自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我自己認為,如果人生分開上下半場 ,50就係下半場嘅開始~ 咁自問上半場都過得幸福、平凡、 舒服! 而家開始思考下下半場嘅人生意義,有咩追求, 誠意邀請 各位jm 畀啲意見 一齊討論下!

男爵府

回覆樓主:

樓主,你的上半場樂觀滿足的心態好令人羨慕呢

雖然我還差幾年才到50+ , 但其實係我心中, 下半場開始左好耐囉, 現在我追求係平淡, 健康, 孩子開心也是我最大的滿足, 所以每天我都感恩日子過得好好, 心說多謝。

男爵府

mikema820 發表於 17-7-25 11:16
樓主,你的上半場樂觀滿足的心態好令人羨慕呢

雖然我還差幾年才到50+ , 但其實係我心中, 下半場開 ...

下半場, 應該唔會追求事業, 事關我都好多好多年冇做嘢,本身又唔係乜嘢專業!
M@ggie :-D

已刪除用户

回覆樓主:

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

下半場就梗係追求健康啦……上半場健康換財富,下半場就財富換健康,唉……睇醫生多過食飯
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

男爵府

金瑪姬 發表於 17-7-25 11:26
下半場, 應該唔會追求事業, 事關我都好多好多年冇做嘢,本身又唔係乜嘢專業!
...

甚麼是事業? 好睇自己的心態, 好似我, 35 歲前我每天都追求進步,朝9晚10 地工作, 要事業去到頂端。
但慢慢係過程中, 發覺自己捲入辦公室常見嘅政治漩渦,人人爾虞我詐, 心寒。
番屋企反而我找到安樂平靜, 家人嘅笑容話比我知, 我要再選擇我嘅事業喇, 做左10 年嘅 FTM 事業, 雖然頭幾年會覺得有d 迷失, 覺得自己無所事事甘, 但慢慢諗通左, 家人嘅健康快樂就係我事業囉,等仔仔 dse 完, 我又可以諗其他 ...我覺得偉大嘅事業喇 ..
平淡就是福 ...現在係我的格言來

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

叮妹 發表於 17-7-25 12:11
我近年追求健康、以前零運動而家日日拉筋一個中,每餐飯後行十層樓梯,晚上公園散步,維持左3年,望落去系 ...

行十層樓梯, 好利害

我食左飯會去急步行 ...但d 人話我行到似老人家散步甘, 吾係急步行喎

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

mikema820 發表於 17-7-25 12:40
甚麼是事業? 好睇自己的心態, 好似我, 35 歲前我每天都追求進步,朝9晚10 地工作, 要事業去到頂端。 ...

已刪除用户

珍珠宮

回覆 awah112 的帖子

咁你個下巴梗系生得好靚喇

伯爵府

40前為他人而活, 40後我行我素為自己而活以前不論工作或社交, 總希望事事得到他人認同, 從內至外都以他人或公司或朋友圈預先設定規範內去裝備自己, 自己製造壓力去為他人目光而活, 依家唔會喇, 唔得罪人地情況下...我理得佢點睇, 最緊要自己舒服開心

翡翠宮

BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mameme 發表於 17-7-25 13:27
40前為他人而活, 40後我行我素為自己而活以前不論工作或社交, 總希望事事得到他人認同, 從內至外 ...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至