懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

生完一個後, 先知道做人阿媽真係非常唔容易, 固中辛苦真係只有做過媽媽先知道,
但有個女都帶俾我好多歡笑和幸福。

80後, 已屆高齡了, 已有點放棄再生多個, 經濟也是考慮因素(要開始供樓了), 但又怕過左時間會後悔。

生多個好似又有點怕怕,

祝福各位懷孕媽媽平安生個健康寶寶~

大宅

回覆樓主:

我都仲諗緊,仔仔3歲啦
係時候追多個,不過老公又唔係咁想要

男爵府

VV8166 發表於 17-7-20 17:30
生完一個後, 先知道做人阿媽真係非常唔容易, 固中辛苦真係只有做過媽媽先知道,
但有個女都帶俾我好多歡笑 ...

係啊,同感!我都考慮緊要唔要二胎好

伯爵府

回覆樓主

我都係80後,大仔差不多4歲了,一路想要第二個小朋友,但無勇氣,第一胎順產太痛好驚,睇住身邊朋友細過我的都生了2個收爐了。其實都暗自心緊。前個月bingo了,今次好攰,年紀大佐真係體力大不如前。

大宅

回覆樓主:

努力呀!小朋友最好嘅禮物莫過於有個伴呢!我也是80後,到我陀第二個時,有得再揀我25,26生仲好。所以把握時間啦!

別墅

回覆樓主

我都係80後。大囡3歲半。其實一開始就計劃生2個。見到大囡自己一個玩,諗到第時我地兩公婆老左,希望個囡有個伴,有手足。就會想生多個。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實,最主要兩公婆考慮好

珍珠宮

回覆樓主

我都係考慮到經濟條件。而且湊過一個覺得真係好辛苦,慢慢湊大唔容易。唔知仲有無勇氣經歷多次。

大宅

原本都諗住只生一個,但慢慢諗到將來我地老左又或者有咩事時得佢一個人去處理冇人同佢商量,就決定生多個。
不過,生一個就可以全部資源放係佢一個身上。
自己要好好考慮清楚同老公意願!

珍珠宮

Debbie0331 發表於 17-7-20 21:51
我都係80後,大仔差不多4歲了,一路想要第二個小朋友,但無勇氣,第一胎順產太痛好驚,睇住身邊朋友細過我 ...

恭喜你

珍珠宮

回覆樓主:

我都係80後,慶幸既係我算早生,生第一胎時23歲,而家第四胎啦,小朋友有伴對佢地成長都好重要,除左父母,兄弟姐妹都係親人

大宅

回覆 VV8166 的帖子

我都係80後, 大女2歲, 而家 W15

自己有兄弟同家姐, 所以唔抗拒屋企有多過一個小朋友. 原本都有諗住生多過一個, 同大女一齊成長個感覺實在太好, 佢又2歲喇, 所以決定今年開工 :)

幾多個小朋友都好, 最緊要健康快樂咁成長~

洋房

大仔10月就6YRS , 考慮咗好耐五年先有勇氣生二胎,
始終 都係想有個小朋友有個伴唔會太悶..

加油呀

水晶宮

回覆樓主

80 後,囡一歲,剛開始試下生第二個,諗住試到 40 都無就算。
一樣要供樓,而且諗住小朋友大個去外國讀書,辛苦d 應該供到兩個,三個就唔得喇。
身邊d 同事好多都生 3 個,4個既都有。

最近工作上有阻滯,低潮期好擔心。放工同個囡玩,佢好似知甘突然變得好嗲,um 緊訓 um 到一半都會抬高頭對住我笑,即刻甜晒。希望生多個係 double happiness 啦。

大宅

回覆樓主

我都80後 大寶5歲 依家20w
其實初時都有考慮過生唔生第二胎 明白生活中太多負擔 不過 順其自然 哈哈

其實有個伴都唔錯呀 人多熱鬧D 兩小口又可以一齊玩 有商有量 共同成長

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我之前都系咁諗,今年先生細B,兩個囝囝相差11歲。兩公婆最好商量好。

大宅

一早共識左只生一個

大宅

Debbie0331 發表於 17-7-20 21:51
我都係80後,大仔差不多4歲了,一路想要第二個小朋友,但無勇氣,第一胎順產太痛好驚,睇住身邊朋友細過我 ...
係呀, 我生完個女係咁瘦,身體都覺得無以前咁好, 呢兩日回想起懷孕和生的過程都心有餘悸。祝你順順利利, 平平安安生個健康BB.

大宅

Sfive 發表於 17-7-20 21:55
努力呀!小朋友最好嘅禮物莫過於有個伴呢!我也是80後,到我陀第二個時,有得再揀我25,26生仲好。所以把握 ...
我都好鍾意小朋友, 好猶豫.

大宅

RubyYu07 發表於 17-7-20 22:10
我都係考慮到經濟條件。而且湊過一個覺得真係好辛苦,慢慢湊大唔容易。唔知仲有無勇氣經歷多次。
...
我覺得最辛苦係頭一年, 真係無覺好瞓, 我女勁喊果種。唔知生多個會否因有經驗易湊D呢.

首頁

尾頁

跳至