自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

貓貓走左幾日,日日以淚洗臉,返工都無心機,搭車睇到佢d相又忍唔住喊。返到屋企見到空空既籠,好寂寞。我驚佢會返黎,都仲日日餵糧餵水比佢,好似佢仲係度。今朝發現有執毛係我地房門口,佢尋晚唔知係咪有返黎睇我地好掛住你丫囡囡每次諗起佢都好心痛,佢帶比我地無限歡樂開心,但佢老啦,知佢終有一日準備走,佢仲等埋我地起身同我地講bye bye先肯走,我喊住同佢講一定要再返黎搵我地,再做我地囡囡時間真係好難過,日日都咁掛住,好辛苦

珍珠宮

開心吸收勳章

Pink_girl 發表於 17-7-28 09:20
貓貓走左幾日,日日以淚洗臉,返工都無心機,搭車睇到佢d相又忍唔住喊。返到屋企見到空空既籠,好寂寞。我 ...
RIP

違規內容

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章

牠會回來的, 可能會是你下一隻貓貓

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

唔識點安慰你,思念是最痛苦!

生死有時,佢一生有你地愛惜照顧係好幸福的!

大宅

有養開/養過毛孩既朋友都應該知道人同動物有一種奇妙關係,毛孩就似一個家人/朋友,佢甚至俾家人朋友更愛我地,因為佢地眼中既我地就係唯一,所以我好明白你感受
唔需要難過,佢只係去左另一個世界生活,你同佢既回憶係永遠既,在心中

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

毛孩走了 , 真係好難釋懷 , 我家狗狗下月 15 歲 , 今年退化得好快 , 看不見 聽不到 味覺都差了 , 後腿無力 氣管收窄 , 知道相對日子越來越少 , 望住佢心又痛 , 淚向肚中流 , 日日都驚個日會到黎 , 人人都話珍惜每一天 , 由佢第一日來我家已如珠如寶 , 係我家精神支柱 .......

子爵府

happyperth 發表於 17-7-28 09:29
有養開/養過毛孩既朋友都應該知道人同動物有一種奇妙關係,毛孩就似一個家人/朋友,佢甚至俾家人朋友更愛我地 ...

我d朋友無養寵物,所以佢地都好難明白我有幾心痛。我地當囡囡係一家人,真係好似自己個女唔係度咁傷心遲下過幾日火化,好想快d接佢返屋企又好想見佢最後一面,但我又好怕會忍唔住喊到傻,因為真係真係此生最後一面⋯⋯

水晶宮

你唔適合養!我以前的四大天王貓走了後!我應承佢地唔再養!也免得傷心!

男爵府

我都有養過寵物
點釋懷睇你自己
生老病死係定律
心底裡真正明白就會放下
你都想佢走得安心啦

大宅

Pink_girl 發表於 17-7-28 09:36
我d朋友無養寵物,所以佢地都好難明白我有幾心痛。我地當囡囡係一家人,真係好似自己個女唔係度咁傷心:pit ...

傷心係人之常情,想喊就喊,釋放一下,喊完會舒服D
慢慢處理好件事,留個好回憶

大宅

節哀

當你有日發現,可以帶住對囡囡既思念去重新出發,

可以將呢份愛傳俾下一隻有幸遇到你既貓,

就代表你已經走出傷痛,

將囡囡留係心入面

子爵府

繼兒動母 發表於 17-7-28 10:00
節哀

當你有日發現,可以帶住對囡囡既思念去重新出發,

我會期待呢一日,思念裡只剩下懷念,沒有悲傷。佢永遠都會活在我心裡

伯爵府

回覆樓主

我領養返隻,幫得就幫,但其實釋懷唔到。兩年我都放唔低

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我都無再養,佢係唯一一隻,算係對佢一份尊重
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

子爵府

Ytfc 發表於 17-7-28 10:11
我領養返隻,幫得就幫,但其實釋懷唔到。兩年我都放唔低

諗起仲會唔會喊?
我依家一諗起佢以前通屋走,無病無痛個撒嬌樣,就兩行眼淚止唔住

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

畀面勳章

Pink_girl 發表於 17-7-28 09:20
貓貓走左幾日,日日以淚洗臉,返工都無心機,搭車睇到佢d相又忍唔住喊。返到屋企見到空空既籠,好寂寞。我 ...

到現時為止已經三年,我都仲好掛住佢。

男爵府

回覆樓主:

最快治療方法養過第二隻,我家既毛孩養了15年才去彩虹橋, 老公傷心到不得了 第三定第4日養第二隻, 忙到又唔記得傷心了

rip, 保重!

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

時間係最好的藥。生死有時,生前對佢最好,年紀大了走得安寧就請釋懷。想像下毛小孩係天國睇緊你,佢用盡心力陪伴你地走過無數歡樂的每一天,佢走了都想你繼續歡樂下去。喊過就重新振作吧

首頁

尾頁

跳至