嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我囝囝皮膚好乾, 佢成日都"R"到損晒一粒粒, 有咩牌子會滋潤D呢? 已經用緊Mustela Stelatopia bath oil & Emolliebt Cream, 再加凡士林, 但都仲係好乾.

子爵府

我個小朋友都係R都起紅色粒粒

不過, 可能無你個小朋友咁嚴重.
1/. 我同佢沖涼後, 未抺身前用baby oil 搽起粒粒部位, 抺乾身後再搽全身lotion
2/. 臨瞓覺前又搽粒粒部位
3/. 佢一話想R, 就用手咭咭咭(好細力,好似用手掃/high) 佢要R既部份. 等佢舒服d後, 又攞lotion同佢搽過

keep 住咁做, 一個星期左右, 無乜事(起碼唔係紅色一撻)

大宅

我同事教我落兩滴bb 油入沖涼水度, bb沖完涼真係冇咁乾

我bb沖完涼patpat 搽阿b哥cream, 全身+面搽阿b哥lotion

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

醫生教我.... 同仔仔用 d "soap free wash" 既沖涼液後, 就用少量 qv bath oil 同仔仔搽全身, 等幾分鐘用花灑沖身

再用毛巾輕力印乾, 之後, 搽 qv kids balm (油膏) 就 ok, 之後就成日都要 keep 住搽 qv cream (即係一天搽3次左右啦)

面面就亞仔一直用 cetaphil cream, 因為 qv cream 太過笠, 仔仔會出油脂粒

子爵府

我個囝都係搽mustela, ok無問題, 不過個囡搽mustela就唔夠潤, 而家轉用aqueous cream, 好掂, 又平又好用.

大宅

可否搽臉?

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我b之前用開mustela bath oil, 夏天就ok, 冬天就 , 後來轉左 qv bath oil , 好好多, 最dry果時用左 adams 隻豬油膏, 面就用physiojel or 愛麗他, very good

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

QV cream, bath oil 有無分比大人用小朋友用呢?

首頁

尾頁

跳至