時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實,這次“一地兩檢”方案,都要立法會通過。
如果下次真係要提出“佔中租地中央執法“的方案,立法會又真系能通過,那麼,真是大家都覺得有需要用這方法來處理。那麼即系大家討論過後,都覺得呢個辦法系一個辦法,或者系唯一的辦法,小數服從多數,都要執行架!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

vta137 同 Vta1379800 有乜關係?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

時政版規

每位國民只可以用一個戶口在本版發表。如國民擁有兩個以上的戶口,請選定一個作為本版發表的專用戶口,不得交替性使用。如版主發現國民使用兩個或以上的戶口在本版發表,版主與管理團隊有絕對決定權去決定封鎖該國民所擁有的戶口。

如國民擁有兩個或以上的戶口,版主在發警告牌時會將所有戶口一併計算,三張警告牌會禁言或封戶。如違規情況嚴重,版主或管理員會立時封戶並不作出任何事先通知。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

【一地兩檢】李柱銘憂若再佔中可隨時租予內地 譚惠珠:不會發生

發佈日期:2017-07-27

高鐵一地兩檢方案提出三日,社會爭議不絕。方案其中一大法律爭議,是中央引用基本法20條授權一地兩檢,令人憂慮香港失土地利益。前基本法起草委員李柱銘今早(27日)出席電台節目時狠批租地令人反感,擔心將來若再發生佔中,港府將租地予中央。
出席同一節目的前基本法起草委員兼港區人大代表譚惠珠,就反駁港府不會隨便租地,上述情況不會發生。
因高鐵而帶來的一地兩檢政策,引來不少爭議。(資料圖片)

李柱銘批評,一地兩檢方案對港法治損害大,香港將來可隨時租地予內地。(資料圖片/盧銘翊攝)
李柱銘批香港土地利益不被保障

前基本法起草委員李柱銘狠批,中央引用基本法20條授權一地兩檢「租回頭」,等同違背《中英聯合聲明》確立《基本法》要保障香港土地利益。李柱銘擔心,若香港發生第二次佔中時,港府可主動透過《基本法》20條,將被佔據的地方「短租」予內地,屆時就不再實行香港法律,「隨時某一區都可以租,令人強烈反感!」

另一前基本法起草委員譚惠珠就反駁指,李柱銘所說的事情不會發生,因為一地兩檢法是經過社會多年考慮、撥款,再由香港政府提出;「不會無端白事,就租畀內地。」譚惠珠又指,在一地兩檢下,一國兩制及高度自治方針不變。她解釋,在一地兩檢下,香港所有屬於自己的地域,及將來香港的口岸都是實行香港法律及資本主義。至於「內地口岸區」,亦有六項民事相關事項受香港法律管制。她又指,一地兩檢從頭到尾都是香港主動提出,非中央要求,體現高度自治。

譚惠珠強調,一地兩檢是香港需要,非中央要求。(資料圖片)
譚惠珠又首次提及一地兩檢有法律基礎。她引用《基本法》第118條:「香港特別行政區政府提供經濟和法律環境,鼓勵各項投資、技術進步並開發新興產業。」及119條:「香港特別行政區政府制定適當政策,促進和協調製造業、商業、旅遊業、房地產業、運輸業、公用事業、服務性行業、漁農業等各行業的發展,並注意環境保護。」指高鐵一地兩檢附合上述條文,而《基本法》第20條非關鍵條文。不過,律政司司長袁國強卻從未提及《基本法》第118及119條。

男爵府

係咪真架? 係就好啊。都唔使出解放軍, 城管都夠扑到班廢青一仆一碌

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Vta1379800 發表於 17-7-27 15:19
其實,這次“一地兩檢”方案,都要立法會通過。
如果下次真係要提出“佔中租地中央執法“的方案,立法會又 ...
大前提係符合 基本法 吧!

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章

多餘!

香港根本就有解放軍,如果再有佔中,香港政府真係認為需要大陸介入,與其租地俾大陸執法,不如直情宣佈暴動,然後出動解放軍,直頭符合基本法,又唔駛要立法會通過,仲慳水慳力啦!

上次佔中,中央都冇介入,如果真係有需要,相信都係好大單野,大陸介入都係咎由自取!

李柱銘呢d根本係妖言惑眾!

Vta1379800    發表於 17-7-28 12:09
日日是好日

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主

李漢奸當日算係支持佔中嗎? 佔中違法佢有無出句聲講過呀? 仲口口聲聲講咩基本法!

你估大陸好得閒揾人落黎幫手執法呀! 如果香港無班人係到煸風點火, 又點會有佔中呀!

仲係到無事生非, 惟恐天下不亂!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

妖言惑眾,今日就誇大其詞,點解當日雙非居港權時,又唔見佢出嚟誇大雙非湧港情況?哩啲漢奸,有so就瀨盡,係啲盲嘅先信佢

禁止訪問

翡翠宮

牛子 發表於 17-7-27 16:35
係咪我理解能力有問題....讀咗3次樓主ge說話都係唔多明佢講乜..........?
今次方案要垃圾會通過先行,如果好似李漢奸所講,再一次佔中,係咪可以將嗰個地方租比中央,等中央去執法拉人?樓主講,就算租地比中央執法,都要經垃圾會通過先得,如果垃圾會咁都通過,到時可能係唯一解決辦法都唔定,
應該係咁上下意思啩

Vta1379800    發表於 17-7-28 12:11

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 17-7-27 16:31
妖言惑眾,今日就誇大其詞,點解當日雙非居港權時,又唔見佢出嚟誇大雙非湧港情況?哩啲漢奸,有so就瀨盡, ...
泛民有喎,話政府誇大雙非湧港數字,嚇香港人嘛,外傭又係咁

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 17-7-27 16:31
妖言惑眾,今日就誇大其詞,點解當日雙非居港權時,又唔見佢出嚟誇大雙非湧港情況?哩啲漢奸,有so就瀨盡, ...
未係~唔符合 基本法 的議案,行政機關係唔會提交到 立法會 表決,擔心 立法會 不如擔心 司法機關 ,

雙非居港權根本唔符合 基本法 的立法原意,都可以判雙非有居港權。 又唔見 阿李生 擔憂下?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

MsBusy 發表於 17-7-27 16:48
泛民有喎,話政府誇大雙非湧港數字,嚇香港人嘛,外傭又係咁
即係飯民誇大就得,政府講事實就唔得啦

象牙宮

ning.. 發表於 17-7-27 16:51
未係~唔符合 基本法 的議案,行政機關係唔會提交到 立法會 表決,擔心 立法會 不如擔心 司法機關 ,

雙非 ...
李生係越老越精靈,定係越老越亂嚟呢呵? 17年前佢唔誇大雙非情況?當時懵咗呀?

子爵府

回覆樓主:

大熱天時,仲玩佔中?唔好玩啦,D細路唔係好捱得,上次玩咗79日,又咪係得個桔。

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 17-7-27 16:55
李生係越老越精靈,定係越老越亂嚟呢呵? 17年前佢唔誇大雙非情況?當時懵咗呀? ...
我戇烚烚俾人 溫水煮蛙 到爆煲先識醒。
17年前⋯可能佢忙緊搵柴去玩 慢煮 囉!

DoReMi媽媽    發表於 17-7-27 17:02

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 17-7-27 16:55
李生係越老越精靈,定係越老越亂嚟呢呵? 17年前佢唔誇大雙非情況?當時懵咗呀? ...
雙非單案,個個朋友,撐都撐唔切啦

DoReMi媽媽    發表於 17-7-28 12:30

翡翠宮

ning.. 發表於 17-7-27 17:00
我戇烚烚俾人 溫水煮蛙 到爆煲先識醒。
17年前⋯可能佢忙緊搵柴去玩 慢煮 囉!
...
當年雙非案,梁瓜話體現左一國兩制,煮蛙,d柴佢地一路加緊

首頁

尾頁

跳至