在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

啱啱收到個offer, 不過唔係太吸引,同而家份工各有各好,如果你係我,會點選擇?

俾少少背景:我以前有事業心啲,近年因為高齡,其實都唔需要事業再衝刺,最想係快啲有BB。

而家份工:做咗兩年,one man band,睇哂亞洲七個國家,外資公司,我老細喺外國(所以一個星期至少有兩次night call),公司好flexible,所以有時會無皇管(lunch time一個鐘拉到兩個鐘,做gym,做facial,做gel甲),有事要留守屋企可以work from home,喺同一office都有其他老細睇住,不過我唔係直接report俾佢哋。

點解想走:我老細(唔係請我嗰個)係一個大奸人,成日同我講大話,叫佢請個人幫我就話無budget,佢只為省靚佢張CV而活,但係做到樓下嗰啲死咁滯。我最近幾個月都晩晚12點,仲有一星期幾晚night call。同埋我之前啲工做head office,而家做regional接觸少咗好多人,做大茶飯機會好少。

Potential新工:半政府,人工加得5%(聽人講半政府係咁,不過我人工都算高,所以都可以接受),少咗三日年假,老細都應該有啲難搞,暫時都係one man band,不過,因為只負責香港,night call一定無,workload都應該輕好多。會負責嘅嘢都比而家做regional office exciting 啲。

我好鍾意而家份工夠自由,我啲同事可以出席啲interviews呀,parents day呀,都唔特別請假,不過我workload太重,就快頂唔順⋯⋯如果你係我,你會選擇轉工嗎?

男爵府

Rilakcc 發表於 17-7-24 20:46
啱啱收到個offer, 不過唔係太吸引,同而家份工各有各好,如果你係我,會點選擇?

俾少少背景:我以前有事 ...

你而家份工咁自由,但自由得嚟你做 d 咩? ... 你講過gel 甲 facial 嗰d 其實都可以喺 weekend 做

大宅

我的背景同樓主有d 似, 都係自由,早排又係唔知轉唔轉, 但我最後留低, 我利用matrix 去了解自己轉唔轉好, 個結果發現原來我好需要自由。新工冇左自由, 做的都未必一定比而家的工作刺激。我建議樓主同上司反映下加唔加人好過, 加油

首頁

尾頁

跳至