:thinki ...

認同,指出小朋友錯處係要即時,過左氣佢唔知你為咩罰佢。
打手板真係好小寧,唔算係d咩暴力,唔構成有咩就可臉用暴力解決呢個point
第日返學老師唔可以體罰學生,因為有rules要守

水晶宮

打手仔都話吾得,乜都要父母才可打,第日小朋友變成王子了,要大件事先打,二嵗會有乜大件事,殺人放火咩。又話大件事自己會打鑊金既,甘你個仔俾你打幾多次金呢?又係乜野大件事呢?
二歲扔野打手仔警介有乜吾啱,仲要係嫲嫲,你話有用咩,我覺得有用,俾小朋友知做錯事就要受罰。吾通mark 低哂晚上才向你報告,等你集合哂所有錯才朗謮罪証再由你處罰嗎?
而加係小朋友做錯事,嫲嫲處罰打手板,吾係打人或打架喎。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 HLDMaMa 的帖子

謝謝分享,但我認為只有父母先可以打小朋友,每人角度唔同~
麻麻唔係大晒,佢打自己仔女我無意見,但打我既小朋友麻煩先同我講
你可以話我霸道,我認我係,因為教導仔女係父母責任
而佢唔係負責湊小朋友,只係得閒唔煲劇先同小朋友玩下,
而佢亦從來無係我面前打過小朋友 (我睇CAM睇到佢打小朋友),就算小朋友係我地面前做錯事,佢都無打
甘平時佢點解要背住我地打?

珍珠宮

回覆樓主:

無野呀
到佢縱既時候
你呻得仲勁

我99係
我仔做錯事
仲讚佢叻
開心卡卡笑咁

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

hkgra 發表於 17-7-20 16:35
回覆 HLDMaMa 的帖子

謝謝分享,但我認為只有父母先可以打小朋友,每人角度唔同~

可能係你哋向度, 你哋會教, 咪唔打佢手仔囉
又或者知道你介意, 咪唔打lor...

同意某mj 講, 唔教仲大穫,,,縱到第二時俾學校complain, 又麻煩....唔好咁睇唔開啦, 你咁樣盞自己唔開心

男爵府

回覆樓主

既然樓主個個回應都講「只有父母先可以打」
仲開post黎做咩?
點解只有父母先打得?呢個前設,你c6知唔知?認唔認同先?
如果佢唔知/唔認同,咁你同你c6呻幾多次都係無用。
同埋如果係咁,你應該24小時湊住你個仔,睇下佢有無做錯罰,有就打佢手仔小小懲罰佢囉

首頁

尾頁

跳至